Zielona szakszuka za szpinakiem

Zielona szakszuka za szpinakiem

 Autor: blog Świat Ilony 

 SKŁADNIKI: 

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g liści szpinaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 g fety
  • 1/2 awokado (opcjonalnie)
  • 3 - 4 jajka

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Na patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż na nim do lekkiego zrumienienia cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, podsmaż pół minuty.
Teraz na patelnie wrzuć liście szpinaku, dodaj gałkę muszkatołową, lekko posól i popieprz całość, zamieszaj i poczekaj chwilę,aż szpinak lekko zwiędnie. 

Zrób wgłębienia w szpinaku i wbij w nie po jednym jajku. Posól je i popierz do smaku, a następnie przykryj pokrywką. Smaż całość do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub jeśli wolisz, aż całkowicie się zetnie). Szakszukę podawaj z ulubionym pieczywem. Gotowe! Smacznego!

 

Polecane przepisy

Kategorie