placuszki owsiane

Placki owsiane - pomysł na fit śniadanie

0 komentarze

Wracamy do naszej serii z pomysłami na różne szybkie i zdrowe śniadania. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na placki owsiane. Przygotujecie je w dosłownie 15-20 minut, możecie je podawać na wiele różnych sposobów, więc z pewnością nie znudzą się wam i waszym domownikom. 

Placuszki z tego przepisu są miękkie i puszyste, a w smaku bardzo delikatne. Doskonale sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale także jako lunch do szkoły czy do pracy. Na zimno również smakują pysznie! Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Jaki sprzęt będzie potrzebny?

Z pewnością przyda nam się duża patelnia, aby móc smażyć na niej kilka placuszków jednocześnie, oszczędzając tym samym czas. Czym się kierować przy wyborze takiej patelni? Dobrym wyborem będą patelnie naleśnikowe, które mają płaski kształt, idealny do smażenia wszelkiego rodzaju placuszków. Dodatkowo ich powłoka jest przystosowana do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. A jeśli o tym mowa, do smażenia placków odpowiednie będą także patelnie nieprzywierające. Do wymieszania składników przyda się także mikser lub blender ręczny.

Prosty przepis na placuszki owsiane

Nasz przepis na placki owsiane jest banalnie prosty. To jeden z tych typu “wrzuć do miski, wymieszaj i smaż”, więc poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie mają kulinarnych umiejętności. Jak raz wypróbujecie ten przepis, z pewnością wejdzie on na stałe do waszego kulinarnego repertuaru. 

Placuszki owsiane, które wychodzą z tego przepisu, są puszyste, a to wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia. Jeśli nie przepadacie za placuszkami typu pancakes i wolicie takie tradycyjne, po prostu pomińcie dodanie proszku do pieczenia i również będą pyszne!

placki owsiane

Składniki na około 15 placuszków owsianych

  • 100g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 2 jajka
  • 30g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli 

Do tego potrzebne będą dodatki, z którymi podacie placki z płatków owsianych. Możecie puścić wodze fantazji! My bardzo lubimy połączenie domowego sosu karmelowego i bananów, ale mogą to być jakiekolwiek inne owoce z dodatkiem dżemu, twarożku, jogurtu, orzechów czy syropu klonowego. Podawajcie je tak, jak lubicie!

Sposób wykonania

Potrzebna będzie jedna większa miska. Do miski na początek wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Jeśli macie czas, możecie odczekać około 10 minut, aż płatki namokną, ale nie jest to konieczne. Następnie do miski wbijacie jajka, dosypujecie mąkę i pozostałe sypkie składniki. 

Następny krok, czyli mieszanie całości, możecie wykonać na dwa sposoby. Jeśli zależy wam na gładkiej masie, użyjcie blendera ręcznego, który rozdrobni płatki. Jeśli natomiast nie przeszkadza wam obecność całych płatków w placuszkach (my jesteśmy team całe) to użyj po prostu miksera, aby połączyć składniki 

Placuszki owsiane smażcie na rozgrzanej patelni, delikatnie posmarowanej olejem (lub bez tłuszczu). Wystarczy 1-2 minuty na każdą stronę - obserwuj, kiedy placuszki się zarumienią.

Placki owsiane na słono?

Zapewne to raczej niepopularny wybór, ale tak, placki owsiane można przyrządzić na słono i będą równie pyszne co te na słodko! Jednym ze sposobów będzie podanie ich w formie omletu owsianego. Możemy dodać do takiego dania pokrojoną drobno szynkę, kukurydzę czy paprykę oraz wytrawne przyprawy, jak czosnek granulowany, oregano czy papryka słodka. Kuchnia jest od tego, żeby eksperymentować i próbować nowych smaków, dlatego jeśli chcecie spróbować placków owsianych w wersji na słono, przygotujcie je w takiej wersji!

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie