Smażenie bez tłuszczu? Jeszcze niedawno brzmiało to jak kulinarna abstrakcja. Przecież „smażyć” z definicji oznacza...
Jeśli zastanawiasz się, jak usmażyć steka na patelni, ten poradnik jest właśnie dla Ciebie. Krok po kroku pokażemy,...
Szukasz prostego i szybkiego dania, a jednocześnie takiego, które podbije każde podniebienie? Mamy odpowiedź! Jak...
Aromatyczna passata pomidorowa to podstawa kuchni włoskiej. Doskonale sprawdza się do makaronów, wszelkiego rodzaju sosów, w tym także tego na pizzę, a także może być bazą dla różnych zup, jak np. krem pomidorowy. Ten pomidorowy przecier ma nieskończoną ilość kulinarnych zastosowań, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu! Nie ma sensu kupować gotowej passaty w sklepie, jeśli możesz ją zrobić samodzielnie w domu. Gwarantujemy, że domowa passata będzie smakowała o niebo lepiej!
Jeśli masz swoją własną działkę, ogródek czy nawet małą balkonową uprawę, na której hodujesz pomidory, ten przepis to idealny sposób na to, aby je wykorzystać! Świeże i aromatyczne pomidory możesz zamienić w pyszną passatę, którą po pasteryzacji możesz przechowywać w domu nawet przez rok. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na passatę pomidorową. Może nie należy do najszybszych, jednak pozwoli ci przygotować przecier na zapas.
Zacznijmy od sprzętu. Domowa passata pomidorowa powstaje poprzez gotowanie, więc niezbędny będzie garnek dobrej jakości, z nieprzywierającą powłoką, wykonany z odpowiednich materiałów. Świetnie sprawdzi się tutaj garnek WOLL Diamond ACTIVE 20 cm lub nieco większy tytanowy Garnek WOLL Saphire 24 cm. Dodatkowo, jeśli zależy ci na tym, aby passata miała idealnie gładką konsystencję, przyda się blender ręczny, którym wszystko zmiksujesz. Do późniejszego przechowywania passaty konieczne będą szklane butelki lub słoiki.
Wskazówka: jeśli przygotowujecie passatę z myślą o waszych dzieciach (np. na zupkę), możecie zrezygnować z dodatku soli. W razie czego zawsze można dosolić przecier później, w trakcie użycia.
Z podanych proporcji wyjdzie 1-2 l passaty pomidorowej. Jeśli chcesz przygotować mniejszą lub większą porcję, wystarczy że zmienisz odpowiednio proporcje.
Na początku natnij w krzyżyk skórkę pomidorów, umieść je w dużej misce lub w garnku i zalej wrzątkiem dosłownie na minutę. Następnie ostudź pomidory i zdejmij z nich skórkę - dzięki wcześniejszym nacięciom powinna łatwo odchodzić. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki oraz wykrój twarde szypułki ze środka.
Pierwszy etap masz już za sobą, teraz czas na gotowanie! Na dno garnka wlej odrobinę wody, około 100 ml. Dlaczego tak mało? Pomidory podczas gotowania same z siebie puszczą sporą ilość wody, więc trzeba uważać, aby zbytnio nie rozwodnić passaty. Dorzuć do garnka wszystkie pomidory i gotuj około 10-15 min. Następnie zblenduj całość na gładką masę i dopraw wedle uznania. Możesz dodać sól, czosnek lub zioła, zależnie od tego, jaki smak passaty lubisz. Jeśli pomidory okażą się być kwaśne, dodaj łyżeczkę cukru.
Domowa passata już gotowa, więc przed tobą etap końcowy! Przy pomocy lejka lub bezpośrednio z garnka do butelek/słoików przelewaj passatę. Jeśli planujesz zużyć całość w krótkim czasie, po prostu zakręć słoiki i odstaw je do szafki.
Jeśli jednak zależy ci na tym, aby przygotowana domowa passata pomidorowa była dobra przez minimum kilka miesięcy, musisz ją zapasteryzować. Aby to zrobić owiń każdy słoik ściereczką i wstaw do garnka z gotującą się wodą. Zabezpieczenie w postaci ściereczki sprawi, że słoiki się nie zbiją. Gotuj około 10 min i gotowe!
check_circle