placki twarogowe

Placki twarogowe - nie tylko na śniadanie! Przepisy na lekkie placuszki

0 komentarze

Większość z nas bagatelizuje śniadanie, przygotowując je w pośpiechu przed pracą, jedząc coś kupionego na szybko lub całkowicie z niego rezygnujemy. A przecież jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! To dzięki niemu mamy energię na cały poranek. Warto więc chociaż raz na jakiś czas zadbać o to, by nasze śniadanie było przygotowane starannie. Taką opcją są właśnie placuszki twarogowe!

Słodkie placki twarogowe

Proste i szybkie słodkie śniadanie? Większość osób pomyśli pewnie o owsiance, którą faktycznie możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Między innymi przepis na fit placuszki owsiane znajdziesz na naszym blogu! Dziś jednak skupimy się na innej odsłonie słodkiego śniadania, jakim są placki serowe

Przygotowanie ich jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować:

  • 250 g sera twarogowego
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Wybieramy średniej wielkości miskę i wrzucamy do niej twaróg. Ugniatamy go widelcem. 

Białka oddzielamy od żółtek, odstawiamy białka na bok. Do sera dodajemy same żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier puder - ewentualnie możemy zastąpić go erytrytolem. Do sera z żółtkami dodajemy mąkę. Jeżeli twarog jest bardzo płynny możesz doać jej nieco więcej! Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy składniki i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju roślinnego i nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta na patelnię. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu zarówno zwykła patelnia jak i patelnia do naleśników. Ciasto na niej formujemy w okrągłe placuszki i smażymy na małym ogniu odoło 2-3 minuty z każdej strony. Mają one być delikatnie zarumienione. Po usmażeniu placuszki serowe odłóż je na papierowym ręczniku, żeby usunąć tłuszcz. Możesz też spróbować przygotować je beztłuszczowo na suchej patelni, jednak pamiętaj wtedy, aby patelnia była bardzo dobrze rozgrzana. Podawaj je z ulubionymi dodatkami takimi jak owoce, dżem czy inne słodkości.

placki serowe

Wytrawne placki z twarogiem

Placuszki twarogowe mogą też być podawane w wersji wytrawnej, jako śniadanie lub kolacja. 

Placki serowe ze szczypiorkiem

Mogą być alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Są jeszcze prostsze w przygotowaniu. Potrzebować będziesz: 

  • 400 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 niewielki pęczek szczypiorku, posiekać
  • Skórka z 1 cytryny
  • 50 g mąki
  • Sól do smaku
  • Mąka do obtaczania
  • Olej roślinny do smażenia
  • Śmietana do podania

Twaróg, jajka (tym razem w całości), sól i mąkę mieszamy do uzyskania gładkiej, lepkiej masy. Dodajemy szczypiorek i skórkę z cytryny. Mąkę tym razem używamy jedynie do obtoczenia placków, dlatego wsypujemy ją do głębokiego talerza. Rozgrzewamy patelnię z olejem na średnim ogniu. Wilgotnymi dłońmi formujemy placuszki w postaci spłaszczonych kulek, obtaczamy w mące i smażymy 1,5-2 minuty z każdej strony do pojawienia się rumianej skórki. Podajemy na ciepło ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem.

Placki twarogowe z kurkami

To odsłona placuszków serowych, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe! Przepisy na obiad w dziesięć minut są na wagę złota - koniecznie więc wypróbuj nasz przepis! Przygotuj:

  • 0,5 kg twarogu
  • 2 jajka
  • ok. pół szklanki mąki pszennej
  • ok. pół pęczka dymki – cebulki i szczypioru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do podania:

  • 400 g kurek
  • 1 mała cebula
  • szczypior
  • sól, pieprz
  • tarty ser wędzony 

Twaróg rozrabiamy z jajkami, przyprawami i dymką. Stopniowo dodajemy mąkę do tego stopnia, żeby ciasto nie kleiło się do rąk, ale też pozostawało nadal elastyczne. Podobnie jak w poprzednim przepisie - formujemy spłaszczone kulki i obtaczamy je w mące, a następnie smażymy. Przedtem jednak przygotuj kurki - umyj je, posiekaj i podsmaż z cebulą, solą i pieprzem na odrobinie masła. Placuszki twarogowe podajemy z kurkami. Możesz też podać je z boczkiem czy wędzonym łososiem, posypać szczypiorem, a na wierzch zetrzeć trochę sera - wytrawne dodatki do placuszków możesz dobierać według własnego upodobania! Testuj, próbuj, aż znajdziesz swój idealny przepis! 

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie