Dania jednogarnkowe

Pyszne dania jednogarnkowe

Dziś mam dla Was  przepisy na dwa pyszne dania jednogarnkowe, idealne na jesienno - zimowe chłody. Pierwszy przepis to gulasz wołowy z dużą ilości suszonej papryki oraz warzyw korzennych. Drugi to tzw. prażonka, którą przygotowałam na palniku na grillu gazowy,  na ogrodzie. 

Zacznij od... dobrego garnka!

Dobry gulasz a tym bardziej prażonka nie obejdzie się jednak bez dobrego garnka, najlepiej z grubym dnem, które dobrze przewodzi i utrzymuje ciepło. Ja wybrałam garnek Diamond Lite firmy Woll. 

 Garnek WOLL Diamond Lite - idealny do dań jednogarnkowych

fot. Aniela Straszewska

Garnek ten posiada właśnie grube dno oraz charakteryzuje się wysoką odpornością na zarysowania dzięki wbudowanym kryształkom diamentu. Jego powierzchnia jest nieprzywieralna co jest bardzo istotne przy myciu. 

 Przepisy na dania jednogarnkowe

fot. Aniela Straszewska

Garnek posiada szklaną pokrywkę wykonaną z hartowanego, polerowanego i  żaroodpornego szkła. Jego krawędzie są dobrze wyprofilowane, co także ułatwia zachowanie garnka w czystości.

Przepisy na dania jednogarnkowe

Ok, garnek już mamy - czas przejść do naszych przepisów na dania jednogarnkowe

Składniki i przepis na gulasz:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • ½ dużego selera bulwiastego
  • 1 zielona papryka
  • 0,75 litra buliony warzywnego lub mięsnego
  • 3 łyżki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 liście laurowe
  • olej do smażenia 3-4 łyżki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Marchew i seler obieramy. Marchew kroimy w ok 1 cm plasterki, seler w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na większe kawałki. Cebule siekamy. Do garnka z grubym dnem, u mnie wspomniany wyżej ganek serii Diamond Lite firmy Woll, wlewamy olej. 

 Dania jednogarnkowe - przepisy

fot. Aniela Straszewska

Na dobrze rozgrzany olej rzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy do czasu aż się zacznie rumienić. Jeśli mięso puści soki możemy je odlać i smażyć, aż cały płyn odparuje. 

 Pyszne przepisy na dania jednogarnkowe

fot. Aniela Straszewska

Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, wsypujemy mieloną paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. 

 Gulasz - popularne danie jednogarnkowe

 fot. Aniela Straszewska

Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 - 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie.

 Gulasz wołowy w jednym garnku

Na pół godziny przed końcem czasu przygotowania gulaszu dodajemy pokrojoną paprykę i natkę pietruszki. Gulasz podajemy z chlebem, gotowanymi ziemniakami lub kaszą. I voilà! Pyszne danie jednogarnkowe gotowe! :)

 Przepis na prażonkę - danie jednogarnkowe

fot. Aniela Straszewska

Prażonka - pyszne danie jednogarnkowe

Przepis na prażonkę, która najlepiej smakuje jesienią na świeżym powietrzu. Można ją przygotować również w domu na zwykłej kuchence, ja jednak korzystając z pięknej jesiennej pogody przyrządziłam ją na bocznym palniku grilla gazowego. Garnek Woll okazał się do tego idealny. Dzięki grubemu dnu i ściankom garnek długo i równomiernie utrzymywał ciepło mimo silnego wiatru. Garnki tytanowe sprawdzają się więc świetnie do tego rodzaju gotowania.

Przejdźmy zatem do przepisu:), będziemy potrzebowali:

  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach 
  • liście białe kapusty 7-8 sztuk
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 średnie marchewki (opcjonalnie)
  • 15-20 małych pieczarek
  • 500 g mięsa wieprzowego (karkówka)
  • 2 kiełbaski śląskie
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • majeranek

Wykonanie:

Na dnie garnka, koniecznie z grubym dnem, układamy plasterki boczku a następnie garnek wykładamy liśćmi kapust. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w ok. 3 cm kostkę. Pieczarki obieramy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki a następnie oprószamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki. Na liście układamy warstwami mięso, kiełbasę ziemniaki, marchew i pieczarki. Każda warstwę, solimy, oprószamy pieprzem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane danie przykrywamy pokrywką i ustawiamy na palniku gazowego grilla. Prażymy ok 1,2 – 2 godziny i podajemy. Smacznego!

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Was trochę i dania jednogarnkowe zaczną się pojawiać w Waszej kuchni! ;) 

 

Polecane przepisy

Kategorie