Masz zniszczoną patelnię i nie wiesz, co z nią zrobić? Dokładnie wyjaśnimy, jak i gdzie to zrobić oraz podpowiemy...
Po jesiennych zbiorach masz zamrażalkę pełną grzybów? W tym poradniku pokażemy, jak przyrządzić mrożone grzyby na...
Jak przyrządzić cukinię na patelni? Przygotowaliśmy aż 5 konkretnych przepisów na cukinię z patelni – w wersji...
Po jesiennych zbiorach masz zamrażalkę pełną grzybów? A może kupiłeś ostatnio gotowe mrożonki i nie wiesz do końca jak je przygotować? Teraz możesz je przygotować w kilka minut — i to bez wcześniejszego rozmrażania! W tym poradniku pokażemy, jak przyrządzić mrożone grzyby na patelni, aby były soczyste, pełne smaku i zachowały swoją strukturę.
Jedno z najczęściej pojawiających się pytań odnośnie mrożonych grzybów jest to, czy można je od razu wrzucić na patelnię. Odpowiedź jest jedna: tak, i to jest najlepszy sposób, jeśli zależy Ci na zachowaniu ich aromatu i konsystencji. Rozmrażanie w temperaturze pokojowej powoduje, że puszczają dużo wody i tracą sprężystość. Zamiast tego, wystarczy rozgrzać głęboką patelnię i wrzucić je wprost z zamrażarki — dzięki temu odparują nadmiar lodu na gorącej powierzchni i nie zrobi się z nich papka.
Wskazówka! Jeśli masz mrożone borowiki, podgrzybki czy kurki, smaż je partiami — zbyt duża ilość naraz obniża temperaturę patelni i grzyby zaczną się dusić, a nie smażyć.
Różne gatunki grzybów mają inną strukturę i zawartość wody, dlatego czas ich obróbki może się różnić. Poniżej znajdziesz orientacyjne czasy, liczone od momentu wrzucenia mrożonych grzybów na patelnię do momentu, gdy są gotowe do podania:
Gatunek grzyba
Czas smażenia (min)
Wskazówka
Borowiki
8-10
Pod koniec smażenia dodaj odrobinę masła dla podbicia aromatu.
Podgrzybki
7-9
Świetnie łączą się z cebulą i majerankiem.
Kurki
5-7
Najlepiej smażyć na maśle klarowanym, bo podkreśla ich delikatny smak.
Maślaki
6-8
Po odparowaniu wody podlej lekko bulionem
Pieczarki
4-6
Szybko tracą wodę, więc pilnuj, by nie przesmażyć.
Wskazówka! Jeśli w trakcie smażenia zauważysz, że grzyby wciąż puszczają dużo płynu, możesz lekko zwiększyć ogień i zdjąć pokrywkę (o ile jej używasz), żeby szybciej odparowały.
Rozmrażanie grzybów na patelni to proces, który w praktyce oznacza odparowanie nadmiaru wody i lekkie podsmażenie. Tak naprawdę nie ma w nim nic skomplikowanego i trwa zaledwie kilka minut.
Wskazówka! Jeśli woda odparuje za szybko, a grzyby zaczną się przypalać, podlej je odrobiną bulionu lub białego wina — uzyskasz wtedy dodatkową warstwę smaku.
Kiedy masz już podstawę, czyli podsmażone, lekko rumiane grzyby, możesz nadać im charakteru za pomocą kilku dodatków:
Z tak przygotowanych mrożonych grzybów z patelni możesz zrobić farsz do pierogów, dodać je do makaronu, risotto, a nawet jajecznicy. Równie świetnie sprawdzą się do steka z patelni — tak naprawdę jest to pyszny dodatek do wielu dań!
check_circle