Przepis na placki bananowe

Placuszki bananowe - jak je smażyć? Przepisy

0 komentarze

Placuszki bananowe to przepis, za którym będą szaleć zarówno mali, jak i trochę więksi domownicy. Przepyszne placki z banana sprawdzają się nie tylko jako pożywne śniadanie czy deser, ale także jako szybka przekąska na zimno. Są wyjątkowo sycące, dlatego już kilka placuszków wystarczy, by pozbyć się głodu na kilka godzin. Ich zaletą jest także fakt, że mogą być podawane w wielu odsłonach i z najróżniejszymi dodatkami. W wersji na słodko z bitą śmietaną i kremem czekoladowym pokochają je wszystkie łasuchy, a placuszki bananowe fit przypadną do gustu sportowcom i osobom szczególnie dbającym o linię. Poznaj nasz niezawodny przepis na placki z bananem!

Zanim zaczniesz smażyć placki bananowe

Placki bananowe najlepiej i najłatwiej przygotować z bardzo dojrzałych bananów. Otrzymasz wtedy nie tylko wyjątkowo słodkie i puszyste placki, ale także wykorzystasz owoce, które wymagają szybkiej konsumpcji. Aby przygotować zdrowe i lekkie danie tego typu, warto wykorzystać patelnie nieprzywierające lub patelnie do smażenia bez tłuszczu. Dzięki temu placki z banana będą rozpadać się w ustach, a nie ociekać niezdrowym tłuszczem. Nie posiadasz takiego sprzętu? Nic straconego! Możesz skorzystać również z tradycyjnej patelni tytanowej. Do smażenia użyj wtedy oleju kokosowego lub innego, delikatnego tłuszczu, który pomoże Ci przygotować zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Fit placuszki bananowe przepis

Składniki na placuszki bananowe fit 

Placuszki bananowe fit to bardzo proste danie, które można przygotować z zaledwie trzech składników. Poniższy przepis wystarcza na przygotowanie 10 porcji, czyli śniadania dla mniej więcej dwóch osób. Wersja z płatkami owsianymi to propozycja dla tych, którym zależy na maksymalnie zdrowej i zrównoważonej diecie. Do przygotowania ciasta potrzeba następujących składników:

  • 2 średnie, bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki płatków owsianych (można je także dodatkowo zmielić)
  • cukier brązowy lub cynamon (w zależności od upodobań)
  • olej roślinny do smażenia (opcjonalnie)

Placki z banana można przygotować także w bardzo uproszczonej wersji bez płatków owsianych. Wystarczy wtedy rozbić banany w misce na miazgę, dodać do nich wspomnianą w przepisie liczbę jajek, a następnie usmażyć. 

Po usmażeniu placków bananowych można je dowolnie udekorować. Najpopularniejszymi dodatkami do placuszków są m.in.:

  • konfitury
  • dowolne owoce sezonowe
  • syrop klonowy
  • masło orzechowe
  • krem czekoladowy
  • cukier puder
  • bita śmietana

Jak przygotować placki z bananem? 

Przygotowanie ciasta na placki z bananem zajmie Ci około 10 minut. Smażenie placków to kolejne 10 minut. 

Zacznij od obrania bananów i umieszczenia ich w głębokiej misce. Następnie sięgnij po widelec lub inne akcesorium kuchenne, za pomocą którego rozbijesz banany na miazgę. Rozbijaj banany do momentu, aż osiągniesz gładką, lekko lejną masę. 

W następnym kroku dodaj do bananów jajka (zarówno białka, jak i żółtka) oraz płatki owsiane w wybranej przez siebie formie. Na tym etapie możesz także dodać trochę cukru brązowego lub świeżo startego cynamonu. Dokładnie wymieszaj ciasto na placki z bananem i odstaw je na parę minut. 

Teraz dobrze rozgrzej patelnię i umieść na niej niewielką ilość oleju. Nakładaj ciasto za pomocą dużej łyżki w ten sposób, by okrągłe placuszki się ze sobą nie stykały. Najlepszy efektu uzyskasz, nakładając placki o grubości mniej więcej 1,5 cm i o średnicy około 7 cm. Jeśli w trakcie smażenia stwierdzisz, że placki bananowe zbyt szybko się przypiekają, zmniejsz moc palnika. 

Mamy nadzieję, że z pomocą naszego przepisu uda Ci się przygotować smaczne i pełnowartościowe śniadanie. Pamiętaj, że placuszki bananowe możesz przygotowywać z wykorzystaniem wielu dodatków wedle swojego indywidualnego gustu. W takie upalne lato my sięgnęlibyśmy po placki z banana z sezonowymi owocami, a Ty?

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie