Jajka na śniadanie z patelni - 4 przepisy
Jajka na patelni - 4 przepisy na pyszne, jajeczne śniadania
Przedstawiamy 4 pyszne przepisy na jajka, które przygotujesz na patelni tytanowej Szafir Woll Cookware
Shakshuka (szakszuka) z cukinią, jajecznica z kurkami, tortilla z jajkiem sadzonym, jogurtem ziołowym i awokado czy też omlet ze szparagami to przepisy na pyszne i błyskawiczne śniadania, które zasmakują całej rodzinie.
Dzięki użyciu patelni tytanowej Szafir Woll Cookware potrawy są szybciej przygotowywane, co jest bardzo odczuwalne.
Zapraszamy do wypróbowania poniższych przepisów na pyszne, jajeczne śniadania z patelni.
Shakshuka (szakszuka) z cukinią
Shakshuka oznacza wielki bałagan. Głównymi składnikami są pomidory, cebula i jajka. Danie jest pyszne i pożywne a dodatki można dowolnie modyfikować. Przy przygotowaniu dania najlepiej sprawdzą się głębokie patelnie z przykrywką.
Składniki (2 porcje):
- 2 jajka
- 1 mała cukinia
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru
- ulubiona zielenina - u mnie 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- + pieczywo do podania
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki.
Patelnię dobrze rozgrzej, wlej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj cukinię, smaż około 4 minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, odrobinę wody po przepłukaniu puszki, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość mieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje.
Do gęstego sosu wbij jajka. Dopraw je solą. Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia, posyp szczypiorkiem.
Podawaj z ulubionym pieczywem.
Jajecznica z kurkami
Jajecznika z kurkami to śniadanie z serii tych błyskawicznych. Na dodatek - smakuje każdemu! Warto korzystać z sezonu na kurki.
Składniki (2 porcje):
- 200 g kurek
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz
- garść posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz.
Jajka rozbij do miseczki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj kurki i smaż kilka minut - do momentu aż będą miękkie. Dodaj jajka, całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj także połowę szczypiorku. Całość wymieszaj i smaż do momentu aż jajka się zetną. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem.
Tortilla z jajkiem sadzonym, jogurtem ziołowym i awokado
Jajko sadzone z dodatkiem płatków chili z dodatkiem jogurtu ziołowego i awokado, zasmakuje każdemu! A wszystko podane w tortilli. Za sprawą patelni tytanowej, jajka przygotujesz błyskawicznie.
Składniki (2 porcje):
- 2 tortille - u nas w wersji mini
- 1/2 awokado - pokrojone na plasterki
- mały jogurt grecki
- 4 jajka
- garść ulubionych świeżych ziół (u mnie - dużo koperku i odrobina natki pietruszki)
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie - płatki chili
- oliwa z oliwek do smażenia - lub inny tłuszcz roślinny
Wykonanie:
Zioła posiekaj i wymieszaj z jogurtem greckim. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozgnieciony czosnek i dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Ostrożnie wbij jajka, dopraw je solą, pieprzem i płatkami chilli. Smaż do momentu aż białko się zetnie a żółtko - pozostanie płynne.
Tortlille posmaruj jogurtem ziołowym, dodaj jajka i pokrojone awokado. Tortille możesz udekorować świeżym koperkiem.
Omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi to czwarta propozycja na pyszne, jajeczne śniadanie z patelni. Przy przygotowaniu dania najlepiej sprawdzą się głębokie patelnie z przykrywką.
Składniki (1-2 porcje):
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 3 jajka
- 6 łyżek mleka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra.
- 1 czubata łyżka masła
Wykonanie:
Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki.
Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
W misce połącz ze sobą jajka, mleko, ser grana padano, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie widelcem.
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż szparagi przez 2 – 3 minuty. Wlej masę jajeczną. Dodaj pomidorki.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 5 minut lub do momentu aż masa się zetnie.
Gotowy omlet posyp ulubioną zieleniną.
Jajka na śniadanie - zawsze dobry pomysł!
Jajka na śniadanie to doskonały pomysł. Są bardzo pożywne i pyszne. Do tego przy ich przygotowaniu właściwie "the sky is the limit" - możliwości są prawie nieograniczone! ;) Na słodko, na słono, wegetariańsko, z mięsem.. Zawsze pysznie! Mamy nadzieję, że nasze przepisy przypadną Wam do gustu. Jajka na patelni tytanowej WOLL do tego przygotujesz łatwo i szybko. Smacznego!