Przepis na boczniaki z patelni. Jak zrobić?

Sezon grzybowy trwa w pełni, więc nic dziwnego, że coraz więcej miłośników jesiennych smaków poszukuje przepisów, w których główną rolę odgrywają boczniaki. Te delikatne grzyby o niepowtarzalnym smaku i mięsistej konsystencji stanowią doskonały dodatek do wielu potraw, a jednym z najprostszych sposobów na ich przygotowanie jest po prostu smażenie na patelni. Poszukujesz inspiracji na smaczne danie? Poznaj przepis na boczniaki z patelni i ciesz się wyjątkowym smakiem tej jesiennej potrawy!
Boczniaki — smaczne i uwielbiane przez wszystkich grzyby
Za co kochamy boczniaki? Przede wszystkim z uwagi na ich wyjątkowość. W Polsce szczyt sezonu na boczniaki przypada na późną jesień, co sprawia, że stają się one ulubionymi grzybami miłośników jesiennych smaków. Ich wyjątkowość tkwi także w niepowtarzalnym smaku, co czyni je doskonałym wyborem do wielu potraw. Ich delikatny, lekko anyżowy smak stanowi doskonałą bazę dla różnorodnych dań, a jednocześnie pasuje do wielu różnych potraw. Boczniaki to prawdziwa gratka dla osób cenią smakowite i zdrowe dodatki w swoim menu. Jak zrobić boczniaki smażone i co będzie potrzebne?
Jak przyrządzić boczniaki na patelni?
Do przygotowania boczniaków z patelni będziesz potrzebować następujących składników:
- 250 g boczniaków;
- 2 łyżki masła lub oleju (np. rzepakowego)
- posiekane 2 ząbki czosnku;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Warto mieć na uwadze, że boczniaki to bardzo delikatne i kruche grzyby, dlatego do ich usmażenia przydadzą się patelnie nieprzywierające. Gdy składniki są gotowe, można przejść do najważniejszego, czyli przyrządzania boczniaków!
Instrukcja przyrządzania
Krok 1: Na samym początku należy umyć boczniaki, pamiętając przy tym, że są one delikatne. Krok ten należy wykonać ostrożnie, tak, aby nie pokruszyć grzybów przed ich usmażeniem. W tym samym czasie należy również posiekać czosnek;
Krok 2: Na rozgrzanej patelni należy zeszklić czosnek, a kolejno dodać boczniak, doprawiając je solą oraz pieprzem;
Krok 3: Boczniaki należy smażyć na patelni przez 8-10 minut, co jakiś czas obracając grzyby na drugą stronę. Jeżeli puszczą one dużo wody, należy poczekać, aż odparuje ona z patelni;
Krok 4: ostatnim krokiem jest posiekanie pietruszki, dodanie jej na patelnie, a następnie smażenie przez kolejne 6-7 minut.
Jak widać, boczniaki smażone można przygotować naprawdę szybko, a co więcej, nie wymaga to specjalnych umiejętności! Grzyby można usmażyć również na samym maśle, bez dodatku czosnku czy pietruszki.
Przepis na grillowane boczniaki z patelni
Boczniaki to bardzo wdzięczne grzyby, które można przyrządzić nie tylko na patelni, usmażone na oleju lub maśle. Grillowane boczniaki z patelni są równie smaczne i szybkie w przyrządzaniu!
W celu przyrządzenia tego typu boczniaków konieczne będzie ułożenie grzybów na rozgrzanej patelni grillowej, a następnie grillowanie ich przez około 2-3 minuty z każdej strony. W taki sposób przyrządzone grzyby można podać w towarzystwie tofu lub sera halloumi. To smaczna i szybka w przyrządzeniu opcja!
Jak zrobić boczniaki, żeby nie były gumowe?
Aby cieszyć się smacznymi i soczystymi boczniakami, ważne jest, aby uniknąć pułapki, jaką jest nadmiar wody. W procesie smażenia boczniaków na patelni kluczowym krokiem jest dokładne odsączanie grzybów z nadmiaru wody. Dzięki temu boczniaki zachowają swoją soczystą konsystencję, a smak będzie wyjątkowy. To prosty, ale kluczowy krok do idealnego przygotowania tych grzybów!
Czy boczniaki obiera się ze skórki?
Boczniaki nie wymagają obierania ze skórki tak jak niektóre inne gatunki grzybów. Skórka boczniaków jest cienka i jadalna, dlatego nie jest to konieczne. Gdy widoczne są na nich zabrudzenia, należy nożykiem zeskrobać brud z nóżek i kapeluszy.
Z czym można podać boczniaki smażone?
Boczniaki smażone to nie tylko smaczna i szybka samodzielna przekąska, ale i również wyjątkowy dodatek do wielu różnych potraw. Grzyby te można podawać z kaszą, ryżem, chlebem, a nawet makaronem. Można z nich także przyrządzić leczo, strogonow, a nawet jajecznicę.