Przepis na Frittatę z białą kiełbasą i ziemniakami

Frittata z białą kiełbasa i ziemniakami

 Autor: blog Świat Ilony 

Dziś na naszym blogu pyszny i prosty przepis na frittatę z białą kiełbasą i ziemniakami. Do dzieła! :)

 Składniki: 

  • 4  średnie ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g białej kiełbasy (użyłam parzonej)
  • 6 jajek
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 g ostrego żółtego sera (np. morskiego)

 Fritatta z ziemniakami - sposób przygotowania: 

Ziemniaki pokrój w grubsze plastry i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, uważając przy tym, aby ich nie rozgotować. Odstaw do ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij przez 1 minutę pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj białą kiełbasę (obraną ze skórki) pokrojona w plasterki. Dodaj majeranek, wymieszaj i smaż całość do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodaj ziemniaki i przesmaż wszystko jeszcze chwilę. Zdejmij patelnię z ognia.
Jajka roztrzep w osobnej misce z gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Masą jajeczną zalej ziemniaki z kiełbasą. Wstaw patelnię (uprzednio przykryj ją pokrywką) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz frittatę około 20 minut. Na koniec zdejmij pokrywkę i posyp frittatę startym serem. Zapiecz całość jeszcze przez 4-5 minut. Gotowe! Smacznego!

Do przygotowania frittaty z białą kiełbasą i ziemniakami z naszego dzisiejszego przepisu idealne będą patelnie z odpinaną rączką - wygodnie włożysz je do piekarnika. :)

 Przepis na frittatę z białą kiełbasą i ziemniakami

 

Polecane przepisy

Kategorie