Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Jak dobrze usmażyć karpia, aby zachwycił wszystkich przy wigilijnym stole? Na to pytanie odpowiemy w poniższym artykule!
Ser smażony to jedna z tych potraw, która mimo swojej prostoty zaskakuje bogactwem smaku i cieszy się niesłabnącą...
Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Nie wystarczy wybór „pierwszego lepszego” noża, deski do krojenia, czy garnka. W tej kwestii szczególną uwagę należy zwrócić na dobór odpowiedniej patelni. Dlaczego? Bowiem to nie tylko umiejętności kucharza wpływają na końcowy smak potrawy, ale właśnie to, na czym jest ona przygotowana. Dlatego w tym artykule skupimy się na dwóch rodzajach patelni i odpowiemy na czytanie, które nurtuje pewnie wiele osób: patelnia ceramiczna czy granitowa? Która jest lepsza? Którą warto wybrać, aby ułatwić sobie gotowanie? Przekonajmy się!
Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co kupuje. Dotyczy to również kwestii kulinarnych, w których wybór odpowiedniego sprzętu do gotowania może nie być najprostszy. W przypadku patelni najczęstszym problemem jest dokonanie wyboru pomiędzy powłoką granitową a ceramiczną.
Musimy przyznać, że w ostatnim czasie na popularności bardzo zyskały patelnie ceramiczne. Cechują się przede wszystkim odpornością na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu są świetne do codziennego smażenia różnych potraw — mięs, ryb, warzyw, a nawet jajek. Co więcej, możesz także zaopatrzyć się w patelnię WOK, na której przygotujesz dania kuchni azjatyckiej.
Patelnie ceramiczne są również uniwersalne. Co to oznacza? Otóż nie wykorzystasz ich jedynie do smażenia, ale również duszenia. Nieprzywierająca powłoka gwarantuje dania bez przypaleń i przywierania składników. Co więcej, na takiej patelni nie trzeba używać zbyt dużej ilości tłuszczu, co jest ważną cechą najlepszych patelni.
No dobrze, zatem jakie jeszcze zalety posiadają patelnie ceramiczne? Przede wszystkim trzy główne:
Jeśli chodzi o wady, to niestety też się kilku dopatrzyliśmy.
Choć patelnie ceramiczne znane są ze swojej uniwersalności, to musimy przyznać, że patelnie granitowe wygrywają w tej kwestii. Możesz na nich naprawdę przygotować wiele potraw — od różnego rodzaju mięsa, przez ryby i warzywa, aż po naleśniki, czy omlety. Co więcej, na patelniach granitowych, tak jak i na patelniach tytanowych, możesz grillować, dusić, a nawet wsadzać je do piekarnika w celu zapiekania potraw. Brzmi to bardzo dobrze, prawda? Bez wątpienia! A to dopiero początek ich zalet!
Za co jeszcze można pokochać patelnie granitowe?
Wskazówka! Gorącej patelni nie zalewaj zimną wodą, bowiem może to prowadzić do różnego rodzaju uszkodzeń.
Niestety i w tym przypadku nie obeszłoby się bez małej ilości wad.
No to, którą patelnię wybrać do swojej kuchni? Ceramiczną czy granitową? Otóż jeśli nie przeszkadza Ci przyrządzanie posiłków z użyciem tłuszczu, a także nie dysponujesz zbyt dużym budżetem, to świetnym wyborem będzie patelnia ceramiczna.
Z kolei jeśli lubisz estetyczne naczynia, wolisz jeść posiłki bez konieczności korzystania z oleju, a także cenisz sobie możliwość różnych sposobów przygotowania dań (smażenie, grillowanie itp.), to patelnia granitowa będzie strzałem w dziesiątkę!
check_circle