jak zrobić słony karmel

Jak zrobić słony karmel? Domowy przepis

0 komentarze

Smak słony karmel podbił podniebienia milionów ludzi na całym świecie! To unikatowe połączenie słodkiego, rozpływającego się w ustach karmelu, z dodatkiem soli, która przełamuje całą kompozycję, pokochaliśmy wszyscy. 

Co ciekawe, wcale nie jest to “stary przysmak”. Zapewne nikogo nie zdziwi, że kolebką słonego karmelu jest Francja, która króluje w dziedzinie słonych wypieków. Za wynalazcę tego smaku uznaje się francuskiego cukiernika Henri Le Roux, który w roku 1977 jako pierwszy wpadł na pomysł dodania soli do znanego dużo wcześniej karmelu. Tak właśnie powstało to arcydzieło! W poniższym artykule podpowiadamy, jak zrobić słony karmel samodzielnie w domu.

Przepis na słony karmel

Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie takiego przysmaku w domowych warunkach będzie trudne. Nic bardziej mylnego! Za chwilę sami się przekonacie, że przepis na solony karmel jest naprawdę prosty, o ile będzie się pamiętało o proporcjach i dodawaniu składników w odpowiednich momentach. Przygotowanie przepisu zajmie wam jedyne 15-20 minut!

Potrzebne składniki

Domowy słony karmel wymaga zaledwie czterech składników, które są łatwo dostępne i które prawdopodobnie i tak macie w swojej kuchni:

  • 100g białego cukru
  • 50g masła
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • szczypta soli

Jak zrobić słony karmel? Instrukcja krok po kroku

Zacznijmy od przygotowania sprzętu. Jedyne, co będzie potrzebne, to niewielki rondelek oraz szpatułka do mieszania. Najlepiej wybrać taki, który będzie miał nieprzywierającą powłokę, jak np. rondelek WOLL Saphire 20 cm, który sprawdzi się tutaj świetnie.

Przepis na słony karmel zaczynamy od tego, że stawiamy rondelek na średnim ogniu i na dno wysypujemy cukier, równo go rozprowadzając. Następnie czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować - rozpuści się i nabierze brązowego koloru. Podczas tego kroku nie mieszaj cukru, ale dokładnie go obserwuj, aby go nie przypalić. Jak tylko cukier zrobi się brązowy, dodajemy 50g masła i mieszamy.

Na etapie dodawania masła dodajcie szczyptę soli. Lepiej dodać mniej, niż więcej - zawsze możecie dosolić już po ugotowaniu. Jak masło się rozpuści, wlewamy powoli śmietankę, intensywnie mieszając. Gdy masa będzie już jednolita, zdejmujemy rondel z ognia i domowy słony karmel jest gotowy!

przepis na słony karmel

Jak przechowywać słony karmel?

Po ugotowaniu powstałą masę możecie przelać do wysterylizowanego wcześniej słoika. Gdy się przestudzi, należy go zakręcić i schować do lodówki. Taki domowy słony karmel można przechowywać około miesiąc, ale najprawdopodobniej zniknie on o wiele szybciej! W wielu przypadkach, słony karmel nawet nie doczekuje momentu zamknięcia w słoiku, bo jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć!

Domowy słony karmel - pomysły na wykorzystanie

Wiecie już, jak zrobić słony karmel samodzielnie w domu, teraz czas przejść do tego, jak można go wykorzystać! Doskonale sprawdzi się jako polewa do ciast podawanych na gorąco, np. do szarlotki czy brownie. Może być także dodatkiem do innych wypieków i słodkich dań, jak np. sernik, muffinki czy placuszki bananowe, na które przepis znajdziecie na naszym blogu. 

Domowy słony karmel to także przepyszna polewa do lodów, ale dzięki niemu można także zrobić karmelowy popcorn, który będzie smakował tak samo pysznie jak ten z kina! Słony karmel to także dobry pomysł na urozmaicenie smaku kawy. Możliwych zastosowań jest naprawdę wiele! Przetestuj ten przepis i zakochaj się w tym niepowtarzalnym smaku.

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie