Stek to danie, które zachwyca swoją intensywnością smaku, dlatego jest tak doceniane przez koneserów dobrej kuchni....
Kupiłeś właśnie nową patelnię? Zainwestowałeś w nieco wyższą jakość produktu i chcesz się nią dobrze posługiwać, aby...
Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Zbliża się czas na jedno z naszych ulubionych warzyw sezonowych - szparagi! Dla nas to synonim wiosennej kuchni, która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. W Polsce sezon szparagowy to zwykle maj i czerwiec, ewentualnie lipiec, więc kupujcie i jedzcie, póki jest! Jeśli nie macie pomysłu, jak przyrządzić szparagi, aby były aromatyczne i smaczne, przychodzimy wam z pomocą! Poniżej dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami na szparagi. Zapraszamy do testowania!
Za co najbardziej uwielbiamy szparagi? Przede wszystkim za ich pyszny smak i apetyczną zieleń na talerzu, ale przy tym także za wszystkie witaminy i minerały, które w sobie zawierają! Szparagi to bogate źródło witamin C i E, kwasu foliowego, a także wapnia i fosforu. Jak przyrządzić je najszybciej? W wersji sauté! Potrzebna wam będzie jedynie patelnia nieprzywierająca i kilka składników.
Ten przepis na zielone szparagi jest równie proste, jak lista składników! Wystarczy dokładnie opłukać szparagi i odłamać dolną, zdrewniałą część. Możecie spokojnie połamać je w dłoniach, a szparag “pęknie” sam w miejscu zakończenia części jadalnej. Następnie na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szparagi i podsmażaj je około 5 min, potrząsając patelnią co jakiś czas. Na koniec dodaj sól i pieprz. Dla lepszego aromatu możesz użyć gruboziarnistej soli i pieprzu. Smacznego!
Nasz faworyt obiadowy, czyli zielone szparagi podawane z jajkami sadzonymi! To danie to absolutny klasyk wiosennych i letnich obiadów, można zjeść same szparagi z jajkami, albo dołożyć do tego jeszcze młode ziemniaczki z koperkiem! Wybór należy do ciebie.
Tutaj najwygodniej będzie nam działać na dwie patelnie z odpinaną rączką Na jednej patelni przygotowujemy szparagi - tutaj postępujemy tak naprawdę tak jak w pierwszym przepisie, z tym, że oliwę zamieniamy na aromatyczne masło, a przed wrzuceniem szparagów podsmażamy jeszcze przez chwilę na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek. To nam doda pysznego, lekko czosnkowego aromatu!
Natomiast na drugiej patelni przygotowujemy jajka sadzone według waszych preferencji, my z naszej strony również polecamy zrobić je na maśle! Na koniec układamy gotowe szparagi na talerzu, a na nie delikatnie zsuwamy z drugiej patelni sadzone jajka. Połączenie smakowe szparagów i rozpływającego się żółtka to mistrzostwo świata! Musicie przetestować ten przepis.
A co gdyby zielone szparagi przygotować we włoskim stylu? Przedstawiamy wam pomysł na szparagi rodem ze słonecznej Italii! Takie danie idealnie się sprawdza w letnie dni, gdy nie mamy ochoty na nic ciężkiego. Jeśli chcecie podać szparagi efektownie w całości, przyda się patelnia grillowa z dużą średnicą, najlepiej od 28cm, aby szparagi zmieściły się bez krojenia.
Postępowanie ze szparagami oraz ich przygotowanie do smażenia już znacie, więc lecimy dalej! Na grillowej patelni rozgrzejcie oliwę. Dodajcie do niej posiekany ząbek czosnku oraz świeży rozmaryn i podsmażajcie całość około 30 sekund, aby powstał aromat. Następnie czas na szparagi i pomidorki! Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół dodajcie na patelnię razem ze szparagami. Podsmażajcie całość około 5-7 minut, aż wszystko zmięknie i przesiąknie wzajemnie aromatami. Podawajcie posypane parmezanem i z listkami świeżej bazylii. Opcjonalnie możecie też do podania dodać burratę.
check_circle