Gotowanie na parze z garnkami tytanowymi

Gotowanie na parze - przydatne wskazówki

0 komentarze

Diety różnego rodzaju ciągle cieszą się niesłabnącą popularnością. Coraz częściej jednak Polacy wybierają lepszą drogę - zmianę nawyków żywieniowych.  To zdrowsza alternatywa niż katorżnicze, często bardzo nieprzemyślane diety, które niestety często wiążą się z szybkim zniechęceniem (im więcej restrykcji, tym trudniej taką dietę utrzymać) lub gorzej - efektem jo-jo po jej zakończeniu. Jeśli chcecie zmienić swoje nawyki odnośnie jedzenia, pamiętajcie, że liczy się nie tylko produkty, jakich będziemy używać, ale również sposób przygotowania potraw. Z myślą o tych, którym zależy na smacznej kuchni i zdrowym jedzeniu przygotowaliśmy więc krótki poradnik gotowania na parze.

Zdrowo, smacznie i… szybko

Zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle warto gotować na parze. Przede wszystkim: zdrowie. Gotowane potrawy w postaci makaronu, ryb, mięsa, warzyw, kaszy a nawet owoców morza są bardzo zdrowe. Ten sposób przyrządzania potraw pozwala nie tylko zachować im smak, ale i nie stracić wartości odżywczych. Kolorowe i jędrne, gotowane z dodatkiem świeżych ziół lub ulubionych przypraw mogą także okazać się znacznie smaczniejsze niż tłuste kotlety lub pieczenie w sosie własnym. Oczywiście bez użycia tłuszczu stają się też dużo mniej kaloryczne. Co ważne, na parze możesz ugotować niemal wszystko: mięsa, ryby, warzywa, ale też ryż czy makaron. A to wszystko bez obaw o przypalenie czy rozgotowanie. Poza tym potrawy przygotowane w ten sposób są lekkie i łatwo przemycić w nich dużo warzyw, które często są przez nas pomijane w codziennej diecie. Mamy pewność, że zostaną one jędrne, świeże i nie stracą koloru.

Sprzęty do gotowania na parze

Gotowanie na parze należy zacząć od kupienia odpowiedniego sprzętu, który umożliwi nam wprowadzenie zdrowych nawyków w codzienność. Mowa tu nie tylko o parowarach, ale też o patelniach lub specjalnych garnkach, w których przygotujesz niskokaloryczne dania. Popularne, zwłaszcza do potraw kuchni azjatyckiej stają się również parowniki bambusowe. Jeśli Waszym wyborem będą garnki tytanowe, polecamy nasz wcześniejszy artykuł "Jaki garnek do gotowania na parze wybrać?

Jak gotować na parze?

Oczywiście sposób gotowania zależy od urządzenia, które wybierzecie. Parowar zwykle jest elektryczny, często posiada kilka pięter, dzięki czemu możesz gotować kilka różnych elementów potrawy na raz. Wystarczy wlać wodę do specjalnego pojemnika i ustawić czas wedle specyfikacji podanych od producenta. 

Jeśli jednak nie chcesz inwestować w kolejny sprzęt, cenisz sobie wielozadaniowość i wolałbyś zdecydować się na coś, co użyjesz także w inny sposób, garnki do gotowania na parze będą doskonałym wyborem. Jeśli usuniemy z nich specjalne sitka, możemy używać ich po prostu jako garnków. Takie rozwiązanie to również oszczędność miejsca, więc polecamy je zwłaszcza, jeśli masz małą kuchnię z niewielką liczbą szafek. 

Czas gotowania potraw

Zacznijmy od podstaw. Najpierw napełniacie garnek wodą (nie cały, wystarczy kilka centymetrów - tak, aby woda była poniżej sitek, na które kładziemy jedzenie. Wody nie może jednak być za mało - pamiętaj bowiem, że część z niej wyparuje. Jeśli więc zamierzasz gotować dłużej, a Twój garnek jest niewielki, możliwe, że trzeba będzie dolać wody w trakcie. Czas gotowania potraw na parze zależy od danego produktu. Np: większość warzyw gotuje się zwykle 10-15 minut. Mięso w zależności od grubości kawałka i rodzaju - 15-40 minut. Krócej ryby: 10-20 min, a owoce morza (np. krewetki czy przegrzebki to tylko 5 minut). Oczywiście czas zależy też od tego, czy produkty są świeże, czy mrożone. Na parze możesz też ugotować makaron, ryż czy kasze i potrzeba im około 20-35 minut.

Inne porady przy gotowaniu na parze

Mamy też kilka innych porad i ciekawostek, o których powinieneś wiedzieć odnośnie gotowania na parze. Np:

  • Do potraw tak przygotowanych nie należy dodawać soli - para wydobywa bowiem sól, która naturalnie zawarta jest w produktach. Lepiej więc po gotowaniu spróbować i posolić je później.
  • Nie poleca się gotowania na parze pomidorów, ponieważ tracą smak.
  • Staraj się, aby produkty rozłożone na sitku / wkładce do garnka były rozłożone równomiernie, najlepiej cienką warstwą. 
  • Koszyczek z jedzeniem wkłada się do garnka dopiero po tym, jak woda zacznie się gotować - najlepiej, żeby nie było to gwałtowne gotowanie, a jedynie delikatne bulgotanie. ;) 
  • Do potraw gotowanych na parze poleca się używanie ziół - nie tylko suszonych, ale i świeżych.

Gotowanie na parze często kojarzy się z nudnym i jałowym jedzeniem - wcale nie musi tak być! Poza tym to duża oszczędność czasu i sposób ten jest także wygodny - nie musisz stać nad potrawą i mieszać jej co chwilę. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Polecane przepisy

Kategorie