Szakszuka ze szpinakiem

Zielona szakszuka za szpinakiem

 Autor: blog Świat Ilony 

Przepis na szakszukę ze szpinakiem

 SKŁADNIKI: 

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g liści szpinaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 g fety
  • 1/2 awokado (opcjonalnie)
  • 3 - 4 jajka

Sposób przygotowania zielonej szakszuki

Na patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż na nim do lekkiego zrumienienia cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek (w ten sposób szakszuka szpinakowa uzyska wyrazisty smak), podsmaż pół minuty. Do wykonania tego dania przyda się patelnia nieprzywierająca.

Teraz na patelnie wrzuć liście szpinaku, dodaj gałkę muszkatołową, lekko posól i popieprz całość, zamieszaj i poczekaj chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie.

Zrób wgłębienia w szpinaku i wbij w nie po jednym jajku. Posól je i popierz do smaku, a następnie przykryj pokrywką. Smaż całość do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub jeśli wolisz, aż całkowicie się zetnie). Zielona szakszuka powinna być podana z ulubionym pieczywem. Gotowe! Smacznego!

szakszuka ze szpinakiem

 

Polecane przepisy

Kategorie