Masz zniszczoną patelnię i nie wiesz, co z nią zrobić? Dokładnie wyjaśnimy, jak i gdzie to zrobić oraz podpowiemy...
Po jesiennych zbiorach masz zamrażalkę pełną grzybów? W tym poradniku pokażemy, jak przyrządzić mrożone grzyby na...
Jak przyrządzić cukinię na patelni? Przygotowaliśmy aż 5 konkretnych przepisów na cukinię z patelni – w wersji...
Autor: blog Świat Ilony
Na patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż na nim do lekkiego zrumienienia cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek (w ten sposób szakszuka szpinakowa uzyska wyrazisty smak), podsmaż pół minuty. Do wykonania tego dania przyda się patelnia nieprzywierająca.
Teraz na patelnie wrzuć liście szpinaku, dodaj gałkę muszkatołową, lekko posól i popieprz całość, zamieszaj i poczekaj chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie.
Zrób wgłębienia w szpinaku i wbij w nie po jednym jajku. Posól je i popierz do smaku, a następnie przykryj pokrywką. Smaż całość do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub jeśli wolisz, aż całkowicie się zetnie). Zielona szakszuka powinna być podana z ulubionym pieczywem. Gotowe! Smacznego!
check_circle