co to jest wok

Dania z woka: 4 proste przepisy

Co to jest wok?

Wok to patelnia, której kształt sprawia, że wszystkie składniki smażą się równomiernie. Idealnie sprawdzi się przy gotowaniu dań kuchni chińskiej, tajskiej, japońskiej czy też wietnamskiej.

Patelnie wok Woll posiadają powłokę nieprzywierającą non-stick, dzięki której możemy przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu mając pewność, że danie nie przywrze do naczynia.

Dziś podzielimy się z Wami inspiracją na 4 proste i szybkie dania z woka. Składników jest dużo więc idealna patelnia ułatwi Wam gotowanie.

Gotowanie w woku: sprawdzone przepisy

Stir fry z wieprzowiną i warzywami

Jedną z kilku potraw z woka wartych uwagi jest stir fry. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 żółtka czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego do smażenia
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • 4 łyżki sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białego lub czarnego sezamu
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Przygotuj wszystkie składniki: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Dopraw ją solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Paprykę żółtą i czerwoną pokrój w cienkie paski. Fasolkę obierz i oczyść, przetnij ją na pół.

Na patelni wok rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego. Obsmaż polędwiczkę dokładnie z każdej strony. Dodaj czosnek, imbir i 1/3 łyżeczki płatków chilli, całość smaż około 2 minut mieszając.

Do woka dodaj fasolkę szparagową i obie papryki. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając do momentu aż fasolka będzie idealna. Dodaj sos sojowy i wyciśnij sok z limonki. Całość wymieszaj. Zdejmij z ognia, posyp sezamem, podawaj z makaronem lub ryżem. Smacznego! Czyż gotowanie w woku nie jest wygodne?

dania z woka

Curry z krewetkami i cukinią

  • 1 średnia lub duża zielona cukinia
  • 20 - 26 surowych krewetek
  • 1 średnia cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego (u mnie olej z prażonego sezamu)
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (do rozgniecenia w moździerzu; można zastąpić kolendrą mieloną)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta chili
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • garść posiekanej kolendry
  • + dodatkowo do podania: ryż lub makaron
  • garść ulubionych orzechów - nerkowców lub ziemnych

Wykonanie:

Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Przygotuj składniki na to danie z woka: cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.

Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.

Następnie dodaj zblendowane pomidory. Całość gotuj około 3 – 4 minuty. Dodaj mleko kokosowe, gotuj około 3-4 minut, dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj cukinię i gotuj kilka minut do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj krewetki i całość gotuj około 3 -4 minut.

Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i orzechami.

przepisy na dania z woka

Wieprzowina po chińsku

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 300 - 350 g)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 250 g warzyw na patelnię po chińsku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki cukru (u nas - trzcinowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Do podania: makaron ryżowy lub ryż, gruby szczypiorek

Wykonanie:

Przygotuj wszystkie składniki na tę potrawę z woka: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w cienkie plastry. Dopraw ją solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w piórka.

Ugotuj makaron / ryż.

Na patelni wok rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż warzywa. Gdy będą gotowe, zdejmij je z wooka. Ponownie rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż polędwiczkę dokładnie z każdej strony. Dodaj cebulę, po około 2 minutach - czosnek. Smaż jeszcze około 1 minuty.

Do woka włóż z powrotem warzywa, dodaj sos sojowy, cukier i sok z cytryny. Całość gotuj około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż na patelnię. Posyp szczypiorkiem. Smacznego!

potrawy z woka

Curry z cukinią i szpinakiem

  • 1 średnia lub duża zielona cukinia
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego (u mnie olej z prażonego sezamu)
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (do rozgniecenia w moździerzu; można zastąpić kolendrą mieloną)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta chili
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • garść posiekanej kolendry
  • dodatkowo do podania: ryż lub makaron

Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj zblendowane pomidory. Całość gotuj około 3 – 4 minuty. Dodaj mleko kokosowe, gotuj około 3-4 minut, dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj cukinię i gotuj kilka minut do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj szpinak i gotuj około 2 minut - do momentu aż 'zwiędnie'.
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą. 

Niezależnie od tego, na którą z potraw z woka się zdecydujesz, przekonasz się, że gotowanie w tym naczyniu jest bardzo wygodne!

gotowanie w woku

Polecane przepisy

Kategorie