Jak przygotować frytki nie mając do dyspozycji airfryera? To możliwe. W tym artykule podpowiemy Ci krok po kroku, jak...
Masz zniszczoną patelnię i nie wiesz, co z nią zrobić? Dokładnie wyjaśnimy, jak i gdzie to zrobić oraz podpowiemy...
Po jesiennych zbiorach masz zamrażalkę pełną grzybów? W tym poradniku pokażemy, jak przyrządzić mrożone grzyby na...
Często słyszymy stwierdzenie, że grillowanie to nasz sport narodowy. Wszyscy kochamy dania z grilla i z radością czekamy na słoneczne weekendy aby rozgościć się przy tradycyjnym grillu. Dzięki patelniom grillowym możemy cieszyć się smakiem opiekanych mięs, ryb czy warzyw o każdej porze dnia i o każdej porze roku. Zobacz 5 pysznych przepisów, które przygotujesz w swojej kuchni – to 5 propozycji na wspólne biesiadowanie. Potrawy z patelni grillowej zaskoczą Cię swoim smakiem!
W zestawieniu 5 pysznych przepisów na dania z patelni grillowej nie może zabraknąć burgerów. Taką propozycją będą zachwyceni zarówno dorośli, jak i dzieci – kto z nas nie kocha zestawienia bułka i kotlet. Wartościowe i odżywcze mięso z indyka proponujemy podać z domową sałatką z młodej kapusty – białej i czerwonej.
SKŁADNIKI:
• 60 dkg mięsa z udźca indyczego
• 1 czerwona cebula
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki chili
• ¼ szklanki wody
• ¼ łyżeczki soli
• sos sojowy
Mięso mielimy w maszynce na dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i oprószamy solą. Mięso łączymy z cebulą i dokładnie wyrabiamy z dodatkiem wody, słodkiej papryki i chili. W trakcie wyrabiamy doprawiamy do smaku sosem sojowym. Masa mięsna po wyrobieniu powinna być gładka i lśniąca. Formujemy 4 płaskie kotlety, które smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
SKŁADNIKI DO PODANIA:
• ¼ białej młodej kapusty
• ¼ czerwonej młodej kapusty
• 1-2 łyżki majonezu
• sól
• 4 bułki do burgerów
Kapusty szatkujemy, doprawiamy solą i mieszamy z majonezem. Bułki opiekamy na suchej i czystej patelni grillowej. Burgery składamy i podajemy.
Tym razem propozycja idealna na spotkanie towarzyskie, ale tez na kolację z winem dla dwojga. W podanej niskonakładowej wersji, grillowane serki podajemy z sałatą rzymską, oliwą i pieczywem.
• camembert, halloumi, oscypek, kozia roladka
• główka sałaty rzymskiej, ulubione pieczywo, oliwa
Sery grillujemy z obu stron na suchej patelni grillowej z nieprzywierającą powłoką. Serwujemy na liściach sałaty rzymskiej w towarzystwie dobrej jakości pieczywa i oliwy do maczania.
Ugrillowane boczniaki można wykorzystać do przygotowania burgerów, sałatki, grzanek lub po prostu podać je samodzielnie. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych.
• 500 g świeżych boczniaków
• 4 duże ząbki czosnku
• 4 łyżki sosu sojowego
• ½ szklanki oleju rzepakowego
• ½ łyżeczki pieprzu cayenne
Czosnek rozcieramy z solą i mieszamy wszystkie składniki marynaty. Większe kawałki boczników kroimy, grube trzonki lekko zgniatamy. Mieszamy z marynatą i odstawiamy na kwadrans. Opiekamy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
To danie jest propozycją na fanów ryb. W naszej wersji to łosoś, ale według tego przepisu możesz też przygotować inną słodko lub słonowodną rybę. Świetnie będzie smakować z pieczywem, młodymi ziemniaczkami, kaszą bulgur czy lekką sałatką.
• 4 dzwonka łososia
• 3 łyżki oliwy
• ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
• ½ łyżeczki cukru trzcinowego
• ¼ łyżeczki musztardy dijon
• 1 płaska łyżeczka soli
Mieszamy wszystkie składniki marynaty i smarujemy nią dzwonka ryby. Odstawiamy na kwadrans i grillujemy z obu stron. Podajemy z pieczywem i surówką lub ulubioną sałatka.
Wśród 5 pysznych przepisów na potrawy z patelni grillowej podajemy też coś dla łasuchów.
• 2 dojrzałe, ale nie miękkie banany
• 1 łyżka roztopionego masła
• 2 łyżki posiekanych solonych orzeszków ziemnych
• ¼ szklanki podgrzanego kajmaku lub sosu karmelowego
• lody śmietankowe
Banany obieramy, kroimy wzdłuż i smarujemy masłem. Opiekamy na patelni grillowej. Podajemy z gałką lodów śmietankowych, polane kajmakiem i posypane orzeszkami.
Posiadając w swojej kuchni patelnię grillową możemy cieszyć się potrawami z grilla cały rok. Nie jesteśmy uzależnieni od pogody i pory dnia. Cieszmy się tymi smakami na co dzień i od święta.
check_circle