Tak, wszystkie linie naczyń firmy WOLL są żaroodporne. Linie Diamond Lite, Diamond PRO oraz Saphire Lite do temperatury 250 st.C, a linia Just Cook do 180 st.C Wszystkie pokrywy szklane są także odporne na temperaturę do 250 st. C.
Tak, wszystkie modele naczyń firmy WOLL można myć w zmywarce.
Nie, patelni i garnków nie można podgrzewać w kuchence mikrofalowej..
Tak, firma WOLL jako nieliczna na świecie pozwala na korzystanie z akcesoriów nie tylko drewnianych czy silikonowych. Można używać np. szpatułki czy łopatki metalowej. Jest to możliwe dzięki 5-cio oraz 4-ro warstwowym powłokom WOLL Cookware.
Produkty WOLL dzięki bardzo grubym ściankom i 8mm dnie nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur. W bardzo krótkim czasie patelnia może się nagrzać nawet do ponad 300 st. C. Pamiętaj, aby na kuchni indukcyjnej nie używać funkcji boost oraz starać się korzystać z maksymalnie 70% mocy Twojej kuchni – to w zupełności wystarczy.
Korzystając w Naszch patelni i garnków mamy trzy możliwości: 1. Duża ilość oleju w przypadku potraw panierowanych. W innym przypadku panierka spali się w bardzo krótkim czasie.: 2. Minimalna ilość tłuszczu w przypadku przyrządzania np. omleta czy naleśnika. : 3. Całkowity brak oleju dla mięsa bez panierki czy warzyw.
Dzięki jednolitemu odlewowi naczynia WOLL nagrzewają się równomiernie i dłużej magazynują ciepło. Dlatego możesz gotować oszczędzając nawet 1/3 energii i czasu! • Staraj się dobrać średnicę dna patelni do średnicy pola grzewczego Twojej kuchni. Zbyt duże pole powoduje marnowanie energii, zbyt małe natomiast sprawi, że naczynie Będzie nagrzewać się wolniej. • Jeśli posiadasz kuchnię gazową wybierz naczynie z dnem nie większym niż płomień gazu. • Najpierw dobrze rozgrzej naczynie, następnie zmniejsz moc kuchni do minimum. • Jeśli spod pokrywy wydobywa się zbyt dużo pary oznacza to zbyt mocne nagrzanie Kuchni - zmniejsz je. • Grube dno naczyń WOLL powoduje, że po wyłączeniu kuchni potrawy pozostają ciepłe przez długi czas. • Wybieraj garnek odpowiedniej pojemności - jego zawartość nie powinna przekraczać 2/3 pojemności naczynia. • Warzywa przyrządzane na parze smakują lepiej kiedy użyjemy mniejszej ilości wody. Pozwala to skrócić czas przyrządzania o ok. 30%
OLEJE I TŁUSZCZE - zawsze wybieraj odpowiednie, ponieważ nie każde lubią wysokie temperatury. Przygotowując posiłek pamiętaj, aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu. Jest to ważne z punktu widzenia smaku potraw, ale także Twojego zdrowia. Poniżej znajdziesz temperatury palenia się poszczególnych tłuszczów: • olej kokosowy nierafinowany / zimno tłoczony - powyżej temp. 180 st.C • olej kokosowy rafinowany - powyżej temp. 200 st.C • masło klarowane - powyżej temp. 200 st.C • masło nieklarowane ok. 130 st.C • olej sojowy rafinowany - powyżej temp. 210 st.C • olej słonecznikowy rafinowany - powyżej temp. 200 st.C • olej palmowy rafinowany - powyżej 220 st.C • olej winogronowy rafinowany - powyżej 200 st.C • olej ryżowy - powyżej 220 st.C • oliwa z oliwek rafinowana - powyżej 210 st.C • olej rzepakowy rafinowany - powyżej 200 st.C
• Jeśli chcesz smażyć w głębokim tłuszczu to wybieraj naczynia wyższe takie jak garnek lub brytfanna. • Każdy element, który jest pokrywy powłoka tytanową nagrzewa się tak samo czyli nawet do 300*C • Pokryw WOLL są żaroodporne do 250'C Tak samo jak ich uchwyty oraz stałe rączki patelni. • Wyciągając patelnię z piekarnika pamiętaj o rękawicach kuchennych. • Rączki odpinane nie są żaroodporne, wykładając patelnię do piekarnik odepnij uchwyt.
Tak, wszystkie szklane pokrywy WOLL oraz ich uchwyty są odporne na temperaturę do 250 st. C., więc bez problemu mogą być zapiekane w piekarniku.
Firma WOLL od lat rozwija technologie powłoki tytanowej. Obecnie najnowsze modele patelni posiadają powłoki tytanowe wzmacniane drobinami diamentu lub szafiru. Powłoki te są jeszcze bardziej odporne na zarysowanie dzięki czemu możemy korzystać z metalowych akcesoriów kuchennych.
Wszystkie produkty WOLL oraz sam proces produkcji są w 100% wolne od teflonu.
Głównym materiałem, który tworzy korpus produktów WOLL jest czysty odlew odprężonego czyli pozbawionego pęcherzyków powietrza aluminium pochodzącego z niemieckich hut. Następnie na korpus w formie plazmy nanoszone są kolejne warstwy wzmocnionego tytanu.
Rączki w linii WOLL Diamond Lite PRO wykonane są ze stali nierdzewnej, natomiast w linii Dianond oraz Saphire jest to kompozyt tworzywa odporny na temperaturę do 250 st. C.
Jest to dno wykonane z ferromagnetycznego stopu stali. Dzięki temu dystrybucja ciepła jest bardzo szybka i przy minimalnych stratach energii.
Tak, każdy z produktów WOLL posiada niemiecki certyfikat GS, TUV oraz PFOA Free potwierdzający brak jakichkolwiek szkodliwych substancji w samych produktach jak i w ich procesie produkcyjnym. Dodatkowo mechanizm odpinane rączki Click-by-Click został opatentowany oraz zarejestrowany w niemiecki biurze patentowym.
Tak, wszystkie produkty jak i sam proces produkcji są wolne od szkodliwych związków PFOA oraz teflonu. Potwierdzeniem tego są certyfikaty TUV, GS oraz PFOA Free.
Nie. Drobne, ciemne rysy to ślady normalnego użytkowania.
check_circle