Jak przyrządzić idealne krewetki?

Jak przyrządzić krewetki idealne?

Krewetki poza tym, że są smaczne, są również bardzo zdrowe. To świetne źródło białka, witaminy B12, cynku, magnezu i wapnia. Ponadto są niskokaloryczne i przede wszystkim bardzo dobre. Ale żeby takie wyszły, trzeba wiedzieć, jak je przyrządzić. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór krewetek, ich obróbka, wybór oleju do smażenia oraz dobranie właściwej patelni.

Które krewetki wybrać?

Wszystko zaczyna się od zakupów i wyboru odpowiednich krewetek. Najlepiej, gdyby były świeże, jednak w polskich realiach jest to nie zawsze łatwe do zrealizowania. Mrożone krewetki nie są złe, lecz w miarę możliwości starajmy się raczej wybierać te świeże. Do wyboru w sklepie są krewetki z pancerzem lub bez oraz gotowane lub surowe. Jeżeli kupisz takie z pancerzem, oczywiście należy go zdjąć, podobnie jest z surowymi – należy je najpierw ugotować. Trzeba także pamiętać o tym, że produkt ten bardzo szybko się psuje i po zakupie należy go spożyć jak najszybciej.

Jeśli uda Ci się kupić świeże krewetki, trzeba je oczyścić z przewodu pokarmowego (przewód wygląda jak czarna lub pomarańczowa żyłka). Rodzajów krewetek jest wiele, bo ponad 2500! Nie każdy z nich nadaje się do spożycia, a te które, są jadalne, idealnie sprawdzają się w różnych daniach. Najpopularniejsze to:

  • krewetki koktajlowe – najlepiej kupować je mrożone;
  • krewetki tygrysie – idealne do dań smażonych typu paella oraz dobre do spożycia na surowo;
  • krewetki bałtyckie – muliste, nie najlepsze do spożycia;
  • krewetki białe – jedne z najtańszych, dobre do sałatek.

Dowiedz się, jak przyrządzić krewetki idealne

Jak smażyć krewetki?

Krewetki mają bardzo delikatne mięso i smaży się je dosyć krótko. Długość smażenia oczywiście zależy od wielkości skorupiaka, więc im większy, tym dłużej się go smaży. Gdy połowa krewetki jest „ścięta”, należy przewrócić ją na drugą stronę, podsmażyć chwilkę, a następnie zdjąć z patelni. Trzeba dobrze przyglądać się przygotowywanej potrawie i mieć dobry refleks. Minuta za długo i krewetka z idealnej zmieni się w przeciągniętą.

Tu również pojawia się kolejne pytanie – na czym smażyć krewetki? Najlepiej użyć oliwy z oliwek i odrobiny masła klarowanego. Krewetki smaży się krótko, więc równie dobrze śmiało można użyć olejów nierafinowanych (np. kokosowego).

Z czym podawać krewetki i jak je doprawiać?

Ja jestem fanką klasyki, dlatego do krewetek dodaję tylko odrobinę soli, pieprzu oraz natkę pietruszki i przeciśnięty czosnek. Smażę je na oliwie z oliwek i maśle (w stosunku 1:1). Tak przyrządzone krewetki są idealne do makaronu, risotto, z grzankami czosnkowymi, w sałatce lub po prostu solo. W wersji orientalnej można dodać do nich świeżą kolendrę, pokrojone mango, sok z limonki i ryż. Jak ze wszystkim ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia.

Jaką patelnię wybrać do przyrządzania krewetek?

Do smażenia skorupiaków idealnie nadaje się tytanowa patelnia grillowa. Jeżeli jednak chcesz, aby przyrządzane krewetki miały niską zawartość oleju, warto wybrać naczynie takie jak patelnia do smażenia tłuszczu. Wówczas można użyć zamiast jednej łyżki oliwy – jedną łyżeczkę i odrobinę masła. Tak właściwie to, by przyrządzić idealne krewetki, nie trzeba w ogóle używać tłuszczu, jednak skorupiaki te lubią się z odrobiną masełka.

Krewetki jeść lubi niemalże każdy, jednak nie każdy potrafił je zrobić… do dziś. Jak sam widzisz, nie ma w tym kompletnie nic trudnego, warto jedynie pamiętać o kilku drobnych szczegółach. Wystarczy wybór odpowiednich krewetek, patelni oraz przypraw i rodzaju tłuszczu do smażenia, a wszystko powinno się udać.

 

Polecane przepisy

Kategorie