Czy mamy tutaj jakichś fanów grzybobrania? A może są tu miłośnicy jedzenia grzybów, którzy zamiast zbierania, wolą przyjść “na gotowe”? Niezależnie od tego, czy lubisz zbierać grzyby, czy tylko je jeść, musisz poznać nasze ulubione przepisy na przyrządzenie smażonych maślaków!

Maślaki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów. Rosną zwykle w lasach sosnowych, ponieważ współżyją z ich korzeniami. Sezon na maślaki trwa tak naprawdę od maja aż do późnej jesieni! Co istotne, zamrożone maślaki po rozmrożeniu również są pyszne i zachowują swój aromat, dlatego możesz cieszyć się nimi cały rok. Choć maślaki świetnie nadają się do marynowania, dzisiaj skupimy się na przepisach smażonych. Zapraszamy!

Jak obrać maślaki?

Jedną z tajemnic intensywnego aromatu i smaku maślaków jest charakterystyczna dla tego gatunku skórka na kapeluszu. Jest śliska i lepiąca, stanowi element wyróżniający maślaki na tle innych rodzin grzybów. Jak więc obrać maślaki, aby były gotowe do przyrządzania?

Warto zacząć od zdjęcia skórki - maślaki obieramy bardzo podobnie do pieczarek, najlepiej robić to nożykiem, odrywając skórkę od kapelusza. Na szczęście gładko odchodzi, przez co nie powinno to być problematyczne. Po zdjęciu skórki warto zamoczyć je w wodzie, na 10-15 minut, aby za bardzo nie nasiąknęły wodą. Należy je dobrze opłukać z ziemi czy innych zabrudzeń. Jak już maślaki są umyte, oddzielamy nogę od kalepusza, żeby łatwiej się je kroiło i gotowe.

Maślaki smażone ze śmietaną, czyli absolutny klasyk

Jednym z najbardziej aromatycznych sposobów na przyrządzenie maślaków, jest uduszenie ich na patelni nieprzywierającej w towarzystwie śmietany. Ten przepis znały także nasze babcie i doskonale pasuje on jako dodatek do różnych dań kuchni polskiej, mięs, ziemniaków czy klusek.

Składniki potrzebne na sos:

  • 500 g maślaków,
  • 1 cebulka,
  • 5-6 łyżek śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania maślaków smażonych ze śmietaną:

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Jeśli lubisz dania o czosnkowym aromacie, na tym etapie opcjonalnie możesz też dodać ząbek czosnku. 
  2. Następnie zmniejsz ogień i dodaj pokrojone w paski maślaki (najwygodniej osobno kroić nogę i kapelusz). 
  3. Dodaj sól i pieprz i duś całość około 5-8 minut, aż maślaki puszczą wodę. 
  4. Następnie dodaj śmietanę (ważne, aby była w temperaturze pokojowej) i kontynuuj gotowanie następne kilka minut.
  5. Podawaj z ziemniakami lub kluskami, do dekoracji możesz wykorzystać pietruszkę, która smakowo również pasuje do tego dania.

Aromatyczne maślaki smażone z cebulką

Choć śmietana doskonale komponuje się z maślakami, trzeba przyznać, że w takim duecie same grzyby nie są aż tak aromatyczne. Najbardziej ich smak czuć jeśli są podsmażane solo, z dodatkiem cebulki. Są różne szkoły - niektórzy smażą maślaki na oleju, a inni na maśle. My zdecydowanie należymy do drugiej drużyny i wolimy połączenie smakowe z masłem, w końcu nie bez powodu maślaki mają taką, a nie inną nazwę!

Potrzebne składniki:

  • 500 g maślaków,
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie piórka,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie),
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób wykonania:

  1. Na masełku podsmaż cebulkę, aż będzie złota
  2. Następnie dodaj maślaki pokrojone w grubsze paski/kawałki, całość podsmażaj aż maślaki całkowicie zmiękną i puszczą soki.
  3. Jeśli chcesz dodać czosnek, możesz dodać go teraz! Jeśli nie, dopraw tylko całość do smaku solą i pieprzem.
  4. Na koniec posyp całość pietruszką już na talerzu i gotowe! Przepis jest naprawdę prosty, a aromat maślaków przepyszny!

Przepis na smażone maślaki w panierce

Jeśli szukacie alternatywy dla mięsnych kotletów, warto wypróbować maślaki w panierce! Choć smakują zupełnie inaczej niż te smażone solo, są równie pyszne. 

Potrzebne składniki:

  • 6 maślaków średniej wielkości (na jedną porcję),
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki masła,
  • ¾ szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania panierowanych maślaków:

  1. W misce roztrzep jajko.
  2. W innej misce wymieszaj bułkę tartą, sól i pieprz.
  3. Od umytych maślaków oddziel nóżki (będziemy panierować same kapelusze). Odciśnij je też dobrze z wody, aby panierka lepiej się trzymała.
  4. Następnie maczaj maślaki tak jak podczas panierowania kotletów - najpierw jajko, później bułka tarta.
  5. Smaż maślaki na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe!

Podsumowanie

Te trzy przepisy na smażone maślaki z pewnością zaspokoją podniebienia wszystkich miłośników grzybów! Niezależnie od tego, czy wybierzesz kremowy sos grzybowy z dodatkiem śmietany, maślaki w duecie z aromatyczną cebulką czy też maślaki w wersji panierowanej, z pewnością każde z tych dań podbije twoje kubki smakowe. Smacznego!

Zachęcamy także do zapoznania się z naszym przepisem na boczniaki z patelni.