Dlaczego patelnia się wybrzusza?

Dlaczego patelnia się wybrzusza?

Wiele osób kupuje patelnie intuicyjnie, często kierując się głównie najniższą ceną, nie zważając na specyfikę materiału, z którego wykonane jest naczynie i warunki gwarancji. Niestety w takiej sytuacji szybko może spotkać nas niemiła niespodzianka - wybrzuszona patelnia, która nadaje się jedynie do wyrzucenia. Dlaczego patelnie stają się wypukłe? Wyjaśniamy i podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni, aby uniknąć takiego problemu!

Co powoduje wybrzuszenie dna patelni?

Powodów może być kilka. Warto znać główne przyczyny tego, dlaczego patelnia się wybrzusza, aby uniknąć takiego problemu. Do tego droga jest tylko jedna - poprzez wybór właściwego modelu patelni. Okazuje się, że kłopot z wybrzuszaniem się dna dotyczy najtańszych rodzajów patelni, wykonanych ze słabej jakości materiałów. Poza tym ważną kwestią jest grubość dna patelni. Nawet jeśli materiały nie są najgorsze, ale dno patelni nie posiada odpowiedniego wzmocnienia, również może się wybrzuszyć. Taka patelnia nie trzyma ciepła na rdzeniu, albo ekstremalnie szybko traci ciepło. W przypadku podgrzewania sytuacja wygląda w ten sposób, że część patelni jest przegrzana, a część jeszcze na tyle chłodna, że nie można na niej efektywnie smażyć. Rezultat? Nierzadko smażenie przebiega tak, że produkt, który leży na środku jest już niemal spalony, a to co po bokach - jeszcze niedopieczone. Mowa tu przede wszystkim o gotowaniu na płycie indukcyjnej. Bardzo niska cena patelni zwykle oznacza, że producent musiał na czymś oszczędzić. Odporność takich patelni jest znacznie niższa, a do tego słaba jakość wykonania przekłada się na wspomniane aspekty utrudniające komfortowe przygotowywanie posiłków. W końcu patelnia nie wytrzymuje i jej powłoka zaczyna schodzić, albo właśnie wybrzuszać się. Wtedy naczynie trzeba wyrzucić do śmieci. Znasz ten problem? Podpowiadamy, jak mu zapobiec.

Patelnie tytanowe Woll - 25 lat gwarancji na równe dno patelni!

Jakość patelni tytanowych - nie wybrzuszą się

Wybierając patelnie należy zwrócić uwagę na sposób wykonania, który zwiększa odporność na odkształcanie i wybrzuszanie się, a najlepiej całkowicie chroni przed tym problemem. Szukasz alternatywy dla zwykłych patelni? Patelnie tytanowe Woll to wyjątkowe produkty, które mogą służyć przez wiele lat i nie zmienią swojego wyglądu czy funkcjonalności. Dlaczego? Wszystkie patelnie Woll cechują się najwyższej jakości materiałami i posiadają grube dno, które jest niesamowicie wytrzymałe. Doskonale dystrybuują ciepło na powierzchni całego naczynia. W tym przypadku nie ma mowy o wybrzuszeniu dna patelni - także przy bardzo wysokich temperaturach i częstym korzystaniu z naczynia na indukcji. Producent Woll daje 25 lat gwarancji na to, że dno się nie odkształci! To warunki absolutnie niespotykane w przypadku zakupu zwykłej patelni. Rozwiązanie jest jedno - przestać używać słabej jakości patelni, oszczędzić sobie stresu i wydatków, inwestując w patelnię, która wytrzyma wiele lat, a po drodze będzie smażyć, tak jak należy. Patelnie tytanowe Woll wyróżnia potężne, niezniszczalne dno, które znakomicie przewodzi ciepło, a to oznacza również, że zużywamy mniej energii. Dodatkowo pozostają wysoce odporne na mechaniczne uszkodzenia, takie jak zarysowania czy starcia. Solidne wykonanie naczynia przekłada się na długą żywotność oraz komfort użytkowania patelni. Można je śmiało polecić najczęściej gotującym i najbardziej wymagającym kucharzom. Nie mają sobie równych, a gwarancja na równość dna to potwierdza!

Polecane przepisy

Kategorie