Jak czyścić patelnie tytanowe? 5 skutecznych porad
Kupując porządny sprzęt oraz naczynia kuchenne, każdemu z nas zależy, aby te jak najdłużej mu służyły. Żeby jednak tak się stało, musimy o nie systematycznie i odpowiednio dbać. Dokładnie czyścić, w razie potrzeby konserwować według zaleceń producenta, ale przede wszystkim im nie szkodzić. Podobnie należy troszczyć się o patelnie tytanowe, które właściwie traktowane, będą z nami przez wiele lat, a w tym czasie odwdzięczą się pysznymi, zdrowymi posiłkami.
Łatwe czyszczenie patelni tytanowych
Jestem pewna, że większość z Was, zastanawiała się nad tym, jak czyścić patelnie tytanowe, kiedy takowa trafiła w jego ręce. I mam nadzieję, że zarówno Was, jak i przyszłych posiadaczy takich patelni miło zaskoczę. Patelnie tytanowe posiadają powłokę „non-stick”, dzięki której potrawy nie przywierają, a tym samym czyszczenie ich nie jest zajęciem wymagającym szczególnych zabiegów, dużych ilości wody, drogich detergentów czy drucianych myjek. Mimo to myślę, że każdemu przyda się kilka sprawdzonych wskazówek.
Jak wyczyścić patelnie tytanowe? Sprawdzone sposoby
Zatem jak i czym wyczyścić patelnie tytanowe? Poniżej znajdziecie 5 skutecznych porad:
1. Zanim w ogóle zabierzemy się za używanie i czyszczenie patelni, podstawą jest przeczytanie dołączonej do niej instrukcji obsługi. Chociaż brzmi banalnie, jest to konieczna konieczność, o której wiele osób zapomina. A kiedy posiadamy już wszystkie potrzebne informacje, pamiętajmy, że należy czyścić patelnię po każdym użyciu. Największym grzechem jest pomijanie tej prozaicznej czynności. Każdy brud, także niedomyte smoliste zabrudzenia (dotyczy to głównie posiadaczy kuchenek gazowych), jakie pozostawimy na patelni będą niekorzystnie wpływać na jej efektywność przy każdym kolejnym użyciu. Oczywiście mycie dostosowujemy do wielkości zabrudzenia.
2. Niewskazane jest zalewanie mocno rozgrzanej patelni zimną wodą w celu szybkiego ostudzenia. Chyba żadne patelnie nie lubią nagłych zmian temperatury, które szkodzą powłokom zapobiegającym przywieraniu. Dlatego po przygotowaniu posiłku dajmy jej czas, aby ochłonęła, i dopiero wtedy rozpocznijmy zmywanie.
3. Staraj się nie dopuszczać do zasychania resztek jedzenia na patelni i przypalania potraw, aby uniknąć większego czyszczenia. Jeżeli jednak zdarzy Wam się taka sytuacja, patelnię można namoczyć, zalewając ciepłą wodą i odstawiając na kilka minut, aż resztki jedzenia same odkleją się od dna. Aby przyspieszyć ten proces, wodę w patelni można zagotować. Po takich zabiegach bez problemu usuniecie zabrudzenia za pomocą miękkiej gąbeczki lub ściereczki, bez potrzeby używania ostrych myjek, które mogą uszkodzić powierzchnię non-stick.

4. Podczas czyszczenia patelni, szczególną uwagę zwróć na jej zewnętrzną powłokę, która również ulega zabrudzeniu, zwłaszcza kiedy zdarzy nam się coś przypalić, ale także przy normalnym użytkowaniu. Po jednym użyciu być może tego nie widać, ale podczas regularnego korzystania potrafi się tam zebrać całkiem spora warstwa zabrudzeń i substancji smolistych, która sprawi, że patelnia będzie mniej wydajna i będzie się dłużej nagrzewała. Jeżeli jednak ta warstwa już tam jest, doskonale sprawdzi się tradycyjna metoda czyszczenia za pomocą sody oczyszczonej lub okład z mleczka myjącego, który rozpuści brud i będziemy mogli go łatwo usunąć.
5. Jeśli zastanawiasz się, jak umyć patelnie tytanowe, warto mieć na uwadze, że wwszystkie patelnie tytanowe można myć w zmywarce. Jest to wygodna i skuteczna metoda, ale nie zawsze konieczna. Zwłaszcza, że w wielu domach miejsce w zmywarce jest na wagę złota. Jeżeli jednak zdecydujecie myć w ten sposób, a Wasza patelnia posiada system click-by-click, wystarczy odpiąć rączkę, a dużo łatwiej będzie ułożyć ją w zmywarce.
Czyszczenie patelni tytanowych gwarancją na lata
Mam nadzieje, że moje rady, jak czyścić patelnie tytanowe, pomogą Wam utrzymywać je w czystości oraz dobrym stanie i dzięki temu będą służyły Wam długo i szczęśliwie. Sprawdźcie także nasze pomysły na dania, które możecie szybko i łatwo przygotować w patelniach WOLL, np. na pałki z kurczaka z warzywami. Dowiedzcie się także, na jakim oleju smażyć, by zachować powłokę non-stick w dobrym stanie jak najdłużej.