Smażone ziemniaki - 2 przepisy

Smażone ziemniaki - jak je przygotować? 2 przepisy

0 komentarze

Ziemniaki to warzywa, które bardzo często goszczą na polskich stołach, zwłaszcza podczas obiadu. Nic dziwnego, możemy podawać w ich towarzystwie niezliczoną ilość potraw. Warto podkreślić, że mimo iż owiane złą sławą, ziemniaki nie są wcale wysokokaloryczne. Aż 100 g kartofli, czyli około dwa, średniej wielkości ziemniaki, zawierają od 60 do 70 kcal. Jest to mniej, niż na przykład 100 g bananów, które uważane są za dietetyczne. O wiele bardziej kaloryczne jest bowiem to, co do ziemniaków dodajemy, czyli tłuszcz, sosy i różnego rodzaju mięsa. Jak przygotować smażone ziemniaki, aby były zdrowym daniem same w sobie? Podpowiadamy!

Smażone ziemniaki z patelni

Przepis 1: Smażone ziemniaki w ziołach - opiekane na patelni

Pierwszy przepis to ziemniaki, które przygotujemy na patelni. Świetnie sprawdzą się do tego szczególnie patelnie do smażenia bez tłuszczu. Takie ziemniaki z patelni są nie tylko pyszne, ale także dietetyczne. Do ich przygotowania potrzebne nam będą:

  • około 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych bądź sałatkowych),
  • sól, pieprz oraz słodka papryka w proszku,
  • ulubione zioła (polecamy przede wszystkim tymianek, rozmaryn, bazylię czy oregano).

Ziemniaków nie obieramy, a jedynie myjemy i kroimy na małe kawałki, czyli jedna, średniej wielkości bulwa, na około sześć lub osiem części. Następnym krokiem, jest zagotowanie wody, dodanie soli i wstępne gotowanie przygotowanych ziemniaków przez około 5-10 minut. Odcedzone ziemniaki przekładamy na patelnię. Jeśli posiadamy specjalną patelnię do smażenia bez tłuszczu, dodajemy go odrobinę, bądź nie dodajemy go wcale. Ziemniaki posypujemy odrobiną soli, pieprzem, a następnie przygotowaną przez nas mieszanką ziół. Mieszamy i posypujemy po raz kolejny. Na dużej mocy lub dużym ogniu, opiekamy kartofle do momentu, aż się zarumienią. I nasze smażone ziemniaki gotowe! Możemy podawać je solo, bądź z dodatkami. Doskonale smakują szczególnie w towarzystwie lekkiego sosu jogurtowego.

Ziemniaki smażone z cebulą

Przepis 2: Ziemniaki smażone na cebulce

Drugi, proponowany przez nas przepis, to ziemniaki smażone na cebuli. Są mniej dietetyczne niż pierwsza wersja, jednak równie smaczne. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się szczególnie patelnie grillowe, jednak możemy również wykorzystać patelnię do smażenia bez tłuszczu.

Do przygotowania ziemniaków na cebulce, potrzebne nam będą:

  • około 0,5 kg ziemniaków (nie muszą być młode),
  • sól, pieprz i około łyżeczki ulubionej przyprawy (np. słodkiej czerwonej papryki, curry czy gotowej mieszanki do ziemniaków),
  • 1 niewielka cebulka,
  • 2-3 łyżki oliwy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Mogą to być plastry grubsze (około 2 cm), bądź cieńsze (1 cm), w zależności od tego jakie nam bardziej smakują czy pasują do planowanego dania. Na przygotowanej patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulkę pokrojoną w piórka. Kiedy lekko się zeszkli, dodajemy ziemniaki w plastrach oraz wybrane wcześniej przyprawy. Smażymy je na średnim bądź małym ogniu lub mocy, aż zaczną się rumienić. Zazwyczaj zajmuje to od około 15 do 20 minut. Na koniec możemy nasze ziemniaki ponownie doprawić. Tak przygotowane ziemniaki smakują najlepiej w towarzystwie zsiadłego mleka lub ulubionych warzyw, które również możemy podsmażyć na naszej patelni.

Smak ziemniaków wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i beztroskimi czasami. Gotowały je nasze babcie i mamy. Każdy z nas lubi je podane w inny sposób. Najpopularniejsze jest zdecydowanie ziemniaczane puree, gotowane młode ziemniaczki z koperkiem, czy właśnie ziemniaki smażone lub pieczone na patelni. Zachęcamy do wypróbowania podanych przez nas przepisów, szczególnie korzystając z naszych patelni.

Smacznego! :) 

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie