ENERGIA - gotuj zużywając mniej energii niż do tej pory.

Dzięki jednolitemu odlewowi naczynia WOLL nagrzewają się równomiernie i dłużej magazynują ciepło. Dlatego możesz gotować oszczędzając nawet 1/3 energii i czasu !

  • Staraj się dobrać średnicę dna patelni do średnicy pola grzewczego Twojej kuchni. Zbyt duże pole powoduje marnowanie energii, zbyt małe natomiast sprawi, że naczynie Będzie nagrzewać się wolniej.
  • Jeśli posiadasz kuchnię gazową wybierz naczynie z dnem nie większym niż płomień gazu.
  • Najpierw dobrze rozgrzej naczynie, następnie zmniejsz moc kuchni do minimum.
  • Jeśli spod pokrywy wydobywa się zbyt dużo pary oznacza to zbyt mocne nagrzanie Kuchni - zmniejsz je.
  • Grube dno naczyń WOLL powoduje, że po wyłączeniu kuchni potrawy pozostają ciepłe przez długi czas.
  • Wybieraj garnek odpowiedniej pojemności - jego zawartość nie powinna przekraczać 2/3 pojemności naczynia.
  • Warzywa przyrządzane na parze smakują lepiej kiedy użyjemy mniejszej ilości wody. Pozwala to skrócić czas przyrządzania o ok. 30%

NAGRZRZEWANIE - odpowiednia temperatura smażenia to podstawa dobrego smaku.

Zastosowane materiały oraz technologie sprawiają, że naczynia WOLL nagrzewają się bardzo szybki i długo magazynują ciepło.

  • Dzięki zastosowanym materiałom i technologiom naczynia WOLL bardzo szybko się nagrzewają i pozostają ciepłe przez długi czas,
  • Patelnie i garnki WOLL potrafią się nagrzać do 300*C w zaledwie trzy minuty. Pamiętaj, aby w odpowiednim momencie skręcić moc Twojej kuchni. Optymalna temperatura pracy patelni to 180 - 200* C.
  • Pamiętaj także, aby nie dopuścić do spalenie oleju lub tłuszczu. Wpłynie to negatywnie na Twoje zdrowie oraz na powłokę patelni.
  • Odpowiednią temperaturę możesz sprawdzić rzucając kilka kropli zimnej wody na rozgrzane naczynie. Jeśli woda od razu się zagotuje i zniknie oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
  • Przed smażeniem mięsa sprawdź małą ilością tłuszczu jaka jest temperatura naczynia. Jeśli pojawi się dym, temperatura jest zbyt wysoka - zmniejsz moc Twojej kuchni.
  • Pamiętaj, że po zakończeniu smażenia lub gotowania naczynie wciąż może być ciepłe !

OLEJE I TŁUSZCZE - zawsze wybieraj odpowiednie, ponieważ nie każde lubią wysokie temperatury.

Przygotowując posiłek pamiętaj, aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu. Jest to ważne z punktu widzenia smaku potraw, ale także Twojego zdrowia. Poniżej znajdziesz temperatury palenia się poszczególnych tłuszczów:

  • olej kokosowy nierafinowany / zimno tłoczony - powyżej temp. 180 st.C
  • olej kokosowy rafinowany - powyżej temp. 200 st.C 
  • masło klarowane - powyżej temp. 200 st.C
  • masło nieklarowane ok. 130 st.C 
  • olej sojowy rafinowany - powyżej temp. 210 st.C
  • olej słonecznikowy rafinowany - powyżej temp. 200 st.C
  • olej palmowy rafinowany - powyżej 220 st.C
  • olej winogronowy rafinowany - powyżej 200 st.C
  • olej ryżowy - powyżej 220 st.C
  • oliwa z oliwek rafinowana - powyżej 210 st.C 
  • olej rzepakowy rafinowany - powyżej 200 st.C

POWŁOKA - nie musisz używać tylko i wyłącznie akcesoriów z drewna i silikonu.

Dzięki zastosowaniu kilku warstw powłoki możesz używać akcesoriów także metalowych. Drobne rysy, które mogą się pojawić po jakimś czasie nie będą miały wpływu na Twoje zdrowie oraz na samo użytkowanie naczyń WOLL. Używając kuchni gazowej pamiętaj, aby szczególnie dbać o powłokę zewnętrzną, która po jakimś czasie może zostać zabrudzona przez płomień gazu.

MYCIE - produkty WOLL są niezwykle łatwe w myciu !

  • Wszystkie naczynia można myć w zmywarce.
  • Dzięki powłoce Noc-Stick  większość zabrudzeń usuwamy minimalną ilością wody, często bez dodatku detergentu.
  • Pamiętaj, że czysta i zadbana patelnia posłuży Ci dłużej.

 

NIE WAŻNE JAKĄ KUCHNIĘ MASZ - Diamond Lite, Saphire Lite oraz Just Cook ! to najnowsze linie naczyń firmy WOLL.

Oznacza to, że są one całkowicie uniwersalne jeśli chodzi o kuchnię do jakiej są przystosowane. Naczynia WOLL działają na:

  • Kuchni indukcyjnej
  • Kuchni elektrycznej
  • Kuchni gazowej
  • Kuchni halogenowej
  • Na każdej innej kuchni

BEZPIECZEŃSTWO - zawsze pamiętaj o:

  • Jeśli chcesz smażyć w głębokim tłuszczu to wybieraj naczynia wyższe takie jak garnek lub brytfanna.
  • Każdy element, który jest pokrywy powłoka tytanową nagrzewa się tak samo czyli nawet do 300*C
  • Pokryw WOLL są żaroodporne do 250'C Tak samo jak ich uchwyty oraz stałe rączki patelni.
  • Wyciągając patelnię z piekarnika pamiętaj o rękawicach kuchennych.
  • Rączki odpinane nie są żaroodporne, wykładając patelnię do piekarnik odepnij uchwyt.