leczo wegetariańskie przepis

Leczo wegetariańskie - jak zrobić?

0 komentarze

Prosty przepis na leczo warzywne to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych! To tak zwane danie jednogarnkowe, nie wymaga wiele pracy czy długiego stania w kuchni, jest dość szybki, a przy tym zdrowy i pyszny! Leczo to taki typ dania, przy którym można kombinować ze składnikami czy sposobem doprawienia. Jedno jest pewne - to doskonały sposób na to, aby przemycić do posiłku wiele warzyw!

Kilka słów o leczo

Warto wspomnieć o tym, że leczo, a właściwie lecsó, to potrawa wywodząca się z Węgier. Jest też bardzo popularna w Polsce, w Niemczech i innych krajach Europy środkowo-wschodniej. To danie głównie na bazie pomidorów i papryki, chociaż obecnie są już różne wariacje. Na Węgrzech często używa się Leczo jako dodatku do dań mięsnych, a jeśli jest to danie podawane solo, dodawana do niego jest kiełbasa w całości lub w plasterkach.

Jaki sprzęt będzie potrzebny?

Jak już wspomnieliśmy, jest to danie jednogarnkowe, więc żaden wymyślny sprzęt nie będzie potrzebny! Dobrze sprawdzą się patelnie głębokie, z wysokimi krawędziami. Kształt już nie będzie miał większego znaczenia, więc mogą to być także patelnie kwadratowe. Jeśli jednak chcesz standardowo użyć garnka, polecamy garnki WOLL Saphire Lite, które mają bardzo wytrzymałą powłokę.

leczo wegetariańskie przepis

Leczo wegetariańskie - przepis krok po kroku

Z naszego przepisu wyjdzie wam cały garnek pysznego leczo w wersji wegetariańskiej, którego wystarczy spokojnie na 4-6 porcji, zależnie od wielkości. Proponujemy poeksperymentować ze sposobami podawania. Niektórzy wolą jeść leczo solo, ewentualnie z pieczywem. Z kolei inni jedzą je z ryżem lub nawet z ziemniakami - sprawdź różne wersje i jedz tak, jak lubisz najbardziej! Poniżej przedstawiamy przepis na leczo warzywne:

Potrzebne składniki

  1. 2 cukinie
  2. 3 papryki (dowolnego koloru, dla estetyki dania na talerzu mogą być różne)
  3. 2 cebule
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 500 ml passaty pomidorowej (zamiennie kilogram pomidorów, jeśli chcesz użyć świeżych)
  6. 200g pieczarek 
  7. oliwa do smażenia
  8. łyżeczka papryki słodkiej
  9. łyżeczka papryki wędzonej 
  10. szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania

Jak zrobić leczo wegetariańskie? Podamy wam najprostszy i najszybszy przepis! Kluczem jest to, aby wszystkie potrzebne składniki przygotować sobie wcześniej, żeby potem ich nie szukać i o niczym nie zapomnieć.

Do garnka lub patelni wlej oliwę do smażenia. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulkę i podsmażaj aż się zezłoci. Gdy cebulka będzie już w garnku, umyj i pokrój cukinię w półplasterki. Dorzuć cukinię do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W następnej kolejności pokrój paprykę i pieczarki na mniejsze kawałki i wrzuć do pozostałych warzyw. Powinien już być wyczuwalny piękny aromat! 

Gdy wszystkie warzywa już duszą się razem, czas na doprawienie wegetariańskiego leczo. To moment na dodanie passaty pomidorowej i naszych przypraw, czyli papryki słodkiej i wędzonej, a także soli. Jeśli lubisz ziołowe smaki, możesz też użyć np. ziół prowansalskich, z pewnością podkręcą smak! Po dodaniu przypraw możesz przykryć garnek pokrywką i dusić całość jeszcze 15 minut i gotowe!

Proste leczo warzywne na obiad lub do pracy

Wegetariańskie leczo to zdrowe i proste w przygotowaniu danie, które można ugotować na kilka dni. Świetnie sprawdzi się też jako lunch do pracy, bo łatwo podgrzejesz je w mikrofalówce. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad to doskonały moment na to, aby przetestować nasz przepis na wegetariańskie leczo!

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie