Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić grzanki na patelni, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych metod! Poznaj nasze pyszne...
Stek to danie, które zachwyca swoją intensywnością smaku, dlatego jest tak doceniane przez koneserów dobrej kuchni....
Kupiłeś właśnie nową patelnię? Zainwestowałeś w nieco wyższą jakość produktu i chcesz się nią dobrze posługiwać, aby...
Stek to danie, które zachwyca swoją intensywnością smaku, dlatego jest tak doceniane przez koneserów dobrej kuchni. Jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie jest ono najprostsze do przygotowania. Aby zachować idealną soczystość mięsa, nie należy jedynie wybrać odpowiedniego kawałka wołowiny. Przede wszystkim trzeba wybrać odpowiednią patelnię. Jaka patelnia do steków sprawdzi się najlepiej? Czy warto inwestować w patelnię grillową? A może lepiej postawić na patelnię tytanową bądź stalową? Przekonajmy się!
Pewnie pierwsza rzecz, jaka przyjdzie Ci do głowy odnośnie wyboru patelni do steka, będzie cena. I oczywiście jest to ważny aspekt, jednak nie najważniejszy. Dlaczego? Ponieważ na ostateczny efekt smażenia wpływają aspekty techniczne, a nie cenowe. Na co więc zwrócić uwagę podczas wybierania idealnej patelni do smażenia steków?
Na jakiej patelni smażyć steka? Przede wszystkim na takiej, na której stopień wysmażenia będzie perfekcyjny — głównie taki efekt można uzyskać na patelni nagrzewającej się równomiernie. Dlatego warto postawić na produkt wyższej jakości. Jakie patelnie polecamy? Poniżej przedstawiamy kilka naszych sprawdzonych opcji.
Bez wątpienia patelnia grillowa to jeden z najbardziej polecanych modeli. Posiada charakterystyczne rowki, które pozwalają na odprowadzanie nadmiaru tłuszczu i nadają mięsu charakterystyczny wzór przypominający grill. Patelnie grillowe są zazwyczaj wykonane z żeliwa lub aluminium, jednak nie jest to reguła.
Lubisz przyrządzać steka w piekarniku? Zatem patelnia z odpinaną rączką będzie strzałem w dziesiątkę. Możesz najpierw podsmażyć stek na kuchence, a następnie przełożyć go do piekarnika, aby uzyskać efekt dopieczenia.
Z kolei jeśli cenisz sobie wygodę i szybkość przygotowania, patelnia nieprzywierająca będzie doskonałym wyborem. Chociaż nie osiąga tak wysokich temperatur jak żeliwna czy stalowa, to minimalizuje ryzyko przypalenia i ułatwia czyszczenie. Sprawdzi się szczególnie u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z przyrządzaniem steków.
Jest niezwykle trwała i znakomicie utrzymuje wysoką temperaturę. Steki przygotowane na żeliwnej patelni są soczyste i posiadają chrupiącą skórkę. Ich wadą jest jednak ciężar oraz konieczność odpowiedniej pielęgnacji — w innym przypadku patelnia szybko może ulec zniszczeniu.
Skoro już wiesz, jaka patelnia do steków jest najlepsza, to warto teraz przyjrzeć się zasadom jej pielęgnacji. Choć wydawać się to może błahą sprawą, to jednak dzięki odpowiedniej technice czyszczenia i dbania o produkt, może on posłużyć przez naprawdę długie lata. Przede wszystkim pamiętaj o:
Odpowiednim przechowywaniu – przechowuj patelnię w suchym miejscu.
check_circle