Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Komu nie zdarzyło się kiedyś przypalić patelni, niech pierwszy rzuci kamieniem. No może są tacy szczęśliwcy, ale nie da się zaprzeczyć, że przypalenia niestety zdarzają się bardzo często. Podzielimy się z tobą pierwszą poradą: nie panikuj! Próba doszorowania patelni byle czym w pośpiechu może ją poważnie zniszczyć! W dalszej części przedstawiamy praktyczne wskazówki na temat tego, jak i czym wyczyścić patelnię.
Dobierz metodę do typu zabrudzenia
Postaraj się w miarę szybko określić, jak poważne jest to przypalenie. Jeśli po prostu część potrawy przywarła do powierzchni patelni, proces czyszczenia będzie inny, niż w przypadku zupełnego zwęglenia obecnego na niej jedzenia.
Na inne rzeczy zwrócimy uwagę także zależnie od rodzaju patelni, która akurat nam się przypaliła. Wybór tego, czym wyczyścić patelnię, uzależnimy także od jej powierzchni. Przykładowo, patelnia teflonowa posiada powierzchnię podatną na uszkodzenia, więc potrzebna będzie tutaj szczególna ostrożność. Jeśli zdarza ci się często przypalać jedzenie, postaw na sprzęt, który będzie na to odporny. Szczególnie sprawdzą się tutaj patelnie nieprzywierające, ze specjalnie opracowaną powłoką.
Sposoby na lekkie przypalenie patelni
Jeśli masz do czynienia z delikatnym przypaleniem, sytuacja nie będzie raczej trudna. Pozwól patelni lekko przestygnąć, a następnie zalej ją ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Odstaw patelnię do odmoczenia na około kilkanaście minut, a następnie delikatnie zmyj patelnię gąbką, odczepiając resztki zabrudzeń.
Czym wyczyścić patelnię? Spróbuj wykorzystać sól
Kolejny sposób, który proponujemy, jest tani i w dodatku skuteczny. Jak wyczyścić przypaloną patelnię za pomocą soli? Posyp dno patelni gruboziarnistą solą i zostaw na kilka godzin. Następnie gąbką delikatnie zmyj te zabrudzenia, używając ciepłej wody i płynu do naczyń. Stosuj tę metodę raczej do lżejszych niż mocniejszych zabrudzeń - jeśli patelnia jest mocno przypalona, nie czekaj i skorzystaj z metod, które przedstawiamy poniżej
Soda do zadań specjalnych
Gdy sytuacja nie jest zbyt kolorowa, czas sięgnąć po “cięższy kaliber”. Niezawodnym pomocnikiem do takich zadań w kuchni jest soda, którą często wykorzystujemy do czyszczenia różnych powierzchni. Użyj pasty, którą stworzysz z mieszanki sody z wodą.
Wykorzystaj około ⅓ szklanki sody i nieco mniej wody, aby mieszanka była dość gęsta. Następnie wysmaruj równo całą powierzchnię patelni i odstaw ją na kilka godzin. Po tym czasie zmyj pastę ciepłą wodą i jeszcze raz wyczyść patelnię przy pomocy płynu do mycia naczyń i ciepłej wody.
Gdy sama soda nie da rady, ocet przyjdzie z pomocą
Odpowiadając na pytanie, czym wyczyścić patelnię, warto wspomnieć o sodzie i occie. Na najpoważniejsze zabrudzenia przyda się ten niezawodny duet. Jak go wykorzystać? Zasyp sodą dno patelni i polej octem, dodaj też kilka łyżek wrzątku. Utworzy się piana - pozostaw ją na kilka minut. Następnie zmyj powierzchnię ciepłą wodą i umyj patelnię z płynem do naczyń.
Jakich błędów unikać?
Czas na główne grzechy, jakie popełniamy przy czyszczeniu przypalonej patelni. Skrobanie przypalonej powierzchni nożem czy widelcem to cios prosto w serce twojej patelni. Musisz potraktować ją delikatnie! Jeśli już po odmoczeniu wciąż na powierzchni pozostały jakieś przypalenia, możesz je delikatnie odczepić drewnianą szpatułką, ale absolutnie unikaj metalowych sztućców czy druciaków.
Uważaj też na chemię, nie stosuj wyjątkowo mocnych i żrących środków, lepiej skorzystaj ze wspomnianych wcześniej domowych metod, daj swojej patelni czas i bądź cierpliwy
Jak wyczyścić patelnię przypaloną od spodu?
W przypadku zabrudzenia patelni od spodu, również sprawdzi się pasta z sody. Zrób ją nieco gęstszą, czyli dodaj mniej wody, nałóż na spód i zostaw na godzinę. Potem wyszoruj powierzchnię - tutaj już nie musisz tak dbać o ostrożność jak przy powierzchni patelni i możesz zastosować druciak, aby dokładnie pozbyć się wszystkich zabrudzeń.
Jeśli chcesz, aby twoja patelnia żyła długo w dobrej kondycji, sprawdź, co niszczy patelnię i czego warto unikać podczas korzystania z niej.