Pad Thai z kurczakiem - przepis
Pad thai z kurczakiem - przepis od Moja Pasja Smaku!
Dziś podzielimy się z Wami przepisem na danie kuchni tajskiej. Pad thai to smażony makaron ryżowy z ulubionymi dodatkami (kurczak, krewetki, tofu) z pastą tamaryndową, kiełkami fasoli mung. Danie jest niezwykle popularne w Tajlandii. Robi się je błyskawicznie. Najfajniejsze jest, że danie można zrobić w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej - i obie są pyszne!
Dzisiaj mamy dla Was wersję mięsną - z kurczakiem. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Ps. Jeśli wolicie pad thaia w ostrzejszej wersji to dodajcie 1 łyżkę sosu sriracha do sosu pad thai lub posypcie danie płatkami chili na końcu.
Ps. Makaronu nie gotujemy! Wystarczy moczyć go w zimnej wodzie przez pół godziny.
Do zrobienia powyższego dania najlepiej sprawdzą się patelnie głębokie lub wok. Składników jest dużo więc idealna patelnia ułatwi Wam gotowanie.
Pad thai z kurczakiem - składniki
Składniki na nasz pad thai z kurczakiem (2 - 3 porcje):
- 200 g makaronu ryżowego (wstążki 10 mm)
- 1 duża bądź 2 małe piersi z kurczaka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- duża garść kiełków fasoli mung
- 1 dymka (zielona część)
- do podania: 2 - 3 łyżki orzeszków ziemnych - posiekanych, płatki chili - opcjonalnie, limonka (ćwiartka limonki na porcję makaronu)
Sos pad thai:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka pasty tamaryndowej
- sok wyciśnięty z 1/4 limonki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Czas na tajskie smaki! Jak zrobić Pad Thai:
Makaron mocz przez pół godziny w zimnej wodzie.
Przygotuj składniki: pierś z kurczaka pokrój na wzdłuż na 4 paski - a te następnie na cienkie plastry. Kurczaka można również pokroić w małą kostkę.
Czosnek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w półplasterki. Posiekaj zieloną część dymki.
Wszystkie składniki na sos pad thai wymieszaj dokładnie w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj kurczaka i obsmaż go dokładnie z każdej strony. Kurczaka zgarnij na jedną połowę patelni, na drugą - wbij jajka. Mieszaj je delikatnie do momentu aż się zetną ale będą wilgotne (około 1 minuty). Dodaj makaron i smaż około 2 minut, mieszając. Dodaj sos i smaż kolejne dwie minuty. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj kiełki i dymkę, wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ćwiartką limonki i orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie - posyp chili w płatkach.
I Pad Thai z kurczakiem gotowy! Smacznego! :)
Jesteś fanem lub fanką azjatyckich smaków? Sprawdź także nasz przepis na zimowy stir fry!