Powłoka tytanowa jest wykorzystywana nie tylko w produkcji patelni i możemy też wybierać z szerokiej gamy naczyń tytanowych do gotowania w tradycyjny sposób lub na parze.

Zalety naczyń tytanowych: mniej tłuszczu, czyli zdrowiej

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Chcemy odżywiać się zdrowo, ale jednocześnie przygotowywać posiłki szybko i prosto. Smażenie to metoda, którą najczęściej wykluczamy, kiedy przechodzimy na "jasną stronę mocy" w kwestii odżywiania. Więcej gotujemy, przyrządzamy posiłki na parze i pieczemy w piekarniku. Jednocześnie chcemy, by wszystkie potrawy były smaczne i bogate w witaminy, a ich jedzenie sprawiało nam przyjemność. Naczynia tytanowe umożliwiają to wszystko bez większego wysiłku. Nie musimy stosować tłuszczu do przygotowywania ulubionych dań, a jeśli już chcemy uzyskać więcej smaku, dodajemy jedynie niewielką ilość i przy tym nie musimy się przejmować, że coś przypalimy.

Ciepło, cieplej...

Żyjemy szybko i najczęściej nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie potraw. Równomierny obieg ciepła w naczyniach to niewątpliwie jedna z ogromnych zalet naczyń tytanowych. Patelnie i garnki są tak skonstruowane, że ścianki i dno mają niezwykle grube dno. Dzięki temu przygotowane potrawy bardzo długo utrzymują ciepło. Nie musimy się też obawiać o swoje bezpieczeństwo, bo konstrukcja uchwytów chroni nas przed nadmiernym nagrzewaniem i poparzeniem.

Naczynia tytanowe do Twojej kuchni

Naczynia tytanowe: tak wiele funkcji

Naczynia tytanowe możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Patelnie mogą posłużyć do smażenia zdrowych potraw bez dodatku tłuszczu, ale dzięki odporności na wysokie temperatury (do 250 stopni), możemy wykorzystywać je także jako naczynia do zapiekania w piekarniku. Garnki z powłoką tytanową to nie tylko tradycyjne gotowanie, ale też możliwość przyrządzania zdrowych dań na parze i zapiekania. Naczynia są na tyle uniwersalne, że współpracują z kuchniami różnego typu: indukcyjnymi, gazowymi, elektrycznymi, węglowymi i halogenowymi. Jeśli zastanawiasz się, czy warto kupić naczynia tytanowe, warto zwrócić uwagę na to, że dodatkowym ich atutem jest to, że wszystkie elementy można bez obaw myć w zmywarce, a akcesoria, takie jak praktyczne pokrywki, pozwalają na sprawne operowanie naczyniami i dodawanie poszczególnych składników potrawy w czasie gotowania.

Oszczędność czasu i energii

Gotowanie w naczyniach tytanowych to nie tylko korzyści zdrowotne, ale też oszczędność czasu i energii. Skrócony czas przygotowywania potraw to niewątpliwy atut, który łączy się też ze zmniejszonym zużyciem energii. Zastosowanie nieprzywierającej powłoki sprawia, że przyrządzone posiłki nie przywierają do dna, a to ma z kolei wpływ na utrzymanie naczyń w czystości. Wystarczy chwila, aby nasz sprzęt był znowu czysty i gotowy na kolejne gotowanie.

Zalety naczyń tytanowych

Trwałość

Garnki i patelnie wykonane z tytanu są niezwykle trwałe - ich powłoka składa się z kilku warstw o wysokiej odporności na uszkodzenia. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów, sprzęt tytanowy jest dużo bardziej odporny na ścieranie, niż inne garnki i patelnie.

Naczynia tytanowe, czyli inwestycja na lata

Dobry sprzęt kuchenny to już połowa sukcesu. Jeśli wybierzemy mądrze i postawimy na solidne wykonanie, będziemy się cieszyć naczyniami tytanowymi przez wiele lat. Powłoka, z której są wykonane jest trwała, zapewnia komfortowe gotowanie i nie niszczy się pod wpływem ścierania. Naczynia są niezwykle uniwersalne i można wykorzystywać je na wiele sposobów, wpływają też na komfort pracy w kuchni – dzięki nim przygotowywanie posiłków jest szybkie i przyjemne. To wszystko dowód na to, dlaczego warto kupić naczynia tytanowe i cieszyć się nimi w zaciszu swojego mieszkania!