Placki z cukinii: jak je smażyć?
Pyszne, domowe placki z cukinii, to jedno z ulubionych dań w w wielu domach. Dobrze przygotowane, będą smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najlepiej robić je w sezonie na cukinię. Dlaczego? Młodej cukinii nie trzeba nawet obierać, przez to ma jeszcze więcej witamin i nasze placki zyskają piękny kolor. Jednak i poza sezonem placki wyjdą smaczne.
Smażone placki z cukinii: sprawdzony pomysł na obiad
Jak smażyć placki z cukinii, aby zachowały jak najwięcej witamin i były wyjątkowo pyszne? Należy je przygotowywać na dobrych patelniach, które nie wymagają od nas użycia zbyt dużej ilości tłuszczu. Wspaniale sprawdzi się tutaj patelnia WOLL Saphire 20 cm. Można na niej nie tylko smażyć, ale też i dusić najróżniejsze potrawy. Przygotujecie na niej jednorazowo dużą ilość pysznych smażonych placków z cukinii.
Przepis na placki z cukinii na trzy sposoby
Poniżej znajdziecie 3 pomysły na przepis na placki z cukinii.
Placki z cukinii z czosnkiem i szczypiorkiem
Pierwsze pomysł na placki z cukinii jest naprawdę prosty. Smak wzbogacają proste dodatki jak szczypiorek i czosnek. Tak przygotowane placki najlepiej smakują w towarzystwie świeżych ziół, jak bazylia czy kolendra. Placki z cukinii z czosnkiem i szczypiorkiem można też podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Spróbujcie.
Składniki:
• 1 cukinia o wadze 400 g
• 2 jajka
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 %
• 1 ząbek czosnku
• garść drobno pokrojonego szczypiorku
• 1/3 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
• szczypta cukru (można pominąć)
Przygotowanie:
Młodej cukinii nie trzeba obierać. Starą cukinię z twardą skórką należy obrać.
Cukinię ścieramy na tarce na małych bądź średnich oczkach i odstawiamy na chwilę. Następnie odlewamy nadmiar wody.
Do startej cukinii dodajemy dwa jajka, starty ząbek czosnku i drobno posiekany szczypiorek. Następnie dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy. Mieszamy składnik łyżką.
Placki z cukinii smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju z obu stron na złoto.
Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Placki z cukinii z żółtym serem
Kolejnym pomysłem na pyszne i wyjątkowe placki z cukinii są te z dodatkiem żółtego sera. Wzbogaca on smak placów, są one przez to bardziej syte. Do tak przygotowanych placów nie używamy mąki. Placki smażymy na dobrej, dobrze rozgrzanej patelni do ładnego zarumienienia.
Składniki:
• 2 średnie cukinie
• 2 jajka
• około 70 g żółtego sera
• bułka tarta (około 3/4 szklanki)
• pieprz i sól do smaku
• 1 łyżka posiekanej bazylii lub innych ulubionych ziół
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy nadmiar soków. Dodajemy starty żółty ser, jajka i bazylię. Wstępnie mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (jego więcej) i dodajemy stopniowo bułkę tartą, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z masy ma się bezproblemowo formować kotleciki.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Tak przygotowane smażone placki z cukinii z żółtym serem podajemy np. z jogurtem.
Smacznego!
Placki z cukinii z twarogiem
Ostatnim, trzecim pomysłem na pyszne placki z cukinii jest wersja z twarogiem. Z pozoru nietypowe połączenie daje w rezultacie wyjątkowy smak. Tak przygotowane placki, to oryginalny i pyszny pomysł na obiad.
Składniki:
• 0,5 kg obranej cukinii
• 3 jajka
• około 300 g mąki pszennej
• 300 g półtłustego twarogu
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• pieprz i sól do smaku
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy nadmiar soków. Dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg, drobno pokrojoną cebulę i starty na tarce czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy składniki. Smażymy małe placuszki z obu stron na złoto.
Tak przygotowane placki z cukinii możemy podać z dowolnym sosem.
Smacznego!
Smażenie placków z cukinii na dobrej patelni: dlaczego warto?
Bez względu na to, jakie danie przygotowujemy, czy to smażone placki z cukinii, dobra patelnia do smażenia to podstawa. Najważniejsze, aby była to patelnia nieprzywierająca, odporna na zarysowania i taka, która pozwoli na przygotowanie wielu posiłków. Właśnie takie są patelnie tytanowe. Na nich przygotujecie nie jeden pyszny pomysł na placki z cukinii i o wiele więcej.