Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Jak dobrze usmażyć karpia, aby zachwycił wszystkich przy wigilijnym stole? Na to pytanie odpowiemy w poniższym artykule!
Ser smażony to jedna z tych potraw, która mimo swojej prostoty zaskakuje bogactwem smaku i cieszy się niesłabnącą...
Ziemniaki to warzywa, które bardzo często goszczą na polskich stołach, zwłaszcza podczas obiadu. Nic dziwnego, możemy podawać w ich towarzystwie niezliczoną ilość potraw. Warto podkreślić, że mimo iż owiane złą sławą, ziemniaki smażone nie są wcale tak wysokokaloryczne. Aż 100 g kartofli, czyli około dwa, średniej wielkości ziemniaki, zawierają od 60 do 70 kcal. Jest to mniej, niż na przykład 100 g bananów, które uważane są za dietetyczne. O wiele bardziej kaloryczne jest bowiem to, co do ziemniaków dodajemy, czyli tłuszcz, sosy i różnego rodzaju mięsa. Jak przygotować ziemniaki smażone na patelni, aby były zdrowym daniem, same w sobie? Podpowiadamy!
Pierwszy przepis to ziemniaki smażone na patelni, w ziołach. Świetnie sprawdzą się do tego szczególnie patelnie do smażenia bez tłuszczu. Takie ziemniaki z patelni są nie tylko pyszne, ale także dietetyczne. Do ich przygotowania potrzebne nam będą:
Ziemniaków nie obieramy, a jedynie myjemy i kroimy na małe kawałki, czyli jedna, średniej wielkości bulwa, na około sześć lub osiem części. Następnym krokiem, jest zagotowanie wody, dodanie soli i wstępne gotowanie przygotowanych ziemniaków przez około 5-10 minut. Odcedzone ziemniaki przekładamy na patelnię. Jeśli posiadamy specjalną patelnię do smażenia bez tłuszczu, dodajemy go odrobinę, bądź nie dodajemy go wcale. Usmażone ziemniaki posypujemy odrobiną soli, pieprzem, a następnie przygotowaną przez nas mieszanką ziół. Mieszamy i posypujemy po raz kolejny. Na dużej mocy lub dużym ogniu, opiekamy kartofle do momentu, aż się zarumienią. I nasze smażone ziemniaki gotowe! Możemy podawać je solo, bądź z dodatkami. Doskonale smakują szczególnie w towarzystwie lekkiego sosu jogurtowego.
Drugi, proponowany przez nas przepis, to ziemniaki smażone na cebuli. Są mniej dietetyczne niż pierwsza wersja, jednak równie smaczne. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się szczególnie patelnie grillowe, jednak możemy również wykorzystać patelnię do smażenia bez tłuszczu.
Do przygotowania ziemniaków smażonych na cebulce, potrzebne nam będą:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Mogą to być plastry grubsze (około 2 cm), bądź cieńsze (1 cm), w zależności od tego, jakie nam bardziej smakują czy pasują do planowanego dania. Na przygotowanej patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulkę pokrojoną w piórka. Kiedy lekko się zeszkli, dodajemy ziemniaki w plastrach oraz wybrane wcześniej przyprawy. Smażymy je na średnim bądź małym ogniu lub mocy, aż zaczną się rumienić. Zazwyczaj zajmuje to od około 15 do 20 minut. Na koniec możemy nasze usmażone ziemniaki ponownie doprawić. Tak przygotowane ziemniaki smakują najlepiej w towarzystwie zsiadłego mleka lub ulubionych warzyw, które również możemy podsmażyć na naszej patelni.
Smak ziemniaków wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i beztroskimi czasami. Gotowały je nasze babcie i mamy. Każdy z nas lubi je podane w inny sposób. Najpopularniejsze jest zdecydowanie ziemniaczane puree, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem, czy właśnie ziemniaki smażone lub pieczone na patelni. Zachęcamy do wypróbowania podanych przez nas przepisów, szczególnie korzystając z naszych patelni.
Smacznego! :)
check_circle