Jakie garnki wybrać? Najlepsze modele
Każdy, kto zajmuje się gotowaniem – czy to profesjonalnie, czy zupełnie amatorsko, potrzebuje do tego sprzętu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni są noże, roboty kuchenne, patelnie i oczywiście garnki. Dziś skupię się na tych ostatnich – sprawdźcie, co trzeba zrobić, aby wybrać najlepsze garnki do swojej kuchni.
Jakie garnki wybrać, aby służyły nam przez długie lata?
Być może brzmi to banalnie, ale warto dopasować zakup do swoich potrzeb. Jeśli często gotujesz dla większej liczby osób, dobrze jest zainwestować w garnek o dużej pojemności – u mnie świetnie sprawdza się szczególnie wtedy, gdy gotuję sezonowe zupy dla moich bliskich. Z kolei jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni i potrzebujesz różnej wielkości garnków, warto zaopatrzyć się zarówno w brytfannę, w której przygotujesz smakowitą zapiekankę jak i rondelek świetny do wszelkiego rodzaju sosów, czy klasyczny niski garnek – niezastąpiony chociażby podczas gotowania warzyw. Jeśli zastanawiasz się, jakie garnki kupić, skup się na swoich potrzebach i dopasuj do tego wybór odpowiedniego modelu.
Czy promocja to zawsze dobry pomysł?
Udało Ci się już określić swoje potrzeby? To świetnie. Teraz wystarczy tylko poszukać odpowiedniej oferty. Tu jednak pojawiają się schody – firm oferujących swoje produkty jest naprawdę sporo, pytanie tylko, na którą się zdecydować i jakie wybrać garnki? Osobiście nie ufam marketowym mdoelom w podejrzanie niskich cenach. Doświadczenie nauczyło mnie, że niestety stosunek ceny do jakości sprawia, że bardzo szybko można taki sprzęt wyrzucić. Dużo gotuję, a szorowanie przypaleń jest czymś, czego naprawdę bardzo nie lubię. Mieszane odczucia mam również w przypadku sprzedaży telewizyjnej – tu z kolei jakość nie zawsze idzie w parze z ceną. Sądzę, że lepiej jest skorzystać z oferty sprawdzonego dostawcy, którego polecają również inni blogerzy kulinarni – w końcu to oni używają sprzętów kuchennych najczęściej!
Jak wybrać garnki na podstawie materiału?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków – emaliowanych, ze stali nierdzewnej, kamiennych czy teflonowych. Duży wybór często sprawia, że trudno jest wybrać odpowiedni produkt. Osobiście najbardziej lubię garnki tytanowe – to materiał bardzo odporny na ścieranie i inne uszkodzenia, o które przecież podczas gotowania nietrudno. Ich ogromnym plusem jest grube dno, które zapewnia równomierny obieg ciepła i długie utrzymywanie temperatury – to ważne, zwłaszcza wtedy, kiedy gotuję kilka potraw jednocześnie, na przykład podczas spotkań rodzinnych i chcę, aby wszystkie potrawy były ciepłe podczas podania. Jakie garnki wybrać w tym przypadku? Tu najlepiej sprawdza się u mnie duży garnek, którego często używam również jako brytfanki. Jest idealny do przygotowania naszych ulubionych gołąbków, mięs duszonych i gulaszy.
Garnki tytanowe – najlepsze garnki?
O plusach garnków tytanowych mogłabym pisać naprawdę długo – jestem zakochana w tych produktach! Do ich najważniejszych zalet na pewno warto zaliczyć smażenie z użyciem małej ilości tłuszczu. Jak wiecie, staram się, aby przygotowywane przeze mnie dania były nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dlatego rozwiązanie – mało tłuszczu i brak przypaleń brzmi dla mnie idealnie! Pewnie pamiętacie mój przepis na risotto i smażoną wątróbkę? Tutaj patelnia tytanowa 24 cm sprawdziła się doskonale – danie wyszło pyszne, nic nie przywarło do powierzchni, a smak równomiernie przeszedł przez całą potrawę.
Ponadto, po obiedzie umycie patelni było bardzo proste. Tym, co szczególnie przekonuje mnie w garnkach i patelniach tytanowych, jest ich trwałość. Gotuję bardzo dużo, potrzebuję zatem sprzętu najwyższej jakości. Powłoka tytanowa to jedna z najtwardszych, poza tym składa się z kilku warstw, co sprawia, że całość jest odporna na uszkodzenia – raz kupione sprzęty kuchenne będą służyć przez długie lata.
Wybierz najlepsze garnki dla siebie! Pamiętaj, aby przed zakupem określić, jakich dokładnie produktów potrzebujesz. Jeśli marzysz o takich, które posłużą Ci przez lata – nie szukaj kiepskich sprzętów w supermarketach. Zwróć uwagę na materiał, z którego są wykonane garnki i na jego cechy. A na koniec… spróbuj przetestować jeden z przepisów dostępnych na moim blogu!