Chcąc przygotowywać jakościowe posiłki, należy rozważnie dobierać akcesoria kuchenne. Jaką patelnię wybrać?...
Jak dobrze usmażyć karpia, aby zachwycił wszystkich przy wigilijnym stole? Na to pytanie odpowiemy w poniższym artykule!
Ser smażony to jedna z tych potraw, która mimo swojej prostoty zaskakuje bogactwem smaku i cieszy się niesłabnącą...
W kuchni nie da się obejść bez “pomocników” w postaci garnków, patelni, mikserów czy jeszcze innych sprzętów, które umożliwiają nam przygotowanie różnych pyszności. Wszystko, co wykorzystujemy do przygotowywania jedzenia, powinno być przemyślanym zakupem, aby było bezpieczne dla naszego zdrowia. Poza tym, istotnym aspektem będzie funkcjonalność takich sprzętów, aby korzystanie z nich było dla nas czystą przyjemnością. W końcu kto chciałby się denerwować na patelnię podczas gotowania obiadu?
Aby dokonać właściwego wyboru, musisz wiedzieć o kilku rzeczach, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie dobrej patelni do smażenia. O czym pamiętać? Podpowiadamy!
Tak naprawdę, jedna patelnia prawdopodobnie nie wystarczy i dla pełnej wygody przy gotowaniu różnych potraw, przydałyby się chociaż trzy! W różnych rozmiarach, kształtach itd. Jednak w dzisiejszym artykule dzielimy się z wami uniwersalnymi zasadami, co do zakupu patelni!
Najlepsza patelnia do smażenia to taka, która spełnia twoje wymagania i odpowiada na potrzeby. Dlatego musisz wcześniej zastanowić się, jaki rozmiar cię interesuje, jaki materiał najlepiej wybrać oraz na co jeszcze zwrócić uwagę. Pamiętaj też, aby patelnia była dostosowana do twojej kuchenki! To istotna rzecz, o której można zapomnieć. Zawsze sprawdzaj, czy patelnia jest przeznaczona do kuchenki indukcyjnej, czy może gazowej.
Pierwszy i naszym zdaniem jeden z ważniejszych czynników, przy wyborze patelni do smażenia, to materiał oraz typ powłoki. Dlaczego? Kojarzycie taką sytuację, gdy po chwili nieuwagi jedzenie przywarło wam do patelni i całość była potem trudna do domycia? Aby uniknąć problemów z przywieraniem jedzenia czy niszczeniem się powłoki, warto postawić na porządny materiał.
Najlepszym wyborem będą patelnie tytanowe. Nie tylko sprawią, że jedzenie nie będzie przywierało, ale także umożliwiają smażenie bez tłuszczu. Do tego doskonale przewodzą ciepło, są odporne na uszkodzenia czy zarysowania na powierzchni. Dzięki temu, twoje potrawy zachowają naturalny smak i aromat! Choć cena może tu być wyższa, warto zainwestować - taka patelnia posłuży wam na długie lata.
Jeśli zaś chodzi o rozmiar patelni, tutaj zwykle mamy do dyspozycji różne średnice. Od małych patelni z powierzchnią o średnicy 20cm, aż po takie, które mają ponad 30 cm. Wybór należy do ciebie! Jeśli gotujesz zwykle tylko dla siebie lub dla maksymalnie 2 osób, odpowiednim wyborem będzie mniejszy wariant. Z kolei jeśli zdarza ci się przygotowywać danie na więcej osób, wygodniejsza będzie większa patelnia do smażenia.
Rozmiar mniej więcej wybrany, jednak co z kształtem? Aby patelnia do smażenia najlepiej spełniała swoje funkcje, powinna być przystosowana do tego, co chcesz na niej smażyć! Przykładowo, do naleśników idealnie sprawdzą się płaskie patelnie naleśnikowe. Czy to oznacza, że na innej patelni nie usmażymy naleśników? Absolutnie nie! Jednak ta naleśnikowa o płaskim kształcie będzie po prostu najwygodniejsza.
Podobnie jeśli uwielbiasz kuchnię azjatycką i często gotujesz dania typu stir-fry, jak np. pad thai czy makarony typu udon z dodatkami, najlepszym wyborem będzie patelnia przystosowana do takich dań. Do tego przyda ci się głęboka patelnia WOK, z zaokrągloną powierzchnią.
Dobra patelnia do smażenia to również taka, której wygodnie się używa! Dlatego warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcjonalności patelni, jak np. odpinana rączka. Patelnie z odpinaną rączką można wygodnie przechowywać i tym samym oszczędzić sporo miejsca w szafkach! Możesz także przyjrzeć się bliżej pokrywce - ona również ma znaczenie! Czy przepuszcza parę? Z jakiego typu szkła jest wykonana? To również wpływa na komfort smażenia oraz jakość przygotowywanych potraw.
check_circle