Stek to danie, które zachwyca swoją intensywnością smaku, dlatego jest tak doceniane przez koneserów dobrej kuchni....
Kupiłeś właśnie nową patelnię? Zainwestowałeś w nieco wyższą jakość produktu i chcesz się nią dobrze posługiwać, aby...
Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Podstawowe pytanie, które zadaje sobie każdy użytkownik płyty indukcyjnej, szczególnie nowi użytkownicy, brzmi: jak wybrać patelnię na indukcję? Pytanie o tyle ważne, że po pierwsze nie każda patelnia jest dostosowana do użytku na płycie indukcyjnej, a po drugie może się zdarzyć, że płyta się uszkodzi bądź bardzo nieestetycznie i ciężko do wyczyszczenia zabrudzi. Ponadto powłoka niektórych patelni (nawet tych z oznaczeniem indukcji) może się trwale zniekształcić, zniszczyć pod wpływem przegrzania.
Płyty indukcyjne coraz bardziej dynamicznie wypierają płyty gazowe i nie ma się temu co dziwić. Gotowanie odbywa się szybciej, wygodniej, bezpieczniej, a kuchnia jest łatwiejsza do sprzątania i bardziej estetyczna pomiędzy, jak i w trakcie gotowania. Nie zachodzi tutaj proces osiadania na meblach tłuszczu połączonego z niedopalonym gazem, który unosi się wraz z parą do góry i (niestety) jest uporczywy do usunięcia. Może to powodować żółknięcie mebli, dlatego indukcje spotkamy już nie tylko w nowym, ale i starszym budownictwie. Wygoda użytkowania w połączeniu z estetyką zabudowy kuchennej przemawia do coraz szerszego grona użytkowników.
Przy podejmowaniu decyzji zakupowej dotyczącej wyboru patelni na indukcję bierzemy pod uwagę kilka czynników. Ważna jest każda osobno, ale wszystkie razem tworzą obraz idealnej patelni na indukcję. Kiedy ja wybierałam wyposażenie nowej kuchni, nad tym, jakie kupić garnki i jak wybrać patelnię na płytę indukcyjną, spędziłam naprawdę dużo czasu! Przeczytałam wiele opinii użytkowników na forach wnętrzarskich, rozmawiałam z przyjaciółmi i dalszymi znajomymi, aż byłam przekonana, że wybiorę dobrze.
Na rynku spotkamy szeroki wybór patelni na indukcję, które różnią się przede wszystkim powłoką, wielkością, głębokością, czy w końcu wyglądem. Ogromna jest także rozpiętość cenowa, ale tu z doświadczenia wiem, że warto już na starcie wykluczyć najtańsze modele.
Patelnia na kuchenkę indukcyjną może być tytanowa, ze stali nierdzewnej, żeliwna, ceramiczna (jeśli producent zamieści oznaczenie). Wybieramy pomiędzy płytkimi, głębokimi, grillowymi, do naleśników, itp.
Różne są również materiały, z których wykonane są uchwyty, a dodatkowo w niektórych modelach można je odpiąć. W zależności od odporności na ciepło, takie patelnie można wkładać nawet do piekarnika. W niektórych potrawach jest to ostatni etap przygotowania.
Jak wybrać patelnie indukcyjne? Poniżej skrót najważniejszych cech idealnej patelni indukcyjnej:
● Idealne patelnie indukcyjne powinny bez przeszkód pracować na indukcji i doskonale radzić sobie z obróbką termiczną każdego dania - w zależności od rodzaju patelni będą to smażenie, grillowanie, gotowanie, prażenie, itp. Oznaczenia należy szukać na spodzie patelni.
● Przygotowywane dania powinny być zdrowe i smaczne, stąd należy zwrócić uwagę na to, jaką powłoką pokryte jest wnętrze. Patelnie Woll pokryte są wzmocnioną drobinkami diamentu powłoką nano kompozytową w technologii Woll Titanium. Dzięki specjalnej powłoce patelnie non-stick umożliwiają obróbkę termiczną zupełnie bez tłuszczu lub z minimalną ilością.
● Dno patelni na indukcję powinno być grube, stalowo magnetyczne (indukcja działa poprzez wytworzenia pola magnetycznego, które rozgrzewa materiał - metal ferromagnetyczny, który znajduje się w polu jego działania), dzięki czemu ciepło rozprowadzane będzie równomiernie. Łatwo to sprawdzić przykładając do dna magnes - powinien się trzymać.
● Patelnie na indukcję powinny być trwałe, solidne i najlepiej, gdyby służyły wiele lat. Do takiej kategorii zdecydowanie zaliczają się patelnie Woll - 25 letnia gwarancja na równe dno świadczy o jakości produktu.
● Uchwyt patelni powinien być zrobiony z materiałów równie odpornych na temperaturę. Może być odpinany - to umożliwia przygotowywanie dania w piekarniku i ułatwia mycie.
● Idealnie byłoby, gdyby zwracać uwagę przy wyborze patelni na indukcję na to, żeby nadawała się ona do mycia w zmywarce. Jest to zdecydowanie wygoda użytkowania, szczególnie, gdy patelnia jest duża, a komora zlewu za mała i niewygodna.
● Warto zwrócić uwagę na to jakich przyrządów kuchennych możemy używać na patelni - czy tylko drewniane/z tworzywa/silikonowe, czy dowolne, nawet metalowe łopatki i sztućce.
Podsumowując, podejmując decyzję w kwestii wyboru patelni na kuchenki indukcyjne należy pominąć modele z najniższej półki cenowej. Zwrócić natomiast należy uwagę na to, z czego patelnia jest wykonana, jaką ma powłokę wewnątrz, czy jest trwała, jaką gwarancję daje producent. Oprócz tego jaka jest maksymalna temperatura nagrzewania (nie chcemy zniekształceń dna z powodu przegrzania), uchwyt i łatwość utrzymania w czystości.
check_circle