pizza z patelni

Pizza z patelni - jak ją przygotować? Pyszny przepis

0 komentarze

Prosta i szybka pizza na patelni

Wiele osób rezygnuje z robienia domowej pizzy z powodu obaw przed samodzielnym zrobieniem ciasta. Wyrabianie ciasta drożdżowego i jeszcze późniejsze pieczenie w piekarniku może wydawać się wyzwaniem, ale spokojnie! Jest o wiele prostszy sposób, dzięki któremu również możemy cieszyć się pyszną i puszystą, domową pizzą!

Pizza z patelni to prosty przepis, do którego również potrzebujesz ciasta drożdżowego, ale nie musisz czekać kilku godzin na jego wyrośnięcie. Jak przygotować taką potrawę? Zaczniemy od potrzebnego sprzętu, a następnie przejdziemy do przepisu!

Jaki sprzęt będzie potrzebny?

Oczywiście, do zrobienia pizzy na patelni nie będzie nam potrzebny piekarnik. To duże ułatwienie dla osób, które nie mają u siebie w domu piekarnika. Jaka patelnia może go zastąpić? Do usmażenia takiej pizzy przyda się większa patelnia, najlepiej o średnicy 28 cm lub większa. Na małej patelni również można zrobić pizzę, jednak wtedy będzie mniejsza i grubsza. 

Kolejna sprawa, to powłoka patelni - absolutnie nie może to być taka, która przywiera! Najlepiej do przygotowania tego dania sprawdzą się tytanowe patelnie nieprzywierające. Może się przydać także blender (opcjonalnie, do zmiksowania sosu), a także mikser z rączkami do ciasta drożdżowego, ale spokojnie - ręcznie też dacie radę zagnieść ciasto!

Pizza z patelni z ulubionymi dodatkami - przepis

Przedstawiamy wam nasz prosty w przygotowaniu i sprawdzony przepis na pizzę z patelni! Jego przygotowanie zajmie wam około 30-40 minut - o wiele szybciej niż w przypadku tradycyjnej pizzy z piekarnika! Ten przepis powstał z myślą o patelni ze średnicą 28 cm, ale możecie ją też usmażyć na patelni o innym rozmiarze - będzie odpowiednio grubsza lub cieńsza. Jeśli zaś chodzi o dodatki, to jedynie nasza propozycja i zachęcamy do eksperymentowania i dodawania na pizzę waszych ulubionych składników!

pizza z patelni

Składniki na dwie pizze:

  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej typ 00, ale może być też inna)
  • 30 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru 
  • sos pomidorowy:
    • puszka pomidorów (400g)/passata pomidorowa
    • 1 łyżka oliwy
    • sól i zioła do smaku (oregano, bazylia)
  • dodatki (opcjonalne - możesz wybrać swoje ulubione):
    • 6 białych pieczarek
    • 1 cebula biała
    • 1 kulka mozzarelli/2 garści tartego żółtego sera
    • kilka plastrów szynki pokrojonych w kostkę

Sposób przygotowania:

Świeże drożdże dodajemy do miseczki i ucieramy je z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, w trakcie których możecie podsmażyć wybrane składniki (u nas to będzie cebulka i pieczarki) lub je pokroić, oraz przygotować sos. Puszkę pomidorów, z łyżką oliwy i przyprawami blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli nie macie blendera, można wykorzystać passatę pomidorową zamiast pomidorów. 

Teraz czas na ciasto! Pozostałe składniki potrzebne do wykonania ciasta wrzucamy do dużej miski, wraz z naszymi drożdżami. Zagniatamy całość lub korzystamy z pomocy miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy, aby powstał z niego placek. Nagrzewamy patelnię, smarujemy ją odrobiną tłuszczu i wykładamy placek. Smażymy 4 minuty z jednej strony, następnie obracamy spód do pizzy na drugą stronę. 

Na przypieczonej stronie spodu rozsmarowujemy nasz sos, układamy dodatki i posypujemy serem. Koniecznie przykryjcie pokrywką (dzięki temu ser się roztopi) i smażcie jeszcze około 5 minut. Taka pizza na patelni z dodatkiem drożdży będzie pyszna i puszysta! Smacznego.

Wskazówka: jeśli dodajecie składniki takie jak rukola czy pomidorki koktajlowe, zróbcie to już po usmażeniu pizzy. Pod wpływem ciepła rukola zwiędnie, a pomidorki będą naprawdę gorące - zdecydowanie lepiej dodać je na świeżo!



Przygotuj z nami także inne potrawy! Koniecznie sprawdź przepisy na placki jogurtowe lub na placki jaglane.

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie