Doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek czy lunch - placuszki jogurtowe lub takie przygotowane na bazie kefiru świetnie sprawdzą się w wielu sytuacjach! Możesz je także zabrać do pracy czy zapakować dziecku do szkoły, ponieważ na zimno również smakują obłędnie. Jeśli nawet nie masz czasu na smażenie placków rano, możesz to na spokojnie zrobić wieczorem, a następnego dnia wciąż będą przepyszne.

Poniżej przygotowaliśmy nasze trzy ulubione przepisy na placki z kefirem lub jogurtem. Każdy przepis jest prosty w przygotowaniu, a do tego nie wymaga użycia trudno dostępnych składników. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Przepis na placuszki z kefirem na słodko

Lekkie i puszyste placki z kefirem świetnie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Przygotujesz je w około pół godziny! Proponowany przez nas przepis przypomina smak szarlotki, za sprawą dodania jabłek i aromatycznego cynamonu. Jeśli to nie do końca twoje smaki, możesz po prostu pominąć jabłko i cynamon i dodać inne owoce czy dodatki, które lubisz.

Potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki kefiru
  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

Do wykonania tego przepisu na placki z kefirem będą ci potrzebne dwie miski, mikser lub trzepaczka, tarka oraz patelnia.

W jednej misce wymieszaj kefir z jajkami i olejem, natomiast w drugiej połącz wszystkie sypkie składniki. Następnie przesyp suche składniki do mokrych i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj do masy i wymieszaj delikatnie łyżką. Smaż na rozgrzanej patelni, nie używając przy tym zbyt dużej ilości tłuszczu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wytrawne placki na kefirze z cukinią

Czas na coś innego i oryginalnego! Kto powiedział, że placki trzeba jeść tylko na słodko? W wytrawnej wersji smakują równie pysznie! Choć w tym przepisie to cukinia króluje i gra główną rolę, kefir łączy wszystkie składniki i dodaje lekko kwaskowaty posmak, który idealnie komponuje się z pozostałymi smakami. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Potrzebne składniki

  • 400g cukinii
  • 4 łyżki kefiru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie

Ten przepis na cukiniowe placuszki z kefirem jest jeszcze prostszy niż poprzedni! Wystarczy zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, dodać kefir, mąkę, jajko oraz sól, a także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się ze sobą połączą. Smaż na rozgrzanej patelni, około 2 minuty z każdej strony i gotowe! Możesz podawać sosem jogurtowym z dodatkiem ziół. Smacznego!

Sprawdź także nasz prosty przepis na placki twarogowe.

Puszyste placuszki jogurtowe - przepis

Placki jogurtowe to uniwersalne danie - możesz je przygotowywać nawet kilka razy w tygodniu i tylko zmieniać dodatki i gwarantujemy, że i tak się nie znudzą! To potrawa uwielbiana przez dzieci, którą można podawać z syropem klonowym, miodem, owocami, twarożkiem czy dżemem.

Potrzebne składniki

Poniżej podajemy składniki na same placki jogurtowe, a dodatki możesz wybrać samodzielnie, według twoich preferencji.

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 większe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie

Teraz przechodzimy do najważniejszego, czyli wykonania samych placuszków. Mokre i suche składniki będziemy przygotowywać osobno, aby uniknąć powstawania grudek. Na początek w jednej misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem, używając miksera.

Do drugiej miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj całość, a następnie dodaj do płynnej masy i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Następnie delikatnie posmaruj patelnię odrobiną oleju, a gdy się rozgrzeje, wylewaj łyżką masę, zachowując odstępy między placuszkami. Gdy zarumienią się z jednej strony, przewróć je na drugą. I gotowe! Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak smażyć placki z jogurtem lub z kefirem?

Warto też powiedzieć nieco więcej na temat smażenia tego typu placuszków. Ciasto z dodatkiem jogurtu czy kefiru jest bardzo delikatne, więc najlepiej sprawdzą się tutaj patelnie ze specjalną, nieprzywierającą powierzchnią (sprawdź np. nasze patelnie nieprzywierające). Możesz do tego wykorzystać nasze patelnie naleśnikowe, które doskonale nadają się do smażenia każdego rodzaju placków.