patelnia do omletów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omlet, to najprościej – smażony placek z jajek. Jednak tak jak w przypadku wielu dań, również omlet nie jedno ma imię. Spróbujemy przedstawić to rewelacyjne danie i odpowiedzieć na pytanie – czym charakteryzuje się idealna patelnia do omletów, jak ją wybrać i na co zwrócić uwagę aby z łatwością przygotować omlet.

Pyszne omlety tylko na dwustronnej patelni!

Omlet w różnych postaciach występuje chyba w większości kuchni na całym świecie. Znany był już w starożytnym Rzymie, a najstarszą znaną recepturą jest Ova Spongia Ex Lacte z pochodzącej z IV wieku kolekcji Apicius. To przepis na omlet na bazie jaj i mleka z dodatkiem miodu i czarnego pieprzu. Do rangi mistrzostwa danie to podnieśli francuscy kucharze i wszyscy zapewne znają klasyczny francuski omlet. Do Polski omlety trafiły dzięki królowej Marysieńce Sobieskiej. Ponoć gdy podróżująca królewska karoca zatrzymywała się na odpoczynek, w kuchni od razu było słuchać odgłos ubijanych jajek. 

Przepis na klasyczny omlet francuski

Składniki na omlet dla jednej osoby:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy wodę lub mleko sól oraz pieprz i roztrzepujemy widelcem lub rózgą. Na małej, patelni dwustronnej do omletów (najlepsza będzie z nieprzywieralną powłoką) rozgrzewamy masło. Wylewamy masę i rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Gdy brzegi zaczną się ścinać unosimy je lekko szpatułką, aby płynna masa spłynęła pod spód. Klasyczny omlet francuski smażymy tylko z jednej strony, do zrumienienia spodu i ścięcia białka. 

Patelnia do omletów

Rodzaje omletów

Wspomniany wyżej przepis omlet francuski można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki – ser, suszone pomidory, wędlinę, grzyby czy warzywa lub zioła. Można je dodać podczas smażenia lub już po zdjęciu z patelni. Jeśli chcemy przygotować omlet smażony z obu stron, do przewracania warto wykorzystać talerzyk lub pokrywkę dwustronnej patelni do omletów. Jeśli przygotowujemy grubszy omlet, ze sporą ilością dodatków, można dopiec go w piekarniku.

Na deser lub słodki posiłek można przygotować omlet biszkoptowy. W tym przypadku oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy z cukrem i odrobiną soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy niewielką ilość mąki oraz żółtka. Masę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Omlet biszkoptowy można podać z bitą śmietaną, owocami lub bakaliami. Jeśli przygotujemy masę bez cukru możemy omleta podać z dodatkami wytrawnymi. 

Omlet japoński, czyli tamagoyaki to bardzo ważny element kuchni azjatyckiej. Do masy jajecznej dodawany jest cukier, mirin, olej oraz jasny sos sojowy. Smaży się go na dużej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej patelni, bo podczas smażenia placek zawija się w rulon. Dzięki temu kształtowi rulon na całej długości ma tę samą grubość. Jak go przygotować? Część masy wylewamy na patelnię, gdy się zacznie ścinać, korzystając ze szpatułki lub pałeczek zawijamy część omletu w rulon i na pustą patelnię dolewamy nową porcję masy jajecznej. Czynność powtarzamy aż masa się skończy.

Gotowy rulon kroi się na równe plasterki. Tamagoyaki można podać jako danie główne, jest też popularnym składnikiem bento oraz dodawany do różnorodnych dań kuchni japońskiej. Idealną patelnią do smażenia tamagoyaki będzie patelnia kwadratowa

Jaka patelnia do omletów będzie najlepsza?

Aby łatwo i bezboleśnie smażyć wszelkie placki, do których należy zaliczyć również omlety warto zaopatrzyć się w dobrą, równomiernie nagrzewającą się patelnię z powłoką nieprzywierającą. Powłoka ta zdecydowanie ułatwi obracanie czy ściąganie z patelni gotowego omletu oraz pozwoli na zminimalizowanie ilości tłuszczu, a wręcz  jego wyeliminowanie. Doskonale sprawdza się też patelnia do naleśników.

Do usmażenia małego omletu dla jednej osoby, z dwóch lub trzech jajek idealnie nadaje się patelnia o niezbyt dużej średnicy. Jeśli planujemy usmażyć omleta z większej ilości jaj, potrzebujemy też odpowiednio większej patelni do omletów dwustronnej. Do przygotowania pieczonych omletów z bardzo dużą ilością dodatków przyda się patelnia odpowiednio wysoka. Warto też dowiedzieć się jaka patelnia najlepsza będzie do smażenia na płycie indukcyjnej.