Stek to danie, które zachwyca swoją intensywnością smaku, dlatego jest tak doceniane przez koneserów dobrej kuchni....
Kupiłeś właśnie nową patelnię? Zainwestowałeś w nieco wyższą jakość produktu i chcesz się nią dobrze posługiwać, aby...
Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Czy mamy tutaj jakichś fanów grzybobrania? A może są tu miłośnicy jedzenia grzybów, którzy zamiast zbierania, wolą przyjść “na gotowe”? Niezależnie od tego, czy lubisz zbierać grzyby, czy tylko je jeść, musisz poznać nasze ulubione przepisy na przyrządzenie smażonych maślaków!
Maślaki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów. Rosną zwykle w lasach sosnowych, ponieważ współżyją z ich korzeniami. Sezon na maślaki trwa tak naprawdę od maja aż do późnej jesieni! Co istotne, zamrożone maślaki po rozmrożeniu również są pyszne i zachowują swój aromat, dlatego możesz cieszyć się nimi cały rok. Choć maślaki świetnie nadają się do marynowania, dzisiaj skupimy się na przepisach smażonych. Zapraszamy!
Jedną z tajemnic intensywnego aromatu i smaku maślaków jest charakterystyczna dla tego gatunku skórka na kapeluszu. Jest śliska i lepiąca, stanowi element wyróżniający maślaki na tle innych rodzin grzybów. Jak więc obrać maślaki, aby były gotowe do przyrządzania?
Warto zacząć od zdjęcia skórki - maślaki obieramy bardzo podobnie do pieczarek, najlepiej robić to nożykiem, odrywając skórkę od kapelusza. Na szczęście gładko odchodzi, przez co nie powinno to być problematyczne. Po zdjęciu skórki warto zamoczyć je w wodzie, na 10-15 minut, aby za bardzo nie nasiąknęły wodą. Należy je dobrze opłukać z ziemi czy innych zabrudzeń. Jak już maślaki są umyte, oddzielamy nogę od kalepusza, żeby łatwiej się je kroiło i gotowe.
Jednym z najbardziej aromatycznych sposobów na przyrządzenie maślaków, jest uduszenie ich na patelni nieprzywierającej w towarzystwie śmietany. Ten przepis znały także nasze babcie i doskonale pasuje on jako dodatek do różnych dań kuchni polskiej, mięs, ziemniaków czy klusek.
Składniki potrzebne na sos:
Sposób przygotowania maślaków smażonych ze śmietaną:
Choć śmietana doskonale komponuje się z maślakami, trzeba przyznać, że w takim duecie same grzyby nie są aż tak aromatyczne. Najbardziej ich smak czuć jeśli są podsmażane solo, z dodatkiem cebulki. Są różne szkoły - niektórzy smażą maślaki na oleju, a inni na maśle. My zdecydowanie należymy do drugiej drużyny i wolimy połączenie smakowe z masłem, w końcu nie bez powodu maślaki mają taką, a nie inną nazwę!
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
Jeśli szukacie alternatywy dla mięsnych kotletów, warto wypróbować maślaki w panierce! Choć smakują zupełnie inaczej niż te smażone solo, są równie pyszne.
Sposób przygotowania panierowanych maślaków:
Te trzy przepisy na smażone maślaki z pewnością zaspokoją podniebienia wszystkich miłośników grzybów! Niezależnie od tego, czy wybierzesz kremowy sos grzybowy z dodatkiem śmietany, maślaki w duecie z aromatyczną cebulką czy też maślaki w wersji panierowanej, z pewnością każde z tych dań podbije twoje kubki smakowe. Smacznego!
Zachęcamy także do zapoznania się z naszym przepisem na boczniaki z patelni.
check_circle