Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Jak dobrze usmażyć karpia, aby zachwycił wszystkich przy wigilijnym stole? Na to pytanie odpowiemy w poniższym artykule!
Ser smażony to jedna z tych potraw, która mimo swojej prostoty zaskakuje bogactwem smaku i cieszy się niesłabnącą...
Dania jednogarnkowe to niezwykle wygodny sposób na przygotowanie posiłku. To pożywne, treściwe danie z zasady przygotowywane od początku do końca w jednym naczyniu. Może to być rodzaj gulaszu, zupy, potrawki czy zapiekanki. Może być gotowane, duszone, wolno pieczone lub też smażone.
Poniżej prezentujemy przepisy na szybkie dania jednogarnkowe. Można wśród nich znaleźć tradycyjne potrawy, a także te mniej spotykane. Sprawdź, które z nich najbardziej odpowiadają Twoim smakom.
SKŁADNIKI:
• 40 dkg chudego mięsa wołowego bez kości
• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 3 marchewki
• 3 ząbki czosnku
• 30 dkg pieczarek
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
• 2 szklanki wody
• sól, pieprz
Przygotowanie tej potrawy jednogarnkowej rozpoczynamy od tego, że mięso kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa, ziemniaki i pieczarki obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a pieczarki kroimy na dość grube plastry. Marchewkę kroimy w trzycentymetrowe kawałki, ziemniaki w ćwiartki.
W brytfannie lub dużym garnku rozgrzewamy olej i rumienimy kawałki mięsa, dodajemy cebulę, pieczarki oraz czosnek i oprószamy solą. Smażymy aż cebula zmięknie. Zmniejszamy ogień, wsypujemy paprykę i dokładnie mieszamy. Dodajemy koncentrat, zalewamy wodą i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy marchewkę i ziemniaki.
Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Pieczemy około 2 godziny.
• 2 puszki brązowej ciecierzycy
• 2-3 ząbki czosnku
• 2 cebule
• 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry
• 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
• 1 butelka pomidorowej passaty
• 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry (do smaku)
• sól do smaku
• pęczek świeżej kolendry
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Oprószamy solą i smażymy na mocnym ogniu na złoty kolor. Wsypujemy kumin i kolendrę, mieszamy i po chwili dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą oraz passatę.
Doprawiamy do smaku solą oraz pastą curry. Dusimy na wolnym ogniu 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
• ½ kg ziarna słodkiej kukurydzy
• ½ kg czerwonych ziemniaków
• 2 łyżki masła
• ½ l bulionu drobiowego
• ½ l śmietany kremówki
• 100 g startego sera cheddar
• 2 łyżki skrobi kukurydzianej
• sól, świeżo mielony pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, oprószamy ją solą i szklimy. Dodajemy dokładnie umyte, pokrojone w małe kawałki ziemniaki i kukurydzę. Zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Kremówkę mieszamy dokładnie ze skrobią i wlewamy mieszając zawartość garnka. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę podajemy posypaną startym serem cheddar.
• 1 szklanka ryżu
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 2 duże marchewki
• 2 płaskie łyżeczki soli
• 1 płaska łyżeczka pieprzu
• 2,5 szklanki wody plus ilość do zalania ryżu
Ryż zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Mięso kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, kurczaka i marchewkę. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut na mocnym ogniu. Wlewamy dwie i pół szklanki wody, wsypujemy resztę soli i zagotowujemy. Zestawiamy garnek z ognia, z ryżu odlewamy wodę i wykładamy go równą warstwą na warzywach. Garnek przykrywamy i na stawiamy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania nie mieszamy, dusimy do miękkości ryżu.
To szybkie danie jednogarnkowe świetnie się sprawdza jako bezmięsny obiad, może też być dodatkiem do potraw z grilla lub pieczonego mięsa.
Te cztery całkowicie odmienne potrawy pokazują jak ciekawe i urozmaicone mogą być dania jednogarnkowe. Wykorzystanie jednego garnka przy gotowaniu obiadu jest bardzo ekonomiczne i zdecydowanie skraca czas spędzony w kuchni, mamy więc nadzieję, że chętnie skorzystacie z naszych propozycji.
Możecie także zapoznać się z innymi przepisami na naszym blogu, np. na placki z cukinii czy dania z woka.
check_circle