Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Jak dobrze usmażyć karpia, aby zachwycił wszystkich przy wigilijnym stole? Na to pytanie odpowiemy w poniższym artykule!
Ser smażony to jedna z tych potraw, która mimo swojej prostoty zaskakuje bogactwem smaku i cieszy się niesłabnącą...
Dzisiejszy artykuł powstaje ze szczególną dedykacją dla tych z was, którzy są fanami dań tzw. “jednogarnkowych”, lub zmagają się na co dzień z dwupalnikową kuchenką. Znamy to z autopsji i wiemy, że czasami zmieszczenie na takiej kuchence nawet garnka i patelni może być wyzwaniem. Dlatego też dzisiaj dzielimy się z wami naszymi trzema sprawdzonymi przepisami na makaron z patelni! Zapraszamy do lektury.
Spis treści:
Wiedzieliście wcześniej o tym, że makaron można z powodzeniem ugotować na patelni, tworząc od razu aromatyczny sos? Na logikę każdy z nas wie, że jest to możliwe, ale nie zawsze będziemy od razu wiedzieli, jak się za to zabrać, a warto! To nie tylko wygoda i oszczędność miejsca, ale także mniej naczyń do zmywania! Szybki makaron z patelni charakteryzuje się tym, że nie trzeba odcedzać go sitem i gotować w osobnym garnku, co jest dużą oszczędnością czasu. Sprawdźcie nasze przepisy na makaron z patelni i wybierzcie ten, który najbardziej trafia w wasze smaki!
Jeśli chodzi o niezbędny sprzęt, potrzebna wam będą głębokie patelnie, aby można było nalać do nich wody. Ten makaron jest banalnie prosty i można go podsumować, jako wrzuć wszystko na patelnię i gotuj 15 min!
Potrzebne składniki (na 2 porcje):
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Ułóżcie wszystkie składniki pokrojone na patelni, połóżcie makaron, całość polejcie oliwą i posypcie przyprawami. To wszystko wystarczy zalać wodą i gotować 15 min na średnim ogniu. Testujcie makaron w smaku i gdyby był al dente, wydłużcie czas gotowania. Na koniec możecie posypać całość parmezanem.
Czy makaron zawsze wymaga gotowania w wodzie? Makaron na patelni nie musi się gotować jedynie w wodzie! Mogą w tym pomóc też pomidory, dzięki którym makaron nabiera pysznego aromatu już podczas gotowania. Jak przygotować takie danie? Podpowiadamy!
Ten makaron na patelni nie ma zbyt wielu składników czy dodatków, jednak jego tajną mocą jest wspomniany już wcześniej aromat! Aby go wydobyć, na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane ząbki czosnku, dosłownie przez minutkę, żeby nie zrobił się gorzki. Następnie zalewamy całość passatą, dodajemy też wodę, ulubione przyprawy i świeże listki bazylii no i oczywiście makaron! Całość przykrywamy i gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec gotowania zdejmijcie pokrywkę, aby odparować wodę. Na koniec dodajcie rozdrobnioną w dłoniach mozzarellę i zaczekajcie, aż się roztopi. Gotowe! Pyszne smaki słonecznej Italii na twoim talerzu.
Teraz czas na przerwę od pomidorów! Przedstawiamy wam prosty i szybki makaron z patelni. Idealnie kremowy makaron ze szpinakiem, który posmakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią szpinaku. Po prostu jeszcze nie jedli tej pyszności!
W głębokiej patelni na początku umieszczamy czosnek, makaron i wodę, dorzucamy sól i pieprz i gotujemy całość 10 min. Następnie do tego dorzucamy szpinak, a gdy już będzie gotowy, dolewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i parmezan. Całość gotujcie jeszcze około 5 minut, aż woda odparuje, a sos będzie kremowy i gęsty. Smacznego!
check_circle