Nic tak nie sprawia przyjemności jesienią, jak dynia pod różnymi postaciami! Kultowe pumpkin spice latte, pyszny krem z dyni czy właśnie delikatne, dyniowe placuszki. Jeśli jesteście miłośnikami dyni i chcecie przygotować coś wyjątkowego, to nasz dzisiejszy przepis będzie dla was doskonały. 

To ten przepis z gatunku prostych i przyjemnych w przygotowaniu, który nie tylko świetnie smakuje, ale także jest idealny na śniadanie lub jako przekąska do pracy. Wystarczy kilka podstawowych składników, w tym oczywiście nasza królowa jesieni dynia, by cieszyć się tym pysznym daniem. W tym artykule dowiesz się, jak krok po kroku przygotować pyszne, jesienne placuszki dyniowe! Zapraszamy do lektury.

Prosty przepis na placki dyniowe

Doskonale wiemy, że w dzisiejszym zabieganym świecie, nie zawsze ma się czas na gotowanie. Dlatego przygotowaliśmy taki przepis na placuszki dyniowe, który zrobicie w około 30 minut! Przewidziana przez nas porcja jest dość duża, dlatego możecie dodatkowo oszczędzić czas na przygotowanie lunchu do pracy czy szkoły.

Potrzebne sprzęty

Co warto sobie przygotować, zanim zaczniecie robić placuszki? Na pewno przyda się patelnia, najlepiej taka z nieprzywierającą powłoką, ponieważ będziemy smażyć na naprawdę małej ilości tłuszczu. Może to być np. patelnia WOLL Saphire 32 cm - dzięki dużej średnicy, naraz zmieści się więcej placuszków. Oprócz tego do gotowania przyda się także mikser do połączenia wszystkich składników, tarka oraz melakser jeśli użyjesz surowej dyni.

Składniki (porcja dla około 4 osób, lub na później!)

Dla większej delikatności placuszków możecie upiec dynię w piekarniku lub dodać do nich dyniowe puree. Jednak nie zawsze mamy czas na dodatkowe pieczenie, dlatego surowa dynia będzie jak najbardziej w porządku! Jeśli lubicie jesienne smaki, możecie też dodać do przepisu korzenne przyprawy (jeśli ich nie macie, możecie zastąpić je gotową mieszanką przyprawy do piernika, też będzie pysznie!).

  • 700 g surowej lub gotowanej dyni (jeśli np. zostało wam puree po innym daniu, jak najbardziej możecie je wykorzystać)
  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli lubicie bardziej puszyste placuszki)
  • olej do smażenia
  • opcjonalne przyprawy jesienne jeśli lubicie korzenne smaki:
    • pół łyżeczki cynamonu
    • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
    • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Zaczynamy od dyni. Jeśli mamy surową dynię, już obraną i pozbawioną pestek trzemy na tarce lub rozdrabniamy w melakserze. Korzystacie z gotowego puree? Możecie ominąć ten krok! W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki i mieszamy je łyżką. W drugiej łączymy wszystkie mokre i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy mokre, połączone składniki do suchych i całość mieszamy mikserem, aż wszystko się połączy. 

Placuszki smażymy na średnim ogniu, używając około 1 łyżkę ciasta na jednego placuszka. Czas smażenia z każdej strony to około 1 minuta, ale sprawdzajcie, bo każda kuchenka ma nieco inną moc. Patelnia nie powinna być zbyt tłusta, wystarczy posmarować ją olejem. 

Z czym podawać dyniowe placuszki? Kombinacji jest wiele, my najbardziej lubimy je z syropem klonowym i orzechami włoskimi, natomiast można je podać też z jogurtem i owocami, ulubioną konfiturą czy z miodem.

Dietetyczne placuszki dyniowe doskonałe na śniadanie lub do pracy!

Podsumowując, placuszki dyniowe to nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca opcja na śniadanie. Co więcej, są łatwe do przygotowania i przechowywania, co czyni je idealnym wyborem na lunch do pracy czy szkoły. Będą pyszne także na zimno! Przygotuj je zgodnie z naszym prostym przepisem i ciesz się smakiem jesieni w każdym kęsie. Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół pysznymi placuszkami dyniowymi!