Autor: blog Nicpoń w kuchni 

Przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną

 SKŁADNIKI: 

  • 3 szt. papryki czerwonej
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cukinii
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże obrane i pokrojone
  • 0,5 łyżeczki chilli lub 0,25 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania papryki faszerowanej kaszą jaglaną i pieczarkami

  • Kaszę płuczę w gorącej wodzie. Zalewam wrzątkiem (1 szklanka) i gotuję do miękkości ok 12 minut.
  • Cebulę i czosnek siekam drobno, pieczarki myję, obieram i kroję na ćwiartki i później w plasterki. Cukinię kroję w półplasterki. W ten sposób papryka faszerowana kaszą jaglaną nabierze smaku.
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Dobrze sprawdzi się patelnia nieprzywierająca. Podsmażam cebulę i pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozmaryn. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodaję czosnek i cukinię. Podsmażam chwilę i dodaję pomidory oraz chilli. Duszę ok 10 minut . Dodaję posiekaną pietruszkę i całość mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną.
  • Paprykę kroję wzdłuż na pół. Wyjmuję gniazda nasienne, oprószam wnętrze solą i polewam łyżką oliwy. Wypełniam farszem, układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st, na ok 25-30 minut bez przykrycia.
  • Gotowe faszerowane papryki z kaszą jaglaną pieczarkami i cukinią podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym na bazie jogurtu bez mlecznego.