1. „ Podsumowując, patelnia WOLL to naczynie wygodne i przyjemne w użytkowaniu, które cieszy oko oraz – co również nie bez znaczenia – bardzo łatwo się czyści. Nawet jeśli po gotowaniu zostawisz patelnię na płycie na kilka godzin, wystarczy ją zwilżyć i wyczyścić miękką szmatką, z detergentem albo bez „


2. " Z patelni WOLL korzystam stosunkowo krótko, bo niespełna od dwóch miesięcy. W tym czasie zdążyła skraść moje serce. Smaży się na niej bardzo wygodnie, patelnia szybko się nagrzewa, nic nie przywiera do jej dna. Dla mnie dużą zaletą tej patelni jest możliwość włożenia jej do piekarnika. Na chwilę obecną nie zauważyłam żadnych wad. " 


3. " najważniejsze – bardzo równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu cała jej powierzchnia jest do dyspozycji podczas grillowania. Jest to też energooszczędne, ponieważ patelnia szybko się nagrzewa i długo kumuluje to ciepło. "


4. " Patelnia ma bardzo grube dno dzięki temu bardzo długo utrzymuje temperaturę idealna do przetrzymywania dań na niej przygotowanych. Dodatkowo pokrywka z hartowanego szkła idealnie przylega do patelni nie puszczając pary po bokach :), idealna do duszenia dań w nie dużej temperaturze. Smażone na niej potrawy są idealnie dosmażone (nie przypalają się z zewnątrz, a w środku są surowe, co często się zdarza przy zwykłych patelniach)."


5. " Patelnia WOLL nie jest tania. To chyba jej jedyna wada. Ale biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie będzie służyć przez lata, jest to wydatek warty rozważenia. Smaży się i dusi na niej doskonale, a zmywa łatwo i bezproblemowo. Mimo nieoszczędzania testowanego modelu – nie udało nam się niczego przypalić. Z czystym sumieniem – polecamy. "


6. "Dla mnie jednak liczy się też etap po gotowaniu. Nie wiem czy kiedykolwiek pisałam o tym, że bardzo nie lubię zmywać naczyń, a w szczególności garnków i patelni. I tu kolejny plus- patelnię oraz pokrywkę bez problemu można myć w zmywarce. Testowałam też patelnię przy okazji smażenia, mięsa, jajek i tostów francuskich- nie miałam zastrzeżeń ani do samego procesu smażenia jak i czyszczenia dlatego z dużą radością mogę polecić ten produkt. W mojej kuchni zapewne pozostanie na długo."


7. " Patelnia jest odporna na mycie w zmywarce ale powiem Wam, że tym razem nie było u mnie w kuchni boju o to, kto myje patelnię — wystarczyły dosłownie 3 machnięcia gąbką. Unikalne cechy tych naczyń zagwarantują doskonałe rezultaty gotowania i długą żywotność, nawet przy ciężkich warunkach i jestem przekonana, że patelnia naprawdę długo mi posłuży. "


8. " Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Używam kuchenki ceramicznej, więc oszczędność prądu jest dla mnie bardzo ważna. Ponadto powłoka w technologii “non-stick” pozwala na przygotowywanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu:) "


9. " Zdecydowanie jestem pod wrażeniem tej patelni. Choć nie testuję jej zbyt długo to mogę ją polecić z czystym sumienie. Myślę że stanie się moim ulubionym kuchennym sprzętem zaraz po stacjonarnym mikserze. Marzy mi się teraz zamienienie całej zgrai garnków na sprzęt firmy WOLL Cookware bo jeśli spisują się tak jak patelnia to gotowanie z ich użyciem to na pewno czysta przyjemność. Oprócz zalet wymienionych wyżej muszę jeszcze dodać że rączka patelni nie nagrzewa się zbytnio podczas smażenia co ułatwia pracę. No i jeszcze najważniejszy plus to mycie. Patelnie można być w zmywarce ale gdybyście chcieli zrobić to ręcznie to dzięki wspomnianej wcześniej powłoce ręczne mycie nie przysparza żadnych problemów, a wręcz jest przyjemnością. "


10. " Patelnia bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie dość, że prezentuje się elegancko i solidnie, to jeszcze w stu procentach spełnia swoją rolę. Z powodzeniem można nią zastąpić naczynie do zapiekania, patelnię i rondel do duszenia. Można też bezpośrednio na niej serwować dania, bo przygotowane potrawy nie pozostawiają brzydkich, nieestetycznych śladów. Dodatkowo, rozgrzana do czerwoności rączka patelni wyjętej z piekarnika dosyć szybko ostyga, natomiast sama patelnia utrzymuje ciepło przez długi czas. "


11. " Fakt, patelnia nie należy do najtańszych na rynku, ale za tę cenę dostajemy wysokiej klasy produkt, który jest nie tylko wytrzymały ale też oszczędny podczas użytkowania. Dodatkowo należy nadmienić, że produkty marki Woll objęte są 25-letnią gwarancję na równość dna, oraz 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty wiec nie musimy się martwić po 10 latach że czasem może nam się dno odkształcić :)  Czy lepiej kupić jeden sprzęt na wiele lat, który sprawdzi się w wielu zadaniach kulinarnych i cieszyć się z jego użytkowania czy może lepiej co chwila kupować tańsze odpowiedniki licząc, że wytrzymają przy kolejnym smażeniu?  Na to pytanie musicie sobie odpowiedzieć sami. "


12. " W przepisie wykorzystaliśmy patelnię do naleśników firmy WOLL, która idealnie sprawdza się również jako "comal" czyli meksykańska patelnia. Tę, którą używaliśmy posiada świetną powłokę, dzięki czemu tortilla nie przywiera, a bardzo fajnie się "opala" jak na oryginalnym comal. "


13. " Piekłam na niej buraczki, zapiekałam ziemniaczki, robiłam jajka sadzone, mielone kotleciki (wyszły mięciutkie, soczyste i się nie przypaliły), kurze udka były gotowe w mgnieniu oka z chrupiącą, złocistą skórką. Wszystko to dzięki szybkiego i równomiernego rozprowadzenia ciepła na dnie, które jest bardzo efektowne. Patelnia zostaje na dość długi czas ciepła, co dało nam możliwość dokładania ciepłych muli. "


14. " Jak dla mnie, taka porządna patelnia jest ogromnym ułatwieniem w kuchni i dzięki niej smażenie staje się jeszcze przyjemniejsze. Nie zauważyłam do tej pory żadnych wad jeśli chodzi o wykonanie, patelnia jest bardzo solidna, widać, że z górnej półki. Cena może trochę przerażać, ale zapewniam, że warto, bo na pewno posłuży nam długo. Jedyną małą wadą może być fakt, że jest dość ciężka, ale jakość musi ważyć ;) "


15. " Bardzo istotną zaletą jest dla mnie możliwość używania patelni i pokrywki w piekarniku. Kto z nas nie denerwuje się na myśl o dodatkowym zmywaniu, przy przekładaniu podsmażonych składników do naczynia żaroodpornego żeby przygotować np. zapiekankę? Od teraz przyrządzenie mojego ulubionego Apple Dutch Baby trwa dosłownie chwilę. Podsmażamy jabłka, zalewamy masą naleśnikową i całość przekładamy do piekarnika ; ) "


16. " Patelnia zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie! Współpraca z nią to czysta przyjemność i zdecydowanie podoba mi się jej designerski wygląd ; ) Nie ukrywam, że jej głównym minusem jest cena. Jeśli jednak lubicie gotować i spędzacie dużo czasu w kuchni jest to koszt, który na pewno warto rozważyć. Trwałość i solidność wykonania powoduje, że tak naprawdę jest to wydatek na lata. Bardzo często jakość idzie w parze z ceną, więc jeśli macie taką możliwość warto poczekać i oszczędzać dłużej, ale zainwestować w porządny sprzęt : )"


17. " Podsumowując, w 10-stopniowej skali dalibyśmy patelni WOLL Szafir zasłużone 10.  Jest solidna, dobrze wykonana (czego dowodem jest 4-warstwowa powłoka tytanowa odporna na zarysowania). Ogromy plus z naszej strony za możliwość używania jej w piekarniku (zwłaszcza, że można jej używać wraz z pokrywką). W naszym mniemaniu dobra patelnia to - na równi z nożem - podstawa w kuchni. WOLL Szafir jest naprawdę DOBRA, nie da się jej porównać z patelniami nawet cenionych, markowych firm, których do tej pory używaliśmy, bo po prostu bije je na głowę. "


18. " Czy patelnia ta ma wady?? Hmmm….wciąż szukamy Ale tak na poważnie, to pewną przeszkodą może być dosyć wysoka cena. Natomiast z naszego doświadczenia wynika, że ponieważ patelnia jest wysoka używałyśmy jej zarówno do smażenia, duszenia jak igotowania- 3 w 1 "

 

19. " Gotowało się naprawdę wygodnie, ale przede wszystkim szybko! Wok posiada powłokę non-stick dzięki czemu nawet przy braku tłuszczu produkty się nie „przyklejają”, ponadto spotkamy się tu z miło brzmiącą technologią ceramiki szafirowej, która zapewnia naczyniom długą żywotność i jest odporna na ścieranie. Muszę przyznać, że także przewodnictwo i kumulacja ciepła, o której piszą na stronie produktu to żadna ściema, wok bardzo szybko się nagrzewa, dobrze przewodzi i trzyma ciepło co według producenta wpływa na zmniejszenie użycia energii potrzebnej do gotowania. A przecież o to nam chodzi. "


20. " Tak więc z czystym sumieniem i na podstawie mojej kilkuletniej pracy z różnymi patelniami polecam Wam patelnie Woll jako naczynia wielofunkcyjne, niezawodne i niezwykle trwałe. Zdecydowanie warte swojej ceny. To nie jest inwestycja na rok lub dwa, ale zaręczam, że na wiele, wiele lat. "


21. " Reasumując jak chcesz sobie kupić naprawdę porządną, wielofunkcyjną patelnię, to wydaj te pieniądze na sprzęt marki Woll. Testowana przeze mnie patelnia jest z najwyższej półki, jest urządzeniem wielofunkcyjnym, a przy okazji zadba też o Twoje zdrowie, bo uwierz mi, tłuszczu to ona za wiele nie potrzebuje. Sprzęt ten ma jeszcze jedną zaletę. Można go użyć i na kuchence gazowej, i na indukcji, można wstawić do piekarnika, a także do zmywarki. "


22. " Muszę Wam powiedzieć, że to naprawdę rewelacyjny sprzęt. I mówię to jak najbardziej poważnie. Nie dlatego, że dostałem tą patelnię w prezencie. Nie dlatego, że nie mam odwagi dawać złej opinii. Gdyby była beznadziejna to bym to po prostu napisał. A nie jest! Jest solidnie wykonana, dobrze wyważona i przyjemnie leży w dłoni. Patelnia jest istotna i to bardzo. Dodatkowo ten egzemplarz jest patelnią głęboką, dzięki czemu możemy w niej udusić duży kawałek mięsa czy zrobić gulasz. Pokryta jest nanokompozytową powłoką, dzięki czemu nie ma mowy o żadnym przywieraniu czy przypalaniu. Omlet smażyłem bez grama tłuszczu co świadczy tylko i wyłącznie o wiarygodności. Fajnie, że można wstawiać ją do piekarnika i zapiekać dania w wysokiej temperaturze. Nic się nie stopi i nie zepsuje - to super, bo ten fakt czyni ją patelnią uniwersalną - może pełnić również rolę garnka i naczynia do pieczenia. "


23. " Równomiernie się nagrzewa – zawsze miałam z tym problem, bo np. prawa omleta była bardziej przypieczona niż lewa, musiałam więc przesuwać patelnię po całej kuchence, co jest niesamowicie irytujące. Tutaj tego nie mamy. Za to mamy grube, solidne dno – ciepło rozprowadza się równomiernie i nie ryzykujemy przypaleniem jednej strony obiadu. Patelni (wraz z pokrywką wykonaną z hartowanego szkła) można także używać w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Genialne rozwiązanie, szczególnie jeśli najpierw obsmażamy mięso, a później chcemy je dodatkowo zapiec, bez przekładania do formy."


24. " Dzięki nieprzywierającej powłoce można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub wcale go nie trzeba używać. Nie uznaję patelni teflonowych, więc w mojej kuchni królowały do tej pory różnego rodzaju ceramiczne. Patelnia, którą dostałam ma pokrycie szafirowe i ono jest naprawdę rewelacyjne. Smażyłam na niej mięso, warzywa, omlety... i wszystko idealnie się rumieniło, a nic nie przywierało. Ta powłoka jest również idealna do mycia. Nie lubię myć garnków i patelni, szczególnie jak mi coś przywrze do dna, a tutaj nie miałam żadnego problemu z myciem. Szczerze mówiąc jej mycie jest dużą przyjemnością, bo bardzo łatwo i szybko to się robi. Można również tę patelnię myć w zmywarce bez uszkodzenia powierzchni. Kolejna duża zaleta. "

25. " Smaży się na niej genialnie. Nie trzeba dodawać dużo tłuszczu, a nawet spokojnie można smażyć bez niego. Nic nie przywiera, nic się nie przypala.Bardzo szczelna szklana pokrywa z wygodnym, nienagrzewającym się uchwytem pozwala na szybkie duszenie zarówno warzyw, jak i mięs. Patelnia jest wysoka - spokojnie dałoby się w niej udusić nawet połówki kurczaka (co na pewno zrobię). Nie zdążyłam już - ale jestem przekonana, że ciasta z patelni, które tak łatwo się przygotowuje - na niej wyjdą genialne. "


26. " posiłki można przygotować z minimalną ilością tłuszczu lub bez jego użycia, powłoka non-stick zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw,

  • brytfanna kumuluje ciepło, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużytej energii,
  •  łatwość mycia naczynia,
  • szafirowa powłoka zapobiega "zużywaniu" się naczyń, są bardziej odporne np. na ścieranie si,
  • 2-lata gwarancji na powłoki i uchwyty oraz 25-letnia gwarancja na równość dna (czyli w wieku 63 lat ciągle powinnam cieszyć się tą samą brytfanną, a nawet jest szansa, że przejdzie na kolejne pokolenie)
  • ładne wzornictwo i waga naczynia, wbrew pozorom brytfanna nie jest ciężka, choć na taką wygląda :) "

27. " To co mnie zdziwiło - patelnia bardzo szybko się nagrzewa, z czym nigdy nie spotkałam się w przypadku patelni/garnka z tak grubym dnem. Producent zachwala ją ze względu na niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulację ciepła, co niesie za sobą zmniejszenie zużycia energii do gotowania (oszczędność nawet do 60%). Patelnia długo zachowuje ciepło, przez co powoli ochładza się również trzymane w niej danie. Podczas smażenia nic nie przywiera i się nie przykleja. Poradziła sobie świetnie z omletem z 10 jaj! "


28. " Idealna do dań z jej użyciem okazała się właśnie głęboka patelnia, która zapobiegła pryskaniu, ale też sprawiła, że sos absolutnie nie przywierał do dna, mięso, nawet pozostawione dłużej z jednej strony absolutnie się nie przypiekało i nic nie przywierało do dna."


29. " Główną zaletą jest dla mnie to, że faktycznie nieprzywieralna powłoka mnie nie zawiodła. Od wielu lat nie smażę na głębokim tłuszczu a tu mogę go ograniczyć jeszcze bardziej.Dzięki wysokim ściankom nic nie wypada podczas energicznego mieszania a pojemność 3,5 l sprawia, że bez problemu zmieszczę obiad dla naszej trójki a jeśli trzeba również dla gości. Patelnia jest ciężka ale dobrze trzyma się kuchenki i dla mnie to duży plus. Z jej myciem nie ma najmniejszego problemu a możliwość używania jej w piekarniku ogranicza ilość brudnych naczyń. "


30. " Po jedzeniu, czas na zmywanie. :)

I tutaj jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, mycie nawet bardzo zabrudzonego naczynia, za sprawą powłoki non-stick nie wymaga większego wysiłku i jest bardzo szybkie.

Producent zapewnia także możliwość mycia w zmywarce, czego nie jestem specjalną zwolenniczką, w przypadku patelni. "


31. " Mycie naczyń to od zawsze moje znienawidzone zajęcie, niemniej jednak czyszczenie tej autentycznie łatwizna. Po smażeniu wystarczy przetrzeć patelnię ręcznikiem kuchennym oraz umyć pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, co trwa dosłownie kilkanaście sekund! Ideał? Jak zapewnia producent patelnię można również myć w zmywarce "


32. " Możliwość smażenia bez tłuszczu to cecha, którą cenię najbardziej! Zazwyczaj przygotowuję potrawy bez zbędnego dodatku tłuszczu, ale nie zawsze jest to możliwe, ponieważ często potrawy przywierają do dna patelni. W przypadku tej patelni nie ma z tym najmniejszego problemu, powłoka tytanowo- szafirowa sprawdza się w 100%! Byłam zachwycona szczególnie podczas smażenia naleśników. Z łatwością można było je smażyć i obracać bez użycia kropli jakiegokolwiek tłuszczu! Aspekt zdrowia, a zarazem wygody zdecydowanie zasługują na duży plus! "


33. " Na co jeszcze zwróciłam uwagę? Ta patelnia jest naprawdę piękna. Sama patelnia, pokrywka i uchwyt – naprawę dobrej jakości. Diamond Lite jest  bardzo wytrzymała, uchwyt, który jest wykonany z litu zapewnia nam wygodę i bezpieczeństwo przy przenoszeniu naczynia, a to jest istotne, kiedy zasiadamy do stołu z najbliższymi i chcemy podzielić się z nimi niedzielną jajecznicą czy np. gorącym risotto."


34. " Smażenie mięsa to również łatwe zajęcie. Smażyłam na niej kurczaka, pokrojonego w kostkę, jak i całe filety, polędwiczki wieprzowe pokrojone na kawałki oraz całą polędwiczkę cielęcą. Z żadnym z tych mięs nie miałam problemu, smażyło się równomiernie i nie przywierało w żadnym stopniu. Użyłam więcej oleju, niż w przypadku placuszków, jednak nie była to ilość, która mogłaby zatrwożyć, wydaję mi się, że zużyłam ok 1-2 łyżek oliwy lub oleju na każde z tych rodzajów mięs. "


35. " Firma WOLL znana jest przede wszystkim z wysokiej jakości patelni jednak w sprzedaży mają również garnki czy brytfanny. Długo szukałam patelni, które spełniałyby moje oczekiwania. Jakie one są? Otóż mają być solidne, trwałe - nie takie, które będę musiała wymienić za rok czy dwa. Bardzo istotna jest kwestia zajmowanej powierzchni - powinna być również jak najmniejsza. Jak dla mnie świetnym rozwiązaniem w tej patelni jest system click-by-click, czyli odpinana rączka. "


36. " Specjalna szlachetna powłoka – ceramika tytanowa – zapewnia długą żywotność naczyń. Patelnię tą ponadto charakteryzuje powłoka non-stick. Dzięki niej przygotowane potrawy zatrzymują w sobie możliwie jak największą ilość witamin. Możemy również niemal do minimum ograniczyć ilość używanego tłuszczu. Co ciekawe producent marki WOLL pozwala na używanie metalowych akcesoriów, dlatego bez problemu będziemy mogli przemieszać coś łyżką, czy nawet widelcem bez większych obaw. "


37. " Ciasto - to jest największy hit! Upiekłam w patelni ucierane ciasto ze śliwkami, coś na wzór tych ciast odwróconych. W dobie papierów do pieczenia ciężko mi sobie wyobrazić że ciasto może normalnie "wyjść" z formy, która jest jedynie natłuszczona masłem. Wystarczyło obrócić patelnię, postukać w dno i cała filozofia - chociaż tutaj lepiej sprawdziłaby się patelnia o mniejszej średnicy. "


38. " Potrawy podczas smażenia faktycznie nie przywierają, łatwo dają się przewrócić, patelnia fajnie trzyma temperaturę i szybko się nagrzewa. A dodatkowo łatwo się myje. Czy patelnia ma jakieś wady? Powiem szczerze że nie dostrzegłam. Jest stosunkowo ciężka, ale jak dla mnie to zaleta."


39. " Ostatnią próbą jakiej poddałam patelnię przed napisaniem tej recenzji, były naleśniki. Powiecie co to za wyzwanie, otóż wyzwanie, bo najczęściej goszczą u nas naleśniki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, które nie zawsze chcą współpracować podczas smażenia. Mąż podszedł do tego przedsięwzięcia sceptycznie i kazał mi smażyć na patelni, której dotychczas używaliśmy do tego celu, ale nie byłabym sobą gdybym jednak nie spróbowała. Naleśniki nie przywierały i nie rwały się podczas przewracania, jedyny minus to były trochę duże ;) (patelnia ma 28 cm średnicy) - czyli kolejny sukces. "


40. " Jak na razie spełnia moje oczekiwania – rzeczywiście można na niej smażyć bez tłuszczu. W ten sposób smażyłam na niej naleśniki, różne placuszki, omlety i kotleciki. Nic nie przywierało. Bardzo dbam o tę patelnię i mimo, że ma wysoko odporną na zarysowania powłokę, to do mieszania nie używam żadnych metalowych, ostrych łopatek, czy łyżek. Mam nadzieję, że posłuży mi lata. Jak będzie faktycznie ? Czas pokaże. Ale jestem dobrej myśli."


41. " Patelnię rozgrzałam z zaledwie 1/2 łyżeczki oleju, a mało tego tak jak w przypadku placuszków, przetarłam dno ręcznikiem papierowym. Omlet smażyłam pod przykryciem przez kilka minutek z obu stron. Przewrócenie go na drugą stronę nigdy nie było tak proste! Omlet wręcz ślizgał się po patelni! Pięknie wyrósł i równomiernie się zarumienił. Podałam go z czekoladowym kremem z awokado oraz podprażonymi fistaszkami. "


42. " Smażenie na suchej patelni. Taki rodzaj smażenia to forma najczęstsza podczas rozszerzania diety niemowlakowi, dlatego wiemy, że to priorytet. Sprawdziłyśmy to na Waszych ulubionych plackach z kaszy manny i na puszystym omlecie. Przeszło to nasze najśmielsze oczekiwania. Musimy przyznać, że placki były idealne, doskonale odchodziły od patelni. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że się powoli nagrzewa, więc nie ma obawy, że placki się przypalą. Omlet natomiast dał się łatwo przewrócić, a robiony pod przykryciem, szybko ściął się również od góry. Obie potrawy wykonane bez grama tłuszczu. Matka wie, że to warte grzechu. "


43. " Ja od jakiegoś czasu testuję wok tytanowy Woll – Szafir, z którego jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim jest bardzo solidnie wykonany, nic nie przywiera. Jest także bardzo uniwersalny jeśli chodzi o zastosowanie: można go używać też w piekarniku (w temperaturze do 250 stopni), na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, ceramicznych, elektrycznych i myć w zmywarce. To duże ułatwienie."

44. " Testuję patelnię już od kilku tygodni. Poddałam ją już wystarczającej ilości prób, aby sformułować rzetelną opinię. Nie chodzi tu tylko o jej wychwalanie pod niebiosa i wprowadzaniu czytelników w błąd. Smażyłam na niej pizzę z patelni, omlety, naleśniki, placki ziemniaczane, ziemniaki z cebulką i kiełbaską oraz wiele innych. W 90% przypadków w ogóle nie używałam żadnego tłuszczu ponieważ zauważyłam, że jest to totalnie zbędne. Nic nie przywierało do dna oraz ani razu nie miałam sytuacji żeby się coś nawet w minimalnym przypadku przypaliło. "


45. " 1. Patelnia ma grube dno, które w przypadku karmelizacji ma bardzo ważne znaczenie- nie ma ryzyka, że cukier się od razu spali; 2. równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni dna i ścianek, dzięki czemu karmel (i nie tylko- mięso, omlety, placki) karmelizuje się równo po całej powierzchni, a nie miejscami. Wiąże się to więc z większą efektywnością smażenia/pieczenia, czyli także i z oszczędnością; 3. ma pojemność aż 3,5 litra (oj taką ilością cydru można by poczęstować aż 14-15 osób!); 4. a same ścianki wysokie są na 7 cm- dzięki czemu z łatwością można mieszać, bez rozlewania dookoła."

46. " Patelnia test w piekarniku zniosła perfekcyjnie, umycie późniejszej patelni, to użycie gąbki i papieru ręcznikowego żeby patelnię wytrzeć do sucha. "


47. " Przejdźmy do pieczenia w piekarniku. Dzięki tej opcji możecie w jednym naczyniu najpierw podsmażyć, poddusić czy podgotować, a następnie upiec potrawę w piekarniku. Mi osobiście bardzo spodobał się ten bajer."


48. " Zawsze jakość patelni sprawdzamy przy… smażeniu jajek. Przykładowo przy sadzonych, które staramy się smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu łatwo zauważyć, czy patelnia równomiernie nagrzewa i czy nic nie przywiera. I w tym przypadku patelnia idealnie zdała egzamin, spójrzcie jak idealnie jajka się ścięły. Czy to był omlet, czy jajecznica, nawet smażone bez tłuszczu, zawsze efekt był ten sam- jajka nie przywierają i są idealnie wysmażone. I jak już wspominałam, ale podkreślę, bo to cenna uwaga :D – patelnia praktycznie nie wymaga mycia, wystarczy lekkie przetarcie szmatką, żeby była czysta – widać to na na zdjęciu – spójrzecie na ślad po zabraniu jajka z patelni. A raczej -śladu brak :D "


49. " Dno patelni jest grube (5 mm), co mnie ogromnie cieszy. Patelnie z grubym dnem są w kuchni na wagę złota – lepiej dystrybuują ciepło i potrawy się nie przypalają (no chyba że się mocno postaramy ;) ). Oprócz samej “misy” do zestawu dołączona jest odpinana rączka oraz pokrywka z hartowanego szkła. "


50. " Dużym atutem patelni jest również odpinana rączka. Dzięki systemowi click-by-click WOK zajmuje o połowę mniej miejsca niż tradycyjne patelnie, a to przecież ważne, gdy w kuchni mamy tyle innych naczyń i naczynek! Przy okazji patelnia po odpięciu rączki może posłużyć jako forma do zapiekania. Smart! "


51. " Pierwsza ważna sprawa to łatwość czyszczenia. Nie ma nic gorszego dla mnie, niż szorowanie przypalonej patelni. Tutaj wystarczy kilka ruchów gąbką i po problemie. Brud chyba jej nie lubi, bo nie chce z nią zostać na dłużej…"


52. " Wcześniej nie miałam tytanowej patelni, więc to dla mnie nowość. Z początku myślałam, że jest żeliwa bo jest równie ciężka. Ta patelnia to kawał dobrej roboty. Jest dość spora i wysoka. Bardzo ją polubiłam. Lubię takie porządne, ciężkie wykonanie. Dopiero teraz doczytuję o ich zaletach, ale z ręką na sercu je potwierdzam. "


53. " Patelnię przetestowałam pod kątem grillowania mięsa wołowego, drobiowego, warzyw i owoców. Oczywiście w żadnym przypadku nie dodałam ani grama tłuszczu, aby sprawdzić jak patelnia sprawdza się pod kątem dietetycznym. "


54. " Jak dla mnie odkrycie roku! Wybrałam patelnię wysoką o średnicy 24cm i wiem już, że za nic w świecie nie wymienię jej na inną. No chyba, że na większą, jak powiększy mi się rodzina ;P "


55. "Mycie Patelni tytanowej Woll to bajka, a ja, przeciwniczka mycia ręcznego, aż rwę się, żeby umyć ją ręcznie. Cuda Panie! "


56. " Grillowane produkty również nie przywierają do patelni, ponieważ posiada ona powłokę “non-stick” – to największa zaleta produktów marki – smażenie jest przyjemnością, można zapomnieć o przywierającej na patelni panierce czy “rozlecianych” kotletach. Dodatkowo nieprzywierająca powłoka ma, aż 5 warstw i jest odporna na wszelkie zarysowania. Patelnia bardzo długo zachowuje ciepło oraz równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu produkty są wysmażone dokładnie z każdej strony. "


57. " Na patelni przygotowuję takie potrawy jak fit burgery, naleśniki, placuszki, zapiekanki, bez użycia tłuszczu. W dodatku do mycia nie używam płynu, polewam ją wodą, chwilkę czekam, przecieram miękką ściereczką, pukam i gotowe. Nie wyobrażam sobie teraz nie mieć patelni tytanowej Osobiście bardzo wam wszystkim ją polecam."


58. " Patelnia szybko nagrzewa się, dzięki czemu w krótkim czasie moc kuchni indukcyjnej zmniejszyłam aż o połowę! "


59. " Trwała, funkcjonalna i pojemna, idealna dla mojej 4 osobowej rodziny a także dla tych którzy lubią gotować, dusić i smażyć szybko, smacznie i zdrowo. "


60. " Nigdy w życiu tak bardzo nie cieszyłam się z patelni. Naprawdę. Już kiedy zobaczyłam jak starannie była zapakowana i jak porządnie jest wykonana – od razu wiedziałam, że patelnia tytanowa Woll będzie moją przyjaciółką. Może dla Was brzmi to komicznie, ale moja kuchnia to miejsce w którym odpoczywam, a dzięki patelni tytanowej Woll czas spędzony w kuchni jest jeszcze przyjemniejszy. "


61. " Powiem Wam szczerze, że pierwszy raz mam taką patelnię. Jestem po jej ogromnym wrażeniem. Jest solidnie wykonana, wszystko o czym zapewnia producent jest prawdą."


62. " Po solidnych testach patelni, mogę ją śmiało polecić każdemu miłośnikowi grilla z kilku względów: – potrawy można grillować bez tłuszczu, nic nie przywiera, – powierzchnia patelni nagrzewa się równomiernie i cały czas utrzymuje ciepło, mięso czy warzywa cały czas skwierczą, – odpinana rączka click-by-click idealnie sprawdza się przy użyciu w piekarniku, utrzymuje ciężką patelnię + jej zawartość, wygodnie można wyciągnąć ją z piekarnika doczepiając rączkę,"


63. " Podsumowując – jeśli cenicie sobie wygodę, funkcjonalność i produkty na lata – to tytanowa patelnia Woll jest dla Was. Gotowanie to Wasza pasja? A może dopiero zaczynacie i boicie się, że jajko sadzone nie wyjdzie, kotlety się przypalą, a risotto przywrze? Ta patelnia Wam pomoże. Poważnie! Uwierzcie mi, że ciężko coś na niej przypalić. Ciepło rozchodzi się na niej równomiernie a brzegi są wysokie, co tylko dodatkowo ułatwia prace. "


64. " Podsumowując z patelni tytanowej korzystam stosunkowo krótko, jednak jestem pod ogromnym wrażeniem. Wszystkie moje patelnie odeszły na bok i teraz korzystam tylko z tej jednej. Smażyłam na niej jajka sadzone, jajecznicę, naleśniki, używałam w piekarniku do przygotowania zapiekanki, smażyłam mięso bez tłuszczu, kotlety z minimalną ilością oleju, rybę, przesmażałam pieczarki, cebulkę a ona nadal wygląda jak nowa. "


65. " Podsumowując, patelnie marki WOLL nie są absolutnie przereklamowane. Są naprawdę najwyżej jakości. Są wytrzymałe, solidne, piękne. Powierzchnia jest naprawdę nieprzywierająca i sporo musiałam się natrudzić, aby zmusić patelnię do stworzenia smakowej skorupki. "


66. " Patelnia myje się dosłownie sama! Nigdy nie lubiłam zmywać naczyń, aprzyschnięte garnki i spalone patenie to najgorsze co może być. Wtedy nawet zmywarka nie daje rady. Do mycia tej patelni potrzeba odrobine ciepłej bieżącej wody. "


67. " Ciekawostką jest fakt, że patelnię z powodzeniem można stosować do zapiekania w piekarniku, pod warunkiem, że nie przekroczy się temperatury 250 stopni. "


68. "  Do powłoki patelni nic nie przywiera. Smażyłam na niej różne produkty: cebulkę, grzyby, porcje mięsa, placuszki, mięso faszerowane, jajka – za każdym razem efekt był znakomity. "


69. " Patelnia jest ciężka - i taka powinna być dobra patelnia. Doskonale się na niej smaży bez tłuszczu, lub tylko z kilkoma dosłownie kroplami oleju lub oliwy.


70. " Komfort odpięcia rączki to także fajna rzecz przy utrzymaniu porządku w szafkach. Nawet duża patelnia nagle nie potrzebuje wiele miejsca. "


71. " Przetestowałam na patelni Woll bez piekarnikowe smażenie pizzy i muszę powiedzieć, że jestem szczerze zaskoczona, jak to jest proste i przede wszystkim szybkie "


72. " Sprzęt jest nie tylko wielofunkcyjny, ale też szalenie solidny, więc fani wysokiej jakości w kuchni będą zachwyceni! '


73. " To, co było dla mnie niezwykle istotne to fakt, że zarówno patelnię jak i szklaną pokrywę – wykonaną z hartowanego i polerowanego żaroodpornego szkła można używać w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Dzięki temu w moich rękach znalazło się wielofunkcyjne naczynie zastępujące mi garnki i naczynia żaroodporne, w którym przygotuję posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go wyeliminuje z wielu potraw."


74. " Co ciekawe z łatwością można odpiąć rączkę i wstawić patelnię do piekarnika w celu np. zapieczenia sera.  Zachwyca jej powierzchnia, do której nic nie przywiera! Dodatkowo ten model świetnie przejmie rolę garnka czy naczynia do zapiekania. "


75. "  Nadaje się do smażenia, w tym smażenia bez tłuszczu, duszenia, gotowania, karmelizowania, parowania. Patelnia ma odpinaną rączkę, więc możemy użyć jej do zapiekania dania w piekarniku.

Spełnia więc rolę nie tylko patelni, ale też garnka a nawet brytfanny! "


76. " Godne polecenia są również patelnie WOLL linii „diamond lite” – wyposażone w odpinaną rączkę, dzięki czemu ich przechowywanie jest łatwiejsze – zajmują znacznie mniej miejsca niż tradycyjne. "


77. " Smażenie na tej patelni to czysta przyjemność. Ciepło rozchodzi się równomiernie, dlatego można korzystać także z palników o mniejszej średnicy. "


78. " Patelnia przeznaczona jest do mycia w zmywarce, jednak uważam, że nie jest to konieczne. Wystarczy dno patelni przetrzeć ręcznikiem kuchennym lub zwilżoną gąbką - zabrudzenia znikają od razu. Możecie zapomnieć o uciążliwym szorowaniu patelni, tutaj wystarczy dosłownie kilka sekund by przywrócić jej blask! "


79. " Patelnia tez bardzo długo utrzymuje ciepło – więc jak wasz słowik stwierdzi, że wieczór piękny i wraca z pracy piechotą… to jest szansa, że jednak załapie się na ciepłą kolację:) "


80. " Kiedy otwarłam paczkę i wzięłam patelnię w dłoń, od razu poczułam jej ciężar. Jest ciężka, ale dobrze trzyma się w dłoni. Sprawia wrażenie niezwykle solidnej. Grube dno, wygodna rączka, i idealnie dopasowana pokrywka."


81. " Utrzymanie tej patelni w czystości jest bardzo łatwe, faktycznie nic do niej nie przywiera - nawet przy smażeniu jajecznicy. Wystarczy delikatnie przetrzeć ją gąbką i opłukać"


82. " Ciekawostką jest to, że wykonują te patelnie. Metoda tworzenia jest taka sama jak budowa dzwona kościelnego - na zasadzie odlewu jednolitego. Dzięki temu po nagrzaniu patelnie ma taką samą temperaturę na całej powierzchni " 


83. Mechanizm odpinanej rączki sprawdza się idealnie. Uchwyt można zdjąć jedną ręką i posiada zabezpieczenie przed samoistnym wypięciem.  To co najbardziej mnie cieszy to oszczędność miejsca w szafkach, od teraz patelnia zajmuje o połowę mniej miejsca"


84. " Nic nie przywiera, łatwa do mycia,szybko się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę. Umożliwia praktycznie beztłuszczowe smażenie. Można w niej smażyć, dusić i zapiekać. Nawet wypiekać pizzę! Wieloletnia gwarancja i najwyższa jakość wykonania "


85. " Solida, nieprzywierająca i z odpinaną rączka patelnie to marzenie każdego. Dla mnie jakość, solidność i trwałość to podstawy przy patelniach i garnkach. "


86. " Patelnia WOLL spełnia wszystkie Nasze kryteria i puki co nie znaleźliśmy żadnych wad.Stała się ona u Nas naczyniem nr.1 w Naszej kuchni - naczyniem niezastąpionym" 


87. " Robiąc Nasza ulubioną wątróbkę z cebulą do patelni nic nie przywierało dzięki powłoce tytanowo -diamentowej. Po zakończeniu pracy patelnie bardzo łatwo umyć, wystarczy miękka gąbka i trochę wody. "


88. " Patelnia WOLL Cookware zaskoczyła mnie podczas przygotowania karmelu. Cukier topił się równomiernie i nie przypalił się nawet po dodaniu masła i bardzo szybko powstał gęsty karmel. "


89. " Szybko się nagrzewa, długo utrzymuje temperaturę, umożliwia beztłuszczowe smażenie, nic nie przywiera i jest łatwa w myciu. Korzystanie z takiej patelni to sama przyjemność. " 


90. " Patelnia jest w pełni uniwersalna i bardzo funkcjonalna. Ja nią jestem zachwycona i chętnie wymienię wszystkie stare patelnie na te marki WOLL Cookware. "


91. " Czekałam na ten moment. Z rok marzyłam o patelni. którą będzie można wkładać do piekarnika. Do tego bardzo wytrzymała powłoka tytanowo - diamentowa sprawia, że mogę smażyć beztłuszczowo co jest dla mnie niezwykle ważne ! "  


92. patelnia nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek- indukcyjnych, gazowych, elektrycznych oraz ceramicznych. Wraz ze wszystkimi akcesoriami można ją użytkować w piekarniku. Patelnię można też myć w zmywarce."


93. " Placki zrobiłam z minimalną ilością tłuszczu, a dzięki tytanowej powłoce nic nie przywarło i raz dwa hops przewróciłam go na drugą stronę. Zdecydowanie cena = jakość "


94.  „Dawno nie miałam patelni, która byłaby tak uniwersalna i odporna na moje kulinarne eksperymenty. Niezwykle solidnie wykonana, idealna do różnych kuchenek, do piekarnika, prosta w myciu, można w niej przygotowywać dania bez tłuszczu”


95. Patelnia nagrzewa się ekspresowo, nic do niej nie przywiera. Dodatkowo można ją zapiekać do 250'C oraz myć w zmywarce."


96. " Grube dno sprawia, że patelnia bardzo długo utrzymuje ciepło"


97. "Odpinana rączka to świetny patent, patelnia zajmuje o połowę mniej miejsca w mojej kuchni"


98. "Jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde kuchenne wnętrze, zarówno klasyczne jak i nowoczesne."


99. " Odkąd korzystam z patelni grillowej WOLL to mogłabym robić to codziennie, po raz kolejny przekonałam się, że dobra patelnia to podstawa i taką patelnię własnie znalazłam"


100. "Dzięki bardzo grubym ściankom i dnie patelnie utrzymuję ciepło jeszcze długo po zdjęciu jej z kuchni"


101. "Mnie urzekła możliwość zapiekania patelnie w piekarniku, dzięki temu patelnia staje się naczyniem wielofunkcyjnym"


102. " Patelnia super się sprawdza do robienia ft pizzy z patelni. Robi się ją na niej zdecydowanie szybciej pokrywa fajnie trzyma ciepło i kumuluje temperaturę" 


103. " Najbardziej podoba mi się odpinana rączka w mojej patelni. Zajmuje dużo mniej miejsca w szufladzie, szafce czy zmywarce. Bardzo dobrze sprawdza się też powłoka nie przywierająca. Łatwość mycia - to lubię !"


104. "Następną zaleta jest to, że łatwo się myje, a odkąd nie mam zmywarki jest to dla mnie duży plus" 


105. "Perfekcyjna patelnia, przyznam, że od kiedy ją mam to robienie obiadów sprawia mi większą przyjemność. Produkt nie zniszczalny"


106. "Patelnia nagrzewa się błyskawicznie i równomiernie, a z tak nie przywierająca i łatwo w czyszczeniu powloką nie spotkałam się nigdy wcześniej"


107. "Patelnia jest odporna na temperaturę do 250 st. C dzięki czemu mogę zapiekać omleta w piekarniku"


108, "Teraz już wiem, że kupowane patelni z najniższej półki do kiepski pomysł, lepiej zainwestować w produkt wysokiej jakości - taki, który będzie Nam służyć wiele lat"


109. "Patelnia umożliwia praktycznie beztłuszczowe smażenie i bardzo długo utrzymuje ciepło"


110. "Patelnia WOLL Saphire świetnie sprawdziła się podczas przygotowania placków i omletów - nic nie przywierało i łatwo mogłam je obrócić na drugą stronę"


111. "W moim przypadku najważniejsze okazało się smażenie i pieczenie z minimalną ilością tłuszczu. Mam dwa modele patelni WOLL i nie wyobrażam już sobie życia bez nich"


112. "Jeśli zdecydujecie się na zakup patelni WOLL to przekonacie się o tym, jak gotowanie i smażenie może być przyjemne"


113. "Patelnia co prawda jest ciężka, ale dzięki temu bardzo długo trzyma ciepło - nawet po zdjęciu jej z kuchni"


114. "Trudno w to uwierzyć, ale patelnię WOLL myje się z wielką przyjemnością i łatwością"


115. "Patelnia WOLL to Nasze kuchenne Ferrari, od kilku dni jest w użyciu codziennie i już nie wyobrażam sobie życia bez niej"


116. "Co prawda patelnie do lekkich nie należy, ale dzięki temu bardzo dobrze kumuluje ciepło. Powłoka tytanowa jest bardzo prosta w myciu i nie wymaga detergentów"


117. "Mnie urzekł piękny design patelni oraz precyzja z jaką zostały wykonane, odpinana rączka to dla mnie strzał w dziesiątkę !"


118. "Dla mnie najważniejsze jest smażenie beztłuszczowe oraz możliwość mycia patelni w zmywarce"


119. "Ta patelnia to strzał w 10!, najlepsza jaką miałam dotychczas."


120. " Smażenie bez tłuszczu, szybie i łatwe mycie, odpinana rączka oraz długie trzymanie ciepła to dla mnie najważniejsze argumenty przemawiające za patelnia WOLL"


121. " patelnię czyści się niesamowicie łatwo. Dzięki nieprzywierającej powłoce wystarczy lekkie przetarcie gąbką, czy nawet papierowym ręcznikiem i patelnia jest czysta. Spójrzcie na zdjęcie puszystego omleta z owocami – obok patelnia zaraz po zdjęciu z niej z omleta – bez żadnego mycia, przy przecierania. Dodatkowo patelnię można myć w zmywarce "


122. " Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Właśnie teraz bardzo pomocna staje się patelnia z odpinaną rączką, którą odpinamy i zapiekamy danie przez około 20 minut. Pod koniec obkładamy całość chrupiącym boczkiem i smażoną cebulą i dopiekamy przez około 2-3 minuty. Otwieramy piekarnik, przypinamy rączkę do patelni, wyjmujemy i serwujemy danie na gorąco, prosto z patelni. "


123. " Wiele patelni ma odpinane rączki, dzięki czemu są wygodne do przechowywania. Wszystkie są łatwe w utrzymaniu w czystości i można je myć w zmywarce. "


124. " Po miesiącu testów muszę przyznać producentowi rację. Patelnia Woll nagrzewa się błyskawicznie i równomiernie, nawet jeśli palnik jest mniejszych rozmiarów. Co ciekawe faktycznie dania przygotowują się szybciej, co pozwala na dużą oszczędność czasu i energii " 


125. " Przygotowywanie jedzenia na tej patelni to czysta przyjemność :). Patelnia rozgrzewa się szybko i równomiernie, podczas smażenia nic nie przywiera i chociaż można ją czyścić w zmywarce ani razu tego nie zrobiłam bo wystarczy ją dosłownie przepłukać i przetrzeć papierowym ręcznikiem."