PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ
20.10.2022
Autor: blog Nicpoń w kuchni
Przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną
SKŁADNIKI:
- 3 szt. papryki czerwonej
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 20 dkg pieczarek
- gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cukinii
- 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże obrane i pokrojone
- 0,5 łyżeczki chilli lub 0,25 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania papryki faszerowanej kaszą jaglaną i pieczarkami
- Kaszę płuczę w gorącej wodzie. Zalewam wrzątkiem (1 szklanka) i gotuję do miękkości ok 12 minut.
- Cebulę i czosnek siekam drobno, pieczarki myję, obieram i kroję na ćwiartki i później w plasterki. Cukinię kroję w półplasterki. W ten sposób papryka faszerowana kaszą jaglaną nabierze smaku.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Dobrze sprawdzi się patelnia nieprzywierająca. Podsmażam cebulę i pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozmaryn. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodaję czosnek i cukinię. Podsmażam chwilę i dodaję pomidory oraz chilli. Duszę ok 10 minut . Dodaję posiekaną pietruszkę i całość mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną.
- Paprykę kroję wzdłuż na pół. Wyjmuję gniazda nasienne, oprószam wnętrze solą i polewam łyżką oliwy. Wypełniam farszem, układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st, na ok 25-30 minut bez przykrycia.
- Gotowe faszerowane papryki z kaszą jaglaną pieczarkami i cukinią podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym na bazie jogurtu bez mlecznego.

Udostępnij