Często zapominamy, że zdrowa i zbilansowana dieta polega na spożywaniu odpowiednio skomponowanych posiłków. Najważniejsze aby dostarczyć organizmowi odpowiednią podaż pełnowartościowego białka, pełnoziarnistych węglowodanów, będących przy tym źródłem błonnika oraz tłuszczu, najlepiej niosącego za sobą kwasy Omega 3. Oprócz tego należy pamiętać aby w ciągu dnia spożywać 4-5 porcji warzyw i owoców, przynajmniej 200 gramów powinna stanowić jedna z nich, a zatem objętość średniego jabłka. Jednym z lepszych nawyków żywieniowych jest wypijanie przynajmniej 1,5 litra wody oraz unikanie słodkich napojów, soków, kawy czy herbaty z cukrem. Dzięki temu w ciągu dnia można zaoszczędzić kilkaset kilokalorii. Włączając te zasady w życie oraz włączając aktywność fizyczną szybko i łatwo można zredukować kilka nadmiernych kilogramów. Nie mniej jednak jedną z równie ważnych zasad zdrowej i zbilansowanej diety jest... regularność. W oparciu o te założenia prezentujemy przepis na sałatkę z makaronem razowym, który świetnie sprawdzi się w letnie dni.

Fit sałatka z makaronem razowym: pomysł na zdrowy posiłek

Niekiedy, jedząc stosunkowo zdrowo, ale nieregularnie i w pośpiechu, nasz organizm nie będzie w stanie zredukować nadłożonych kilogramów. Dość dobrym sposobem na „odchudzenie” niektórych potraw jest ograniczenie dodawanego do nich tłuszczu, zwłaszcza tego nasyconego. Należy pamiętać, że jedna łyżka oleju bądź oliwy może mieć około 90 kilokalorii. Często nieświadomie, wlewając olej prosto z butelki na patelnię, nie mierzymy jego ilości i zamiast jednej łyżki przypadkowo dodajemy do potrawy 5 lub 6, a to już ponad 500 kcal pochodzącego z samego tłuszczu dodanego do obróbki potrawy. To dużo, prawda? Wówczas doskonałym rozwiązaniem  zdaje się obróbka termiczna na patelni, na której bez tłuszczu smażyć można. Moim odkryciem jest głęboka patelnia tytanowa WOLL, która doskonale sprawdza się do smażenia bez tłuszczu. Dzięki niej przygotowanie fit naleśników, omletów, racuchów, a nawet sałatki z makaronem razowym przestaje być problemem. 

Przepis na sałatkę z makaronem razowym

Przepis na sałatkę z makaronem razowym

Poniżej prezentuję Państwu przepis na fit sałatkę z makaronem razowym, z wędzonym łososiem i szparagami, która idealnie nadaje się do pracy, na lunch lub kolację. Jej przygotowanie zajmie Ci kilka chwil, a poprzez ograniczenie tłuszczu w przepisie, dodatek błonnika w postaci makaronu pełnoziarnistego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ukrytych w łososiu wędzonym jest to korzystna dla Twojego zdrowia alternatywa odpowiedniego posiłku, które zaspokoi Twój głód i pomoże w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Zdrowa sałatka z makaronem razowym, szparagami i wędzonym łososiem:

100 g makaronu razowego 

50 g wędzonego łososia 

10 szparag

pęczek natki pietruszki 

łyżka oliwy z oliwek do smażenia 

sól i pieprz

sok z cytryny

½ szklanki czarnych oliwek 

garść świeżego szpinaku 

1 szalotka 

1 ząbek czosnku 

Sałatka z makaronem razowym: sposób przygotowania

Aby przygotować sałatkę z makaronem razowym, ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak by był al. dente. Po ugotowaniu przelej makaron zimną wodą, aby nie posklejał się. Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmaż posiekaną bardzo drobno szalotkę oraz czosnek. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój w plastry. Po zeszkleniu warzyw dodaj pokrojone drobno szparagi. Smaż składniki 3-4 minuty. Następnie dopraw warzywa do smaku solą i pieprzem. Najpierw drobno pokrój a następnie dodaj do pozostałych składników wędzonego łososia. Smaż całość 3-4 minuty. Tym razem dopraw potrawę sokiem z cytryny. Duś jeszcze chwilę wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz pokrojone w krążki oliwki. Wymieszaj ugotowany makaron, szpinak oraz podsmażone składniki. 

Zdrowa sałatka z makaronem razowym smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli posiadasz naczynie, takie jak patelnia do smażenia bez tłuszczu, możesz pominąć dodatek oliwy z oliwek do dania.