Królik w sosie musztardowym

Królik w sosie musztardowym

 Autor: blog Cooking for Emily 

Przepis na królika w sosie musztardowym

 SKŁADNIKI: 

  • 1 królik o wadze ok 1.5 kg
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2- 3 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania królika w sosie musztardowym : 

  • Królika poporcjować ( mi wychodzi 6 porcji). Posypać solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać po jednej łyżce oliwy i masła, usmażyć królika na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz.
  • Szalotkę posiekać - podkreśli smak królika w sosie musztardowym.
  • Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano.
  • Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino.
  • Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko.
  • Jeżeli macie patelnie z odpinaną rączką to można wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Jeżeli nie macie to można przełożyć całość do formy do zapiekania albo do garnka.
  • Piec w piekarniku, albo gotować w garnku na ogniu przez ok 40 minut aż królik zmięknie (w piekarniku trzeba mięso co jakiś czas przewracać, żeby się zbytnio nie przypiekło).
  • Wyjąć patelnię/naczynie do zapiekania z piekarnika.
  • Królika wyjąć na talerz
  • Do miski przelać kilka łyżek sosu z gotowania królika, dodać śmietanę i musztardę i dokładnie wymieszać- przelać do sosu i dokładnie przemieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Przełożyć królika z piekarnika w sosie musztardowym do sosu i piec/gotować jeszcze 10 minut.
  • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Królik w sosie musztardowym

 

Polecane przepisy

Kategorie