placki jaglane

Placki jaglane z patelni - pomysły na zdrowy i lekki posiłek

0 komentarze

Kasza jaglana w ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością - nie tylko wśród najmłodszych. Możemy znaleźć wiele różnych form jej podania. Jedną z nich są placki jaglane. Wariantów ich przyrządzenia jest wiele, jednak wybraliśmy dla Was najsmaczniejsze przepisy, które stanowią świetną propozycję na zdrowe śniadanie. Pamiętaj, że tego typu placuszki możesz przygotować nie tylko dla siebie, ale też dla swoich dzieci, które skończyły 8 miesiąc życia. 

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana to nic innego jak rozdrobnione lub całe ziarna zbóż, które zostały wcześniej oczyszczone i częściowo pozbawione okrywy owocowo-nasiennej. Podstawowym jej składnikiem są węglowodany, które stanowią ponad 70% wartości odżywczych w produkcie. Dzięki niskiej zawartości błonnika kaszę jaglaną zaliczamy do lekko strawnych potraw. Kasza jaglana posiada wiele cennych aminokwasów: metioninę, leucynę i izoleucynę, a także składniki mineralne: fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz mangan, a także witaminę B1 i B2 oraz krzem, który wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto kasza jaglana posiada udowodnione właściwości przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność.

placki jaglane

Przepisy na placuszki jaglane

Niezależnie od tego, na który wariant placków jaglanych się zdecydujesz, wszystkie one przyrządzane są w podobny sposób. Przygotowaną uprzednio masę nakładamy w małych porcjach wielkości około jednej łyżki na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu. To właśnie patelnia, na której przygotowujemy nasz posiłek, spełnia tutaj kluczowe zadanie. Tylko równomiernie usmażone placuszki są faktycznie wyśmienite! Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie przystosowanych do tego garnków takich jak patelnia do naleśników. Jeżeli jednak szukasz jeszcze zdrowszego rozwiązania, wypróbuj nasze patelnie do smażenia bez tłuszczu!

Po ściągnięciu gotowych placuszków jaglanych z patelni układaj je jeden na drugim, jeśli chcesz, by były elastyczne. Jeśli natomiast wolisz, by pozostały kruche, wyprażaj je dłużej i rozłóż obok siebie.

Klasyczne placuszki z kaszy jaglanej bez mąki i cukru

Przygotuj: 

  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 8 łyżek skrobi kukurydzianej lub płatków owsianych błyskawicznych,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 1-2 płaskie łyżeczki stewii w proszku lub innego słodzika,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • olejek waniliowy,
  • dodatek: dowolny dżem lub owoce,
  • olej do smażenia.

Kaszę gotujemy, czekamy, aż całkowicie wystygnie i przekładamy do blendera. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki i blendujemy. Masa na placuszki jaglane powinna mieć gęstość nieco większą niż ciasto na naleśniki. Tak przygotowany mus nakładamy w małych porcjach na wybraną patelnię i smażymy na złoty kolor. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami - owocami, dżemem, czekoladą, gęstym jogurtem. 

Jaglane racuszki z jabłkiem lub mango

Przygotuj:

  • mango lub jabłko
  • ugotowana kasza jaglana,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • szczypta kardamonu zielonego,
  • szczypta kurkumy,
  • jajko,
  • masło klarowane do smażenia lub olej kokosowy,
  • stewia lub inny słodzik do słodzenia. 

Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkiem i wybranym owocem. Stopniowo dodaj mąkę i przyprawy. W wersji z jabłkiem możesz również użyć cynamonu. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany, ale stosunkowo łatwo spływać z łyżki na patelnię. W razie problem z osiągnięciem pożądanej konsystencji dodaj odrobinę wody lub mąki. Placuszki jaglane podawaj z musem z reszty użytego owocu - wystarczy go zblendować i gotowe!

jaglane placuszki

Placki jaglane z ciecierzycą, czarnuszką i sezamem

Przygotuj:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • jajko,
  • olej nierafinowany lub oliwa z oliwek (kilka łyżek),
  • 1 ½ łyżki czarnuszki,
  • 2 łyżki sezamu
  • ½ łyżki kminu rzymskiego,
  • sól do smaku.

Kaszę i mąki zmiksuj z dodatkiem jajka, wody, oleju i przypraw. Jak osiągną one konsystencję gęstej śmietany, dodaj czarnuszkę i sezam. Całość dokładnie wymieszaj. Podsmaż placki jaglane na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Kolejne partie możesz podpiekać już bez tłuszczu lub z użyciem naszej patelni do smażenia beztłuszczowego.

Z dynią - słodkie lub wytrawne

Przygotuj:

  • upieczoną dynię,
  • 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 30g lnu złocistego lub jajko,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • syrop daktylowy lub miód,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Standardowo wszystkie składniki blendujemy, aby uzyskać masę nieco gęstszą niż w przypadku poprzednich przepisów. Smażymy w taki sam sposób. Danie podajemy na słodko z syropem daktylowym lub miodem.

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie