Przepis na pieczone pałki z kurczaka w warzywach

Pałki (podudzia) z kurczaka na warzywach

0 komentarze

Wszyscy kochają przepisy, dzięki którym kubki smakowe zaczynają szaleć. A jeśli przygotowanie nie wymaga wiele pracy? To już luksus. :) Taki jest ten przepis na pałki z kurczaka pieczone na warzywach - nie jest pracochłonny, a efektem jest genialne danie jednogarnkowe. Przy pomocy dużej brytfanny Woll można przygotować sporą porcję obiadu dla rodziny czy przyjaciół i to zarówno w piekarniku, jak i na płycie indukcyjnej. Grube dno i specjalna powłoka dają gwarancję odpowiedniego rozprowadzania ciepła i braku przypaleń.

Pyszne, aromatyczne pałki z kurczaka pieczone na warzywach to również danie pożywne i zdrowe. Z powodzeniem można je podawać dzieciom (polecam wtedy mniej ostrych przypraw i doprawianie porcji dla dorosłych już na talerzu).

Tego typu dania to mój sposób na drugi ciepły posiłek, gdy przyjmuję gości. Przygotowuję je wcześniej, a do piekarnika wstawiam, gdy zjemy zupę i pierwsze danie. Dzięki temu za około dwie godziny podaję kolejne na stół - gorące i świeże, nie podgrzewane ;)

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami - przepis

Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami - składniki:

  • 10-13 pałek z kurczaka (podudzia)
  • 1,30 kg ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 150 g groszku cukrowego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 4 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 czerwone cebule

Przyprawy:

  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka soli
  • kolorowy pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 100 g masła
  • 1 litr bulionu (lub nawet samej wody)
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka

Marynata przed pieczeniem:

  • woda
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Marynata/sos w trakcie pieczenia:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania kurczaka

Pałki z kurczaka oczyszczamy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka lub miski. Zalewamy wodą (tak, by były pod powierzchnią), dodajemy resztę składników marynaty, mieszamy i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny (najlepiej przez całą noc).

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, można ją podzielić na mniejsze części lub zostawić w całości. Groszek płuczemy, czosnek obieramy. Pomidory kroimy w ćwiartki (lub mniejsze kawałki), a cebule w plastry lub półksiężyce.

Do brytfanny przekładamy warzywa, wsypujemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy bulion (woda też się sprawdzi) i ponownie mieszamy.

Na warzywach układamy zamarynowane i osuszone ręcznikiem papierowym pałki kurczaka. Pomiędzy pałkami układamy kawałki masła. Następnie mięso posypujemy przyprawą do kurczaka.

Przygotowujemy sos do pieczenia: wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.

Dajcie znać w komentarzach, jak sprawdził się dla Was nasz przepis na pieczone podudzia z kurczaka na warzywach! Wypróbujcie również inne nasze dania, takie jak: sałatka z makaronem razowym czy pad thai z kurczakiem

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie