Jajka na śniadanie z patelni na 4 sposoby

Jajka na śniadanie z patelni - 4 przepisy

Jajka na patelni - 4 przepisy na pyszne, jajeczne śniadania

Przedstawiamy 4 pyszne przepisy na jajka, które przygotujesz na patelni tytanowej Szafir Woll Cookware

Shakshuka (szakszuka) z cukinią, jajecznica z kurkami, tortilla z jajkiem sadzonym, jogurtem ziołowym i awokado czy też omlet ze szparagami to przepisy na pyszne i błyskawiczne śniadania, które zasmakują całej rodzinie.

Dzięki użyciu patelni tytanowej Szafir Woll Cookware potrawy są szybciej przygotowywane, co jest bardzo odczuwalne.

Zapraszamy do wypróbowania poniższych przepisów na pyszne, jajeczne śniadania z patelni.

Shakshuka (szakszuka) z cukinią

Shakshuka oznacza wielki bałagan. Głównymi składnikami są pomidory, cebula i jajka. Danie jest pyszne i pożywne a dodatki można dowolnie modyfikować. Przy przygotowaniu dania najlepiej sprawdzą się głębokie patelnie z przykrywką.

Szakszuka - sposób na jajka z patelni na śniadanie

Składniki (2 porcje):

  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru
  • ulubiona zielenina - u mnie 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • + pieczywo do podania

Wykonanie:

Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki.

Patelnię dobrze rozgrzej, wlej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj cukinię, smaż około 4 minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, odrobinę wody po przepłukaniu puszki, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość mieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje.

Do gęstego sosu wbij jajka. Dopraw je solą. Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia, posyp szczypiorkiem.

Podawaj z ulubionym pieczywem.

Jajecznica z kurkami

Jajecznika z kurkami  to śniadanie z serii tych błyskawicznych. Na dodatek - smakuje każdemu! Warto korzystać z sezonu na kurki.

Składniki (2 porcje):

  • 200 g kurek
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól, pieprz
  • garść posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.

Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz.

Jajka rozbij do miseczki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj kurki i smaż kilka minut - do momentu aż będą miękkie. Dodaj jajka, całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj także połowę szczypiorku. Całość wymieszaj i smaż do momentu aż jajka się zetną. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem.

Tortilla z jajkiem sadzonym, jogurtem ziołowym i awokado

Jajko sadzone z dodatkiem płatków chili z dodatkiem jogurtu ziołowego i awokado, zasmakuje każdemu! A wszystko podane w tortilli. Za sprawą patelni tytanowej, jajka przygotujesz błyskawicznie.

Składniki (2 porcje):

  • 2 tortille - u nas w wersji mini
  • 1/2 awokado - pokrojone na plasterki
  • mały jogurt grecki
  • 4 jajka
  • garść ulubionych świeżych ziół (u mnie - dużo koperku i odrobina natki pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie - płatki chili
  • oliwa z oliwek do smażenia - lub inny tłuszcz roślinny

Wykonanie:

Zioła posiekaj i wymieszaj z jogurtem greckim. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozgnieciony czosnek i dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Ostrożnie wbij jajka, dopraw je solą, pieprzem i płatkami chilli. Smaż do momentu aż białko się zetnie a żółtko - pozostanie płynne.

Tortlille posmaruj jogurtem ziołowym, dodaj jajka i pokrojone awokado. Tortille możesz udekorować świeżym koperkiem.

Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi to czwarta propozycja na pyszne, jajeczne śniadanie z patelni. Przy przygotowaniu dania najlepiej sprawdzą się głębokie patelnie z przykrywką.

Składniki (1-2 porcje):

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra.
  • 1 czubata łyżka masła

Wykonanie:

Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki.

Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

W misce połącz ze sobą jajka, mleko, ser grana padano, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie widelcem.

Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż szparagi przez 2 – 3 minuty. Wlej masę jajeczną. Dodaj pomidorki.

Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 5 minut lub do momentu aż masa się zetnie.

Gotowy omlet posyp ulubioną zieleniną.

Jajka na śniadanie - zawsze dobry pomysł!

Jajka na śniadanie to doskonały pomysł. Są bardzo pożywne i pyszne. Do tego przy ich przygotowaniu właściwie "the sky is the limit" - możliwości są prawie nieograniczone! ;) Na słodko, na słono, wegetariańsko, z mięsem.. Zawsze pysznie! Mamy nadzieję, że nasze przepisy przypadną Wam do gustu. Jajka na patelni tytanowej WOLL do tego przygotujesz łatwo i szybko. Smacznego! 

 

Polecane przepisy

Kategorie