Jak przygotować frytki nie mając do dyspozycji airfryera? To możliwe. W tym artykule podpowiemy Ci krok po kroku, jak...
Masz zniszczoną patelnię i nie wiesz, co z nią zrobić? Dokładnie wyjaśnimy, jak i gdzie to zrobić oraz podpowiemy...
Po jesiennych zbiorach masz zamrażalkę pełną grzybów? W tym poradniku pokażemy, jak przyrządzić mrożone grzyby na...
Placuszki marchewkowe to jeden z tych przepisów, które ratują dzień. Masz resztki marchewek? Robisz placuszki. Chcesz zjeść coś lekkiego, ale sycącego? Placuszki. Potrzebujesz czegoś, co dzieci zjedzą bez marudzenia? No zgadnij co - placuszki. Te złociste, lekko chrupiące placki z patelni można robić na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. A co najlepsze? Robi się je szybko i bez kombinowania.
Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na placki z marchewki, garść wskazówek i nasze typy co do najlepszej patelni do smażenia placuszków, bo naprawdę – dobra patelnia to połowa sukcesu.
Zanim przejdziemy do przepisów, szybka, ale ważna sprawa – patelnia. To nie jest temat do pominięcia. Jeśli smażysz na cienkiej, nierównej, przywierającej powierzchni, to nie ma cudów – nawet najlepsze ciasto się przypali albo rozwali przy przewracaniu.
Czego szukać w patelni do placuszków marchewkowych?
Pamiętaj! Nie warto robić za dużych placuszków - mniejsze są łatwiejsze do przewracania i równiej się smażą.
Jeśli masz patelnię żeliwną i lubisz z nią pracować – też się nada. Trzeba tylko dobrze ją rozgrzać i natłuścić.
Składniki:
Wykonanie:
Wskazówka! Jeśli ciasto się za bardzo rozlewa, dodaj trochę więcej mąki.
Kiedy masz ochotę na coś w stylu śniadania lub deseru, placuszki marchewkowe na słodko zrobią robotę - szczególnie mogą zasmakować najmłodszym.
Dodatki (opcjonalnie):
Wszystko wymieszaj, i smaż tak jak w przepisie podstawowym - po 2 lub 3 minuty z każdej strony. Na wierzch możesz dodać jogurt, owoce i odrobinę miodu.
Szybkie i pyszne śniadanie w 15 minut gotowe!
Wskazówka! Jeśli ciasto jest za suche, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego albo drugie jajko.
Wszystko dodaj do miski i wymieszaj.
Ten przepis świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo lunch do pracy.
check_circle