Zimowy Stir-Fry

Zimowy Stir-Fry

 Autor: blog Hello Morning 

Przepis na Stir Fry z boczniakami

 SKŁADNIKI: 

  • 200 g boczniaków
  • 2 szklanki marchewki pokrojonej w cienki słupki o długości ok. 3 cm
  • 2 szklanki brokuł, pokrojonego na małe różyczki
  • szklanka dymki posiekanej  na 2 cm kawałki ( na skos)
  • szklanka brukselki, posiekanej
  • 50-100 g orzechów nerkowca
  • sezam
  • makaron sojowy lub ryżowy

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki starego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrego sosu chili np. srirachy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu np. ryżowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju np. z arachidowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub cukru

 Sposób przygotowania zimowego Stir Fry 

Wstawiamy wodę na makaron. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Składniki sosu do Stir Fry z boczniakami mieszamy. Można użyć do tego shakera lub innego szczelnie zamykanego pojemnika np. słoika.

W między czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju (najlepiej sezamowego lub arachidowego). Dobrze sprawdzi się tutaj patelnia wok. Wsypujemy boczniaki (ponieważ moje grzyby były małe nie kroiłam ich w ogóle, ale jeżeli macie duże kapelusze, to koniecznie pokrójcie je w paski). Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy warzywa: marchew, brokuł, brukselkę i połowę dymki. Smażymy na średnim ogniu, mieszając raz po raz. Po około 5-7 minutach dodajemy orzechy i wlewamy wymieszany sos. Gotujemy razem około 2-3 minuty. Mieszamy na patelni z odsączonym makaronem. Ew. doprawiamy do smaku. Dodajemy sezam według uznania, pozostałą dymkę. Mieszamy i natychmiast podajemy Stir Fry z boczniakami.

 
Polecane przepisy

Kategorie